UPDATE Simulare BAC. Subiectele la proba obligatorie. „La Matematică, multe chichiţe”. La Istorie, la clasa a XI-a, subiecte grele

UPDATE Simulare BAC. Subiectele la proba obligatorie. „La Matematică, multe chichiţe”. La Istorie, la clasa a XI-a, subiecte grele

FOTO: Adevărul

Miercuri, elevii de clasa a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea pentru proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie în funcţie de profilul studiat. În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională. La Matematică subiectele au fost dificile cu multe chichiţe. La Istorie, grele şi irelevante.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: La Matematică, elevii de la profil real, de clasa a XII-a dar şi cei de a XI-a au avut elemente din algebră şi geometrie, precum calcule complexe, analiză matematică, ecuaţii, vectori şi trigonometrie. 
 
Elevii de clasa a XI-a au avut în schimb, la subiectul I, grilă cu alegere multiplă. 
 
Profesorii de Matematică susţin că subiectele au fost dificile şi potrivite elevilor cu nivel peste mediu la această disciplină. 
 
„Calcule multe şi laborioase, dificile şi cu multe ”chichiţe”, care sigur i-au speriat pe elevi, mai ales că au avut emoţii şi puteau pierde uşor din vedere toate calculele pe care le aveau de făcut. Nota 5 sigur nu se va lua uşor”, spune profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu, de la Colegiul Naţional I.L.Caragiale din Capitală. 
    
În ceea ce priveşte proba scrisă la Istorie, elevii de clasa a XII-a au toate şansele să ia note mari, spun dascălii, subiectele fiind foarte accesibile şi cu cerinţe clare, care respectă structura. 
 
Surprize neplăcute au avut în schimb elevii de clasa a XI-a, care au primit grile multe şi subiecte irelevante pentru BAC-ul din clasa a XII-a. 
 
„Subiectele pe care le-au primit elevii de clasa a XI-a sunt irelevante şi nu au vizat competenţele. Eu sunt profesoară de Istorie de 20 de ani şi nu mi-a venit să cred când le-am văzut. Elevii au avut foarte mult de citit, le luat o jumătate de oră doar să citească, apoi la fel de mult să identifice ce li se cerea. au avut şi eseu argumentativ de două pagini. Foarte stufos şi mult de buchisit pentru doar trei ore cât au avut la dispoziţie elevii”, este de părerea profesorul de Istorie, Iuliana Clăpescu de la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Capitală. 
 
Subiecte clasa a XII-a - profil mate-info
 
 
Subiecte Matematică - profil Ştiinţe ale naturii
 
  
 
Subiecte Matematică - profil pedagogic
   
   
Subiecte Matematică clasa a XII-a - profil tehnologic
   
     
Subiecte Matematică clasa a XI-a - profil real 
       

 
 Subiecte Matematică clasa a XI-a - profil pedagogic
  
 
Subiecte Matematică clasa a XI-a - profil Ştiinte ale naturii
   
       
Subiecte Matematică clasa a XI-a - profil tehnologic
  
         
 Subiecte simulare Istorie clasa a XII-a - profil uman
   
          
Subiecte simulare Istorie clasa a XI-a - profil uman
   

 
Emoţiile continuă astăzi pentru elevii din anii terminali de liceu, care susţin proba obligatorie a profilului, a treia din cadrul simulărilor pentru Bacalaureat.
 
Accesul în săli este permis până la ora 08.30
 
În ceea ce priveşte simularea la proba oblgiatorie a profilului, aceasta începe la ora 09.00, moment în care în fiecare sală de clasă sunt distribuite subiectele.Cei care intră după ora 8:30 în săli, nu mai pot susţine simularea, atrage atenţia Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, instituţia din subordinea Ministerului Educaţiei desemnată să conceapă subiectele pentru simulări şi examene. 
 
Potrivit ordinului de ministru prin care au fost stabilite datele simulărilor, testare la Matematică vor da elevii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, cei care au terminat filiera tehnologică sau absolvenţii de la profilul militar şi profilul pedagogic cu specializare învăţători - educatoare, din filiera vocaţională. Pe de altă parte, simularea la istorie va fi susţinută de elevii de la profilul umanist din filiera teoretică şi cei din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu execepţia celor deja menţionale. 
 
În cazul simulării la proba la alegere a profilului, elevii de liceu au putut opta pentru una din următoarele materii, în funcţie de studiile urmate: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. 
 
Elevii au trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor
 
Atât elevii de clasa a XI-a cât şi cei de clasa a XII-a vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele de la simulare, notează sursa citată, care adaugă că subiectele pe care le vor primi elevii sunt asemănătoare modeleleor publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, ele fiind proiectate în aşa fel încât „tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcuse până la această dată”. 
 
Baremele în funcţie de care vor fi corectate lucrările liceenilor vor fi publicate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, care dă asigurări că evaluarea şi notarea vor fi obiective. „În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există şi posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli”, mai arată instituţia. 
 
De asemenea, e important de reţinut că notele obţinute de elevi la simularile din această perioadă nu pot fi contestate, însă ele pot fi trecute în catalog, strict în baza unei cereri scrise, depusă fie de elev, fie de părinţii acestuia. Totodată, rezultatele vor fi analizate de fiecare unitate de învăţământ în parte, prin discuţii individuale sau prin dezbateri la nivelul clasei ori în şedinţe cu părinţii sau la nivelul consiliul profesoral. Discuţiile sunt necesare pentru ca elevii să-şi poată îmbunătăţi performanţele şcolare, transmit autorităţile.
 
Calendar probe simulare BAC
 
20 martie 2019     Simulare Proba obligatorie a profilului
 
21 martie 2019     Simulare Proba la alegere a profilului şi specializării – se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a
 
29 martie 2019  Afişarea rezultatelor
 
Continuă protestul elevilor
 
În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională.
 
„«Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naţionale!» reprezintă metoda prin care ne exprimăm nemulţumirile şi luptăm cu vehemenţă pentru împlinirea unui ideal comun: un sistem de învăţământ care să demonstreze cu adevărat că educaţia este prioritate naţională. Dacă şi tu consideri că trebuie să fim implicaţi direct, prin consultare constantă, în procesele decizionale care ne privesc, dacă şi tu te identifici cu scopul şi obiectivele campaniei noastre, te invităm să dai foaia goală sau să o transformi într-un manifest al educaţiei, aşezându-ţi pe foaie gândurile cu privire la sistem. Dacă însă nu te identifici cu această formă de protest, eşti liber să faci ceea ce simţi, căci tu, elevule, eşti singurul care poate lua o decizie în acest sens. Indiferent de alegerea ta, nu uita că tu ar trebui să fii cea mai importantă componentă a procesului educaţional, atât în teorie, cât şi în practică”, afirmă reprezentanţii Consiliului elevilor.
 
Aceştia le transmit elevilor că nu pot fi sancţionaţi pentru că dau foaia goală la simulare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: