EXCLUSIV Secretarul de stat de la Educaţie Ştefania Duminică, acuzată de furt intelectual la master, a declarat pe proprie răspundere că nu a plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefania Vasilica Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.

UPDATE: „Declaraţia obligatorie că lucrarea de dizertaţie este originală există în dosarul pe care Ştefania Duminică l-a depus la Universitatea din Bucureşti pentru a-şi susţine dizertaţia”, se arată în răspunsul oficial trimis de universitate ziarului „Adevărul”.

Această declaraţie este obligatorie la UB din anul 2008. În cazul în care se va dovedi că a plagiat, Duminică riscă dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale.

Un caz similar cu cel al Ştefaniei Duminică, tot în Ministerul Educaţiei, a fost în mai 2012, când proaspătul ministru Ioan Mang şi-a dat demisia, după ce a fost acuzat că ar fi plagiat mai multe articole ştiinţifice ale unor autori străini. Decizia oficială de plagiat a venit patru luni mai târziu, de la Consiliul Naţional de Etică subordonat ministerului.

UPDATE: Comisia de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti va analiza cazul Ştefaniei Duminică. „Ca urmare a semnalării în mass-media a suspiciunii de plagiat în privinţa lucrării de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, Universitatea din Bucureşti a demarat procedurile interne de analiză a acestui caz”, se arată într-un comunicat de presă al Universităţii din Bucureşti.

UPDATE: Lucian Ciolan, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea din Bucureşti (UB), unde Duminică şi-a obţinut diploma de master, a declarat pentru adevarul.ro că aceasta a urmat cursurile la distanţă. Ciolan a mai spus că Duminică nu este lector la facultate, cum apare în CV-ul ei, este „profesor asociat, fiind doctorandă la această facultate, deci este obligată să ţină ore; predă patru ore pe lună la Departamentul de formare a profesorilor”.

„Noi ca instituţie nu putem să facem verificări, Universitatea are o Comisie de Etică pentru lucruri de acest gen, comisie care este total autonomă, se poate autosesiza şi da un verdict în acest caz”, a explicat decanul.

Însă, carta universitară prevede că, în astfel de cazuri de încălcare a eticii, consiliile facultăţilor se pot sesiza şi pot face verificări, în cadrul unor comisii speciale, pentru a putea formula un punct de vedere, înainte ca sesizarea să ajungă pe masa Comisiei de Etică a UB.

Mai mult, fiind vorba de o persoană pe o funcţie de demnitar, situaţia ar trebui să fie analizată şi de Consiliul Naţional de Etică, aşa cum s-a întâmplat în cazul acuzaţiilor aduse altor oficiali din Guvern.


Plagiatul dezvăluit de jurnalistul Robert Turcescu îi aparţine Şefaniei Duminică, secretar de stat pe preuniversitar în Ministerul Educaţiei. Potrivit dezvăluirilor din emisiunea „Sub semnul întrebării”, plagiatul a fost realizat în 2012, când secretarul de stat ar fi copiat o lucrare de master susţinută în anul 2008, la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, intitulată „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”.

Ştefania Duminică a absolvit Liceul Pedagogic din Bucureşti, apoi cursurile de licenţă ale Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti, iar apoi a obţinut diploma de master în Management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la aceeaşi universitate, acolo unde acum este doctorand, în Ştiinţele Educaţiei.

Lector universitar şi doctorand  

Din 2008 este lector universitar la Departamentul de Formare a Profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi, de asemenea, profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar. A fost şi expert în formarea continuă a personalului didactic în cadrul fostului Centru Naţional pentru Formarea Personalului din Învăţământul Preuniversitar (2005-2009) şi în cadrul MEN (2009-2013).

Cu toate acestea, se pare că ea a plagiat lucrarea de dizertaţie, singurele modificări efectuate în lucrare fiind aşezarea în pagină, susţin jurnaliştii de la B1TV. În graba de a copia lucrarea, ea a lăsat chiar şi numele masterandului care a scris lucrarea originală.

Contactată de Robert Turcescu, pentru a oferi un punct de vedere asupra plagiatului descoperit, Ştefania Duminică a refuzat să facă acest lucru. 

Singura reacţie a venit printr-un sms trimis în timpul emisiunii de la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a precizat că va convoca miercuri la minister, o şedinţă pentru a analiza situaţia creată în urma dezvăluirişor făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, care are loc miercuri.


Pe aceeaşi temă:

Curtea Supremă va analiza pe 3 martie plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ponta

Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite