S-a ales cea mai bună soluţie în privinţa finalizării anului şcolar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu aveam de ales. Evoluţia pandemiei de COVID-19 nu lasă să se întrevadă o revenire în siguranţă a elevilor la şcoală. Să asumi riscuri mari, pentru a aduce copiii la şcoală pentru o săptămână sau două înaintea datei de 15 iunie, nu era de acceptat. Materia semestrului al II-lea din anul şcolar în curs poate fi recuperată dacă viitorul an şcolar începe la 1 septembrie, sau chiar mai devreme.

Să chemi elevii la şcoală în lunile iulie şi august, când părinţii lor sunt în concedii de odihnă, iarăşi nu era o soluţie.

Încheierea anului şcolar

Dată fiind situaţia specială în care se află toate ţările, nu are prea mare importanţă dacă nu se respectă întru totul încheierea situaţiei şcolare în parametrii din anii trecuţi. Se pot încheia mediile fără teze, doar cu notele existente în cataloage la momentul întreruperii anului şcolar din cauza pandemiei. Sigur vor fi cazuri în care notele nu erau trecute în cataloage, dar profesorii pot aprecia din prestaţia elevilor mediile pe care aceştia le-ar fi obţinut în condiţii normale.

Materia este mult prea stufoasă, încărcată, teoretizată, aşa că recuperarea ei la începutul anului şcolar următor, în varianta esenţializată, nu este o pierdere prea mare. Elevii care au beneficiat de şcoală online, sau au căutat şi găsit singuri informaţii pe internet, sunt avantajaţi în comparaţie cu ceilalţi elevi. Până la urmă şcoala este obligată să dezvolte la elevi gândirea critică, creativitatea, capacitatea de a învăţa de a lungul întregii vieţi. Iată că are acum ocazia, forţată de împrejurări nefericite, să dezvolte aceste calităţi la elevi.

Examenele de absolvire

Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se dau, ca de obicei, pe 15 şi 22 iunie. Elevii claselor terminale care doresc pot reveni la şcoală începând cu 2 iunie, cu respectarea condiţiilor de distanţare socială şi igienă personală. Fiind doar câteva clase pe şcoala în această situaţie, este uşor să fie repartizaţi în clase, nu mai mult de 10 elevi pe clase. Pentru corpul didactic al şcolii, nu ar trebui să fie prea greu să supravegheze 3-4 clase de elevi. Nu este o obligaţie venirea la şcoala a elevilor, ci o decizie a părinţilor, în cazul în care consideră că elevii au nevoie de pregătire suplimentară pentru examenele de absolvire.

Diplomele obţinute de elevii claselor terminale, în condiţii de supraveghere video şi audio, le sunt necesare pentru continuarea studiilor, la liceu, sau la universităţi româneşti şi străine, la care diplomele de Bacalaureat sunt absolut necesare.

Ministrul Educaţiei are de rezolvat probleme importante pentru anul şcolar următor

Cum am mai scris în numeroase ocazii, ministrul Monica Anisie trebuie să aplice legea care spune că din anul şcolar următor elevii vor învăţa 20, 25, 30 de ore/săptămână, la primar, gimnaziu, liceu. Să nu aplice legea, pe lângă faptul că se descalifică ca autoritate a statului, înseamnă că între sănătatea elevilor şi normele profesorilor a ales normele profesorilor. Nu e posibil să ţii elevii de gimnaziu la şcoală câte 7 ore/zi, şi să nu înţelegi că atentezi la sănătatea fizică şi psihică a copiilor. Schimbarea planurilor cadru presupune şi adaptarea programelor şcolare, astfel încât să nu mai fim de râsul Europei când ne plasăm pe ultimele locuri la testele PISA. Acum, după ce s-a lămurit problema anului şcolar în curs, ministrul are timp să se ocupe de începerea în condiţii normale şi legale a anului şcolar următor.

În concluzie, preşedintele Iohannis şi comisia ştiinţifică care se ocupă de gestionarea pandemiei au ales cea mai bună soluţie pentru încheierea acestui an şi susţinerea examenelor de absolvire pentru elevii din clasele terminale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite