Salva(pri)marul Mazăre încearcă să păcălească elevii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 48 de ore, Radu Mazăre a făcut o serie de gafe şi dezinformări care, chiar dacă la prima vedere par nişte declaraţii de genul cu care ne-am obişnuit din gura primarului Constanţei, trebuie combătute. Asta pentru că există tineri, deloc puţini, care îl consideră un model. Mă refer la acei tineri care confundă baba cu mitraliera, adică "şmecheria" şi succesul la gagici cu administrarea unui oraş de importanţă strategică.

Ieri, Radu Mazăre s-a îmbrăcat la costum, şi-a tras cravată şi a încercat (sper să nu-i fi reuşit) să distragă atenţia membrilor Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Constanţa de la problema subvenţionării transportului public cu 50% pentru elevi şi studenţi, cu un proiect de 1 milion de euro pe care ar urma să îl implementeze nimeni altul decât fi-su', Răducu.

Prima gafă

Radu Mazăre le-a propus reprezentanţilor CJE Constanţa două variante privind subvenţionarea transportului public pentru elevi: subvenţie ca până acum, doar pentru elevii ce provin din familiile sărace, 700 la număr sau subvenţie de 50% pentru toţi elevii şi studenţii. Pentru Radu Mazăre, se pare că legea e relativă şi negociabilă, iar pentru această atitudine va răspunde mai devreme sau mai târziu pe cale judiciară.

Pentru cei din CJE Constanţa, legea ar trebui să fie clară: subvenţie la transportul public de 50% pentru toţi elevii şi studenţii din Constanţa, aşa cum prevede Legea Educaţiei nr. 1/2011. Aştept ca poziţia lor să nu fie influenţată de declaraţiile populiste ale primarului. Asociaţia Elevilor din Constanţa a reacţionat deja, depunând plângere penală la DNA: "Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei".

A doua gafă

Primarul Constanţei vrea să implementeze, din bani de la bugetul local, un proiect de 1 milion de euro ce presupune organizarea unor întreceri sportive, concursuri de teatru, poezie, muzică, graffiti, fotografie şi gătit. Printre premii s-ar număra şi smartphone-uri iPhone 6, iar cireaşa de pe tort este managerul de proiect: Răducu Mazăre, fiul său. Ce vrea să facă Radu Mazăre se numeşte conflict de interese. Nu cunosc Constanţa foarte bine, însă sunt sigur că tinerii au probleme mult mai mari care ar putea fi rezolvate cu aceşti bani.

A treia gafă

După ce Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus astăzi plângerea penală la DNA, Radu Mazăre a organizat o conferinţă de presă prin care a ţinut să manipuleze opinia publică în privinţa asociaţiei reprezentative a elevilor constănţeni: Asociaţia Elevilor nu este recunoscută nici de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, nici de Ministerul Educaţiei Naţionale, a declarat primarul Constanţei. Desigur, presa de casă a preluat declaraţia fără să o comenteze şi fără să spună că AEC este o asociaţie independentă, legal constituită.

Pentru ştiinţa lui Mazăre şi a tuturor baronilor care au astfel de idei, ISJ-urile sau Ministerul Educaţiei n-au nicio legătură cu recunoaşterea organizaţiilor reprezentative ale elevilor şi studenţilor. De când şi până când structurile guvernamentale trebuie să recunoască organizaţiile societităţii civile? Primăriile, CJ-urile, ISJ-urile şi Ministerul Educaţiei sunt instituţii obligate să ţină cont de părerea tuturor elevilor, mai ales atunci când aceştia sunt legal constituiţi în asociaţii reprezentative.

A patra gafă

"Potrivit legii, singurii care îi reprezintă pe elevi sunt cei din Consiliul Judeţean al Elevilor", a mai zis Mazăre. E în eroare, pentru că nicăieri nu scrie că CNE e singura structură reprezentativă a elevilor. În urmă cu vreo 2 ani, când cei care astăzi activează în Asociaţia Elevilor din Constanţa erau în Consiliul Judeţean al Elevilor, Mazăre nici nu stătea de vorbă cu elevii şi lua în râs CJE Constanţa. Astăzi, când noua conducere pare să îi ţină partea, dintr-o dată Consiliul Elevilor există.

Mai mult, Consiliul Naţional al Elevilor funcţionează după un regulament adoptat prin Ordin de Ministru şi este finanţat de la bugetul de stat. Practic, aceste consilii ale elevilor nu doar că nu sunt independente, ci depind de guvern, aşa cum am arătat în articolele anterioare. Lui Mazăre, al cărui partid e la guvernare, îi convine situaţia: Consiliul Elevilor e la mâna Guvernul României, condus de PSD. 

A cincea gafă

Ieri, când a lăudat proiectul pe care are de gând să i-l ofere cadou fiului său din banii constănţenilor, Radu Mazăre a fluturat un telefon mobil, susţinând că premiile puse la bătaie pentru studenţi şi elevi vor fi telefoane iPhone 6. Numai că dispozitivul din mâna lui era un Samsung. Epic fail.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite