Mesajul liderilor sindicali pentru profesori: nu le mai cereţi bani părinţilor pentru programul „Şcoala altfel”!

Mesajul liderilor sindicali pentru profesori: nu le mai cereţi bani părinţilor pentru programul „Şcoala altfel”!

Profesorii şi părinţii nu ar mai trebui să suporte cheltuielile pentru „Şcoala Altfel”   FOTO: Adevărul

Federaţia sindicală „Spiru Haret” le-a cerut luni cadrelor didactice să nu mai cumpere din banii lor cretă şi materiale necesare la clasă, să nu se mai implice în organizarea programului „Şcoala altfel” şi nici să nu le mai ceară bani părinţilor pentru aceste activităţi, pentru că sumele trebuie asigurate de autorităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că le-a cerut cadrelor didactice afiliate să refuze să mai suporte din salariile lor orice cheltuieli pentru cretă sau markere, consumabile, dotări pentru cercuri, cluburi, activităţi extracurriculare şi extraşcolare.

De asemenea, FSE le-a recomandat cadrelor didactice să nu se mai implice în organizarea activităţilor din programul "Şcoala altfel", care presupun colectarea de bani de la părinţi pentru vizite la muzee, excursii sau intrări la spectacole.

"Asigurarea acestora este de competenţa autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, iar cadrele didactice trebuie să solicite fondurile necesare, pe bază de referat, Consiliului de administraţie al şcolii", a spus Nistor în conferinţă, potrivit Mediafax.

„Şcoala altfel”, în clasă

El a mai declarat pentru adevarul.ro că dacă Ministerul Educaţiei nu va asigura fondurile necesare, atunci „Şcoala altfel” se va desfăşura  „în sălile de clasă, iar copiii vor face activităţi care nu presupun cheltuieli pentru activităţile extracurriculare”. 

De altfel, primăria Sectorului 6 din Bucureşti nu a decontat nici până acum cheltuielile făcute anul trecut în săptămâna „Şcoala altfel”, în condiţiile în care au semnat contracte în baza cărora ar fi trebuit să primească banii înapoi, 

De asemenea, FSE "Spiru Haret" solicită Ministerului Educaţiei să precizeze sursa de finanţare şi procedura de alocare a fondurilor din care se organizează activităţile din cadrul programului "Şcoala altfel", precum şi alte acţiuni pentru nu există bani la nivelul unităţilor de învăţământ.

"Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» vă solicită să emiteţi, în regim de urgenţă, o circulară în care să precizaţi expres care sunt sursele de finanţare pentru cele enumerate (cretă, consumabile, activităţi extraşcolare), precum şi procedurile pe care trebuie să le parcurgă salariaţii unităţii de învăţământ pentru a obţine sumele necesare - nu doar pentru achiziţia de bunuri, ci, mai ales, pentru activităţile extraşcolare şi extracurriculare (inclusiv din cadrul programului «Şcoala altfel»), dar şi pentru cele din fişa postului, suportate integral de angajaţi", se arată în adresa transmisă ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

Sindicaliştii vor trimite „referate de necesitate” în şcoli

Liderul sindical a precizat că vor trimite petiţii şcolilor, autorităţilor locale şi Guvernului prin care atrag atenţia că dascălii nu vor mai suporta din propriul buzunar cu niciun ban desfăşurarea activităţilor didactice şi nici părinţii nu mai trebuie să susţină activităţile extraşcolare, atâta timp cât, potrivit Constituţiei, învăţământul obligatoriu este gratuit.

De asemenea, în unităţile şcolare vor fi trimise "referate de necesitate", astfel încât pentru fiecare solicitare privind organizarea de activităţi, venită de la minister, să se completeze formularul de necesitate pentru asigurarea fondurilor necesare.

Marius Nistor a mai spus că, din cauza campaniei din ultima perioadă, s-a ajuns la cazuri de agresiune asupra cadrelor didactice în şcoală.

Simulări puse în pericol

"Ne confruntăm cu situaţii inacceptabile: colegi agresaţi de părinţi care îşi imaginează că dascălii sunt nişte sclavi. Nu putem accepta excese ale părinţilor", a mai spus liderul sindical.

Nistor a mai spus că inclusiv simulările din acest an ar putea avea de suferit în cazul în care profesorii vor refuza să mai supravegheze şi să corecteze gratuit, ministerul comunicând că sunt resurse financiare doar pentru tipărirea subiectelor.


Pe aceeaşi temă:

S-au anulat activităţile extracurriculare din şcoli

Cruciada de trei zile contra corupţiei în şcoli

Adevărata Cruciadă: locul educaţiei în societate, nu demonizarea dascălilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: