Scoşi din şcoală şi trimişi la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul crizei economice, numărul elevilor care abandonează şcoala este în creştere, avertizează „Salvaţi Copiii“ România. Copiii au ieşit la un protest cu desene pe asfalt, în parcul Cişmigiu din București, pentru a le atrage atenţia adulţilor că locul lor e la şcoală şi la joacă, nu la muncă.

Alexandra este unul dintre copiii care nu au avut şansa de a veni pe lume în ceea ce am numi o familie cu o situaţie bună. La 7 ani, când alţi copii făceau primii paşi spre şcoală, Alexandra era trimisă de părinţi să cerşească, împreună cu fratele mai mare.

La 14 ani, Alexandra a reuşit să ajungă abia în clasa a III-a. Nu datorită părinţilor, ci pentru că munceşte ca menajeră pentru a putea rămâne în şcoală. Ea este unul dintre cei peste 2.400 de copii exploataţi prin muncă anul trecut, potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii". Din cauza crizei economice, numărul copiilor care muncesc este în continuă creştere. De cele mai multe ori, „exploatarea prin muncă" - aşa cum se numeşte în termeni juridici - înseamnă şi abandonul şcolar al copiilor aflaţi în aceste situaţii.

Există soluţii

Tocmai de aceea, „Salvaţi Copiii" a demarat programul „A doua şansă" prin care încearcă să îi ajute pe copiii defavorizaţi să se întoarcă la şcoală şi să recupereze anii pierduţi. Alexandra este unul dintre beneficiari, alături de Vlad (12 ani), care a fost crescut de bunica din partea mamei şi care a intrat la şcoală abia acum, şi de Dragoş (10 ani), care a trăit alături de părinţi mai mulţi ani în stradă. Toţi trei se numără printre copiii care au ieşit zilele trecute în Cişmigiu, să deseneze cu creta, pe asfalt, şi să le amintească celor mari că „«treaba» copiilor este să se joace şi să meargă la şcoală, nu să câştige bani", după cum spune Alexandra.

Organizaţia neguvernamentală a identificat numai anul trecut peste 2.400 de copii obligaţi să muncească. De peste două ori mai mulţi decât în statisticile oficiale, elaborate de de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului.

Copiii muncesc mai ales la ţară

„Majoritatea sunt copii aflaţi în mediul rural, obligaţi de către părinţii să contribuie la activităţile gospodăreşti, dar pot fi întâlniţi copii care muncesc şi în mediul urban. Cei mai mulţi dintre copiii implicaţi în forme grave de muncă cerşesc pentru a contribui la supravieţuirea familiilor lor", arată raportul ANPFDC. „A da bani copiilor care cerşesc înseamnă să perpetuezi o situaţie dramatică, în care ei sunt exploataţi de către adulţi. Acestor copii li se interzice, de fapt, şansa la un viitor onest", susţine preşedintele „Salvaţi Copiii" România, Gabriela Alexandrescu.

În teorie, legea îi pedepseşte pe cei care îi obligă pe copii să cerşească. Legea prevede că ei riscă până la şapte ani de închisoare. În practică, niciun judecător nu a condamnat vreodată pe cineva pentru această faptă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite