Scrisoare deschisă a dascălilor către Ministrul Educatiei: „Ce se întâmplă cu manualele auxiliare? De pe ce materiale vom preda copiilor când începe şcoala?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii sunt costernaţi de anunţul făcut de către ministrul Educatţiei Liviu Pop, motiv pentru care îl intreabă pe oficial într-o scrisoare deschisă: "Vom avea manuale când începe şcoala? De pe ce predăm? Auxiliarele dispar definitiv, sau doar se revizuiesc?“ . Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care dascălii le adresează cu îngrijorare.

„Suntem un grup de profesori dintr-o şcoală generală din Bucureşti. Urmărim cu atenţie de câteva zile subiectul <<manualelor auxiliare>> şi mărturisim cât se poate de sincer că nu înţelegem ce se întâmplă şi cum se va finaliza toata această tevatură.

Ministrul Liviu Pop a anunţat la începutul lunii august că << niciun manual auxialiar nu va mai intra în şcoli >>. S-a scris şi s-a anunţat că toate manualele auxiliare au fost interzise şi urmează să apară o comisie care să << revizuiască normele pentru avizarea şi acreditarea manualelor auxiliare >>.

În primul rând, eu şi colegii mei nu am înţeles dacă dispar definitiv manualele auxiliare sau doar se revizuiesc. Ne aşteptăm să apară alte auxiliare, de la alte edituri, sau poate tot cele existente, dar îmbunătăţite?  Şi când se va întâmpla asta?

Comisia ar urma sa fie alcătuita din << reprezentanţi ai ministerului, sindicatelor, părintilor şi elevilor >>. A fost ea constituită? A început să lucreze? Cam când se estimează ca vor fi gata aceste norme metodologice?

Apoi, după ce vor aparea normele, când se estimează că vor fi avizate materialele auxiliare pentru a putea ajunge în şcoli?

Pe mine, dar şi pe colegii mei, ne interesează în mod direct cu ce materiale vom preda elevilor cand începe şcoala. Suntem la jumătatea lunii august, mai e mai puţin de o lună până la prima zi de şcoală.

Trebuie să ştiţi că mulţi profesori folosesc auxiliare pentru a lucra suplimentar sau complementar cu elevii lor. Unele lucruri pur şi simplu nu se găsesc in manuale, ori nu sunt suficient de bine explicate.

În plus, la fiecare început de an şcolar, în ultima vreme, nu au existat (fizic) manuale, iar auxiliarele au fost singura soluţie pentru a preda la clasă.

Daca se poate, am vrea sa adresăm câteva întrebări la care domnul ministru, sau poate altcineva de la minister, să ne raspunda punctual:

- vom avea manuale pentru elevi in primele saptamani de şcoală?  

- vom mai putea sau nu să folosim manuale auxiliare? Dispar aceastea definitiv sau doar se revizuiesc?

- ce li se poate întâmpla profesorilor care aleg să lucreze cu elevii lor folosind manuale auxiliare? Vom fi amendaţi, concediaţi, apostrofaţi sau avertizaţi?

Vă mulţumim pentru înţelegere şi sper să reuşim să căpătăm răspunsuri în timp util,

Un grup de profesori"

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite