Schimb de replici între Ponta şi Funeriu pe seama Legii Educaţiei Naţionale

Schimb
de replici între Ponta şi Funeriu pe seama Legii Educaţiei Naţionale

Daniel Funeriu a declarat că Ordonanţa de Urgenţă dată în decembrie este "în interesul fabricilor de diplome"FOTO: Arhiva Adevărul

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că în forma sa actuală, Legea Educaţiei Naţionale nu obligă învăţătorii cu experienţă să meargă la facultate, fiind prevăzută în schimb echivalarea studiilor prin competenţa obţinută de-a lungul carierei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniel Funeriu atrage atenţia că în Legea Educaţiei este prevăzută echivalarea studiilor universitare pentru învăţătorii şi educatorii care au terminat liceul pedagogic şi nu au mai obţinut o diplomă de licenţă de atunci. Este vorba de cadrele didactice cu cea mai multă experienţă, care, printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată în luna decembrie sunt acum obligate să termine o facultate pentru a-şi păstra postul.

"Observ, cu regret, că domnul Ponta mă atacă nejustificat invocând măsuri ce decurg din Legea educaţiei. Nu pot să las informaţii false să polueze discuţiile legate de educaţie. Domnul Ponta a minţit cu bună ştiinţă în şedinţa de Guvern. Articolul 247 pe care îl invoca nu obligă niciun învăţător să meargă la facultate", a declarat Funeriu, miercuri, pentru Mediafax.

Mai mult, pentru a rezolva injustiţia care a fost făcută mulţi ani învăţătoarelor şi educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienţă în sistem şi care de multe ori sunt mai bine pregătite decât unele colege cu facultate, am prevăzut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competenţe", a mai spus fostul ministru al Educaţiei.

De asemenea, el a explicat că procedura de echivalare a fost stabilită prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a pus la punct un calendar al echivalărilor pentru anul 2012, concretizat pe etape până în noiembrie 2012.

Documentul urma să fie semnat în vara lui 2012 de ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Odată echivalate studiile, 22.000 de învăţători şi educatori ar fi trecut automat la poziţia de profesor, ceea ce ar fi însemnat o creştere salarială de circa 18%, însă nu existau fonduri pentru aceasta.

Daniel Funeriu a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că prin Ordonanţa de Urgenţă 92/2012 aprobată în 18 decembrie "această modificare este în interesul fabricilor de diplome şi nu al elevilor".

"Această lege nu este legea lui Funeriu, ci este legea noastră, a tuturor"

El a mai criticat faptul că Legea Educaţiei, care a fost apreciată şi de Comisia Europeană într-un răspuns oficial transmis lui Victor Ponta în decembrie 2011, este modificată acum prin ordonanţe de urgenţă.

"Ştiu că domnul Ponta nu mă are la suflet. Are şi de ce. Eu am promovat un tip de performanţă pe care el nu o poate atinge sau înţelege. El are un doctorat plagiat, eu am un doctorat cu un laureat Nobel. Dar, aşa cum e el, domnul Ponta are acum răspunderea acordată de 60% dintre votanţi", a afirmat Funeriu.

Vreau să-i spun, cu toată deschiderea, că modificând bezmetic Legea Educaţiei, doar pentru a-şi răcori frustrarile faţă de mine, nu îmi face un rău mie. Face rău copiilor României. Această lege nu este legea lui Funeriu, ci este legea noastră, a tuturor", a declarat Funeriu.

Fostul ministru al Educaţiei şi-a exprimat şi speranţa ca premierul Ponta să treacă peste erorile afirmate.

"Dialogul instituţional este permanent deschis din punctul meu de vedere pentru că nu văd rostul tensiunii în discuţiile din zona educaţiei. (...) Sper că o dată campania electorală consumată să se liniştească apele şi să prevaleze raţiunea. Are miniştri tineri cărora le doresc mult succes şi cred că e mai util să se consulte cu ei decât cu gerontocraţia din PSD care s-a ocupat numai cu clientelismul", a mai susţinut Funeriu.

Ponta: "această odioşenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educaţiei a domnului Funeriu"

Premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de Guvern de miercuri că: "Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educaţie. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuşi record într-o ţară în care demagogia se foloseşte, decât apelul disperat al doamnei Turcan şi al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloşia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor şi învăţătoarelor să facă studii superioare.

De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna şi cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioşenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educaţiei a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanţi ai PDL îmi cer să îndrept ticăloşia făcută de Guvernul PDL şi de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc", a spus Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările