S-au afişat rezultate concursului pentru directorii de şcoli. Săptămâna viitoare, candidaţii pot face contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la concursul pentru directori au aflat, vineri, rezultatele, iar de luni până miercuri aceştia vor putea face contestaţii la proba de interviu, în cazul în care consideră că au fost nedreptăţiţi. Proba interviului este singura la care se pot depune constestaţii.

Peste 7000 de candidaţi au încheiat joi proba CV-ului şi a interviului din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct de şcoală. Rezultatele au fost afişate vineri pe site-urile inspectoratelor judeţene, iar, potrivit calendarului, în perioada 21–23 noiembrie, candidaţii pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie 2016, iar pe  16 decembrie  2016 acestea vor fi validate în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.

Potrivit metodologiei, contestaţiile la proba de interviu se depun la registratura inspectoratului şcolar, în cazul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ de stat, la registratura Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în cazul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din Palatul Naţional al Copiilor şi la secretariatul unităţii de învăţământ, în cazul concursului

pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ particular.

Componenţa comisiilor de soluţionare a contestaţiilor

Contestaţiile se soluţionează de către o comisie constituită prin decizia inspectorului şcolar general, în a cărei componenţă trebie să fie un coordonator — inspector şcolar general adjunct/inspector şcolar, 2 cadre didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional, 2 reprezentanţi ai autorităţii publice locale, 2 reprezentanţi ai autorităţii publice de la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti pentru unităţile de învăţământ special şi CJRAE/CMBRAE, un reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice cu rol de mediator şi un secretar — un inspector şcolar.

De asemenea, din comisiile de soluţionare a contestaţiilor fac parte alte persoane decât cele din comisiile de concurs.

Preşedintele comisiei de organizare şi desfăşurare a probelor de concurs predă coordonatorului comisiei de contestaţii toate contestaţiile înregistrate, însoţite fiecare de înregistrările audiovideo şi întreaga documentaţie rezultată prin susţinerea probelor de concurs.

Candidaţii promovaţi pe mai multe funcţii depun la inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în scris, opţiunea pentru o singură funcţie, în termen de două zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor finale. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare funcţie rămasă vacantă va fi ocupată de următorul candidat admis la concurs. Dacă nu există un alt candidat admis, funcţia rămâne vacantă.

Posturile rămase vacante, ocupate prin detaşare

Pe de altă parte, sunt şi unităţi de învăţământ în care au fost respinşi ambii candidaţi la funcţia de director, cum este cazul Colegiului Naţional „Spiru Haret”. În acest caz, potrivit metodologiei, dacă nu există un alt candidat admis, funcţia rămâne vacantă şi va fi ocupată prin detaşare, doar că, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, pe aceste locuri nu vor putea fi detaşaţi directorul care a fost în funcţie la finalizarea concursului sau candidaţii care au intrat în concurs, dar au fost respinşi.

Cum se face departajarea

Potrivit metodologiei de concurs, este declarat „promovat” la concurs candidatul „admis” care a obţinut cel mai mare punctaj total. În cazul egalităţii de punctaj, în schimb, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă.

Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, pentru unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică, este declarat „promovat” candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocaţională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unităţii de învăţământ, iar pentru celelalte unităţi de învăţământ este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a curriculumului vitae.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite