Sancţiuni blânde pentru bătăuşii din şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea pumnului domnește în unele școli din România
Legea pumnului domnește în unele școli din România

Pentru că şi-a rupt în bătaie un coleg de clasă, Andrei Mergea, de 16 ani, din Târgu-Jiu, va fi pedepsit de directorul liceului doar cu scăderea notei la purtare cu un punct sau cu două. Agresorul e elev în clasa a X-a la Colegiul „Tudor Vladimirescu“, unul dintre liceele bune, şi nepotul fostului inspector şcolar general din judeţul Gorj Nicolae Mergea. 

Constantin Axinte, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu"(CNTV) din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, a fost izbit în cap cu o sabie de fier. „Era o sabie de fier, neascuţită. Costi l-a rugat să nu mai dea, însă Andrei a continuat să-l lovească în ceafă, cu sabia", a declarat şocată Elena Axinte, mama elevului bătut.

Agresorul său, Andrei Mergea, coleg de clasă, i-a tras apoi câţiva pumni în stomac şi l-a lovit de mai multe ori cu capul de bancă.

„Nu va fi exclus din liceu"

Întreaga scenă s-a petrecut miercuri, 24 martie, într-o pauză, sub ochii îngroziţi ai celorlalţi copii. Şcoala nu are paznic, iar supravegherea elevilor se face cu ajutorul camerelor de luat vederi instalate pe holuri. „Am rămas înmărmurită de comportamentul lui Andrei, având în vedere că nu-l ştiam agresiv. Costi a fost bătut rău, dar ne-a fost teamă să ne băgăm între ei", a povestit o elevă, martoră la conflict.

În urma incidentului, Constantin Axinte s-a ales cu mai multe hematoame şi traumatisme toracice şi abdominale şi a stat internat în spital timp de o săptămână. Şcoala este cunoscută ca fiind printre cele mai bune din oraş, iar isprava este considerată de conducere drept o
excepţie.

Presiuni pentru retragerea plângerii

Dorin Taşcău, directorul liceului, spune că măsura cea mai dură care ar putea fi aplicată în cazul agresorului Andrei Mergea, nepotul fostului inspector şcolar general Gorj, Nicolae Mergea, ar fi exmatricularea. Ea nu va fi însă pusă în practică deoarece „elevul se află la prima abatere". „Va avea loc consiliul clasei, care va propune o măsură consiliului profesoral", a declarat directorul colegiului. Întors de urgenţă din Italia, Gabriel Axinte, tatăl elevului bătut, s-a arătat uimit de reacţia poliţiştilor.

„Ne-au dat un telefon, atât. Dacă s-ar fi întâmplat în Italia, îl căutau carabinierii imediat şi îl duceau la poliţie, chiar dacă era fiul lui Berlusconi. Nu mă interesează ce rude are, vreau să se facă dreptate!", declara bărbatul imediat după incident. La numai o săptămână distanţă, directorul şi inspectorii şcolari i-au rugat şi i-au convins pe părinţii lui Costi să-şi retragă plângerea făcută la poliţie, pe motiv că strică bunul renume al şcolii.

„Elevul agresor nu va fi mutat la altă clasă. El va fi sancţionat cu scăderea notei la purtate cu un punct sau cu două, încă nu ne-am hotărât. Oricum, copiii s-au împăcat", a explicat directorul.

În urma unui incident similar, petrecut recent la Liceul nr. 2, tot din Târgu-Jiu, directorul instituţiei a chemat poliţia care a aplicat amenzi de 5.000 de lei.

Sancţiuni în cazuri similare

Grupul Şcolar „Armand Călinescu" din Piteşti.
Un elev şi-a lovit un coleg. Părinţii elevului scandalagiu au plătit spitalizarea celui agresat.

Grupul Şcolar de Industrializare a Lemnului Piteşti.
O încăierare între fete s-a soldat cu rănirea gravă a uneia. Eleva bătăuşă a fost mutată la o altă şcoală.

Şcoala Generală din Berevoieşti, Argeş.
Un elev a lovit un coleg de clasă şi a fost exmatriculat trei zile. Nota la purtare a fost scăzută la 7.

Cauzele violenţelor

Potrivit datelor poliţiei, în 2009 faţă de 2008 s-a înregistrat o diminuare cu 2% a infracţiunilor sesizate. Astfel, numărul cazurilor a scăzut de la 2.669 la 2.616. Raportat la aceeaşi perioadă, numărul victimelor a fost cu 4,46% mai mic. Cele mai multe infracţiuni petrecute în şcoală au avut drept cauze problemele din familie ale elevilor şi greutăţile de adaptare la disciplina din clasă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite