Simulare Evaluare Naţională 2019. Perle de la proba la Română

Simulare Evaluare Naţională 2019. Perle de la proba la Română

FOTO: Adevărul

La simularea de la Limba şi Literatura Română, specialiştii în Educaţie au „scos o perlă”, greşind la subiectul I pentru clasa a VIII-a din cadrul probei la Limba şi Literatură Română, unde au dat elevilor o poezie, pe care au atribuit-o autorului român Ştefan Octavin Iosif. Perlele continuă, cu cele „scoase” de elevi la proba susţinută luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce autorii subiectelor au simulat competenţa, cei care au corectat lucrările au selectat diverse ”perle”, conform stirileprotv.ro.
 
„O eroare flagrantă de proprietate intelectuală”, aşa au numit specialiştii în cultura germană această greşeală din subiectul de limba romană. Poezia “Stai şi asculţi sub ramuri” a fost atribuită în mod fals scriitorului Ştefan Octavian Iosif, în timp ce autorul real e unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi germani. 
 
Puşi în fata evidenţei, reprezentanţii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare, care au elaborat subiectele,  şi-au cerut scuze pentru acest derapaj.  Rămâne de văzut cât de sever vor taxa “perlele” din foile de examen.
 
La simularea de la română, unii elevi de clasa a opta au scris că:
 
„Poetul s-a cuibărit sub crengi, stă cuminte şi ascultă cum ninge.”
 
„Autorul face intenţionat o groază de figuri, ca să fie clar cu ce stil ţine.”
 
„Razele joacă” are sens figurant.
 
„În genul liric, scriitorii îl fac pe cititor să audă muzică, să se uite la tablouri şi să plângă.”
 
Alt elev se plânge ca „Familia lexicală a cuvântului suflet este foarte săracă.” şi crede că „Rolul virgulei din construcţia „Ah, nu-s valuri de zăpadă” este să arate că autorul geme.”
 
Altul desparte în silabe inutil enunţul, şi greşeşte exact la cuvintele pentru care se acordau puncte.
 
Miercuri are loc simularea la limbă maternă. Notele finale vor fi afişate pe 22 martie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: