Se pregătesc schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metodologia şi calendarul înscrierii vor fi publicate cel mai probabil la primăvară   FOTO: Adevărul
Metodologia şi calendarul înscrierii vor fi publicate cel mai probabil la primăvară   FOTO: Adevărul

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare ar urma să aibă loc în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite. Mai-marii de la Educaţie vor da însă publicităţii detaliile pe ultima sută de metri, adică abia în martie.

Peste trei milioane de copii se întorc luni la şcoală pentru ultima lună din semestrul I, urmând ca pe 1 februarie să intre în vacanţa intersemestrială şi să revină la cursuri pe 10 februarie.

Copiii care vor intra în sistemul de învăţământ obligatoriu, de la anul, vor fi înscrişi în primăvară la şcoală, iar părinţii trebuie să aibă în vedere faptul că oficialii de la Educaţie au anunţat că ar putea schimba sistemul de înscrieri în clasa Zero.

Astfel, înscrierile la şcoală s-ar putea face în mai multe etape pentru ca cei care locuiesc în imediata apropiere a unităţii şcolare să aibă prioritate. Momentan nu s-a decis nimic, doar s-au făcut propuneri din partea inspectorilor, care sunt analizate, urmând ca metodologia şi calendarul înscrierii să fie publicate cel mai probabil în primăvară, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

„În ultimii ani au explodat înscrierile pe baza vizei de flotant la anumite şcoli, cele despre care se ştie că sunt foarte bune. Practic, dacă părinţii vor neapărat ca micuţii lor să urmeze cursurile unei anumite şcoli, dar nu sunt în circumscripţie, îşi fac viză de flotant la o adresă de pe raza unităţii şcolare. De aceea, probabil oamenii din sistem spun că este o idee bună să se acorde prioritate celor cu domiciliul stabil în circumscripţie”, a explicat o învăţătoare din sectorul 2 al Capitalei.

Inspectorul şcolar general al Clujului, Claudiu Cuibus, arată la rândul lui că anul trecut au fost cazuri de
şcoli din Cluj-Napoca unde 80% din părinţi aveau doar viză de flotant, nu şi domiciliu în anumite circumscripţii.

„Cred că ar trebui asiguraţi în primul rând cei cu domiciliul stabil şi cei cu viză de flotant reale, nu din acelea fictive. Prioritate ar mai trebui să aibă şi cei care au proprietate în cartier sau care lucrează acolo”, este de părere Cuibus. Şi inspectorul şcolar general din Prahova, Victor Toma, susţine noua metodă de înregistrare a cererilor de înscriere, menţionând şi ordinea în care ar urma să aibă loc acest proces: întâi persoanele cu domiciliu, apoi cele cu proprietate în circumscripţie şi la urmă cei cu viză de flotant.

Primul an fără clasa I

Învăţătoarea Corina Bâlbâie de la Şcoala Gimnazială Nr. 165 din Capitală este de acord că părinţii cu domiciliul stabil trebuie să aibă prioritate la înscriere. „Şi anul trecut a fost la fel, dar în teorie s-ar fi putut ca o persoană cu viză de flotant să ia locul uneia cu domiciliul stabil. Cred că ar fi bine dacă s-ar organiza în două etape, întâi pentru domiciliaţi şi apoi pentru flotanţi”, a spus învăţătoarea.

În plus, ea a observat că anul trecut cei mai mulţi dintre părinţi şi-au înscris micuţii  la pregătitoare în primele trei zile din etapa I. „Cred că durata înscrierilor s-ar putea scurta şi ar fi foarte folositor dacă părinţii şi-ar putea înscrie copiii online, fără să mai facă coadă pe la şcoli”, a punctat Bâlbâie.

O altă noutate faţă de anul trecut, când s-au făcut înscrieri în paralel la clasa Zero şi I, în anul şcolar 2013-2014 înscrierile în învăţământul primar s-ar putea face numai la clasa pregătitoare, a mai explicat inspectorul Cuibus. 

Calendarul din 2014

Ministerul Educaţiei a publicat deja calendarele pentru principalele examene din 2014, evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul.

În ceea ce priveşte evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, obligatorii începând de anul viitor pentru toţi elevii, acestea vor avea loc cel mai probabil în luna mai, când au avut loc pilotările din anii precedenţi, spune inspectorul Victor Toma.

De asemenea, simulările pentru Evaluarea Naţională 2014 şi Bacalaureat 2014 vor fi organizate la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, cel mai probabil în luna martie.

„În plus, va mai fi o simulare şi la clasa a XI-a, din materia de clasa a XI-a se pare, iar elevii din clasa a XII-a  vor fi testaţi doar la limba română şi la istorie sau matematică, la alegere, în funcţie de profil”, a explicat Toma. Iar înscrierile la grădiniţă vor avea loc, cel mai probabil, în aceeaşi perioadă ca anul trecut, adică în luna iunie.


Pe aceeaşi temă:

Bilanţul Inspectoratului Şcolar Bucureşti: 240.000 de elevi înscrişi, 45 de şcoli fără aviz de funcţionare

ISMB: rata abandonului şcolar, redusă cu 10% în Capitală şi judeţul Buzău printr-un proiect european

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Lista cu locurile rămase libere în Bucureşti la clasa zero şi clasa I


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite