România este primul stat care va coordona implementarea Strategiei Europene de Tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combaterea sărăciei, crearea de oportunităţi pentru tinerii din mediul rural şi lupta împotriva manipulării şi dezinformării sunt câteva dintre obiectivele pe care Uniunea Europeană îşi propune să le realizeze prin implementarea strategiei. România este primul stat care va coordona implementarea Strategiei Europene de Tineret în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Strategia adoptată întăreşte rolul important pe care tinerii îl au în societatea europeană, prin trei direcţii strategice – conectare, capacitare şi implicare şi urmăreşte realizarea a 11 Obiective Europene pentru Tineret.

 Strategia pune tinerii în centrul creionării măsurilor concrete care vor da viaţă obiectivelor asumate la nivel european. Conform strategiei, aceste măsuri vor fi stabilite în urma unui proces de „Dialog al Uniunii Europene cu tinerii”, care va implica tineri cu situaţii dintre cele mai diferite, din toate punctele de vedere, inclusiv tineri care nu ajung, de obicei, să fie consultaţi. Vor fi implicaţi, de asemenea, factorii de decizie, organizaţiile neguvernamentale de/pentru tineret, experţii, cercetătorii şi alţi actanţi din societatea civilă care pot avea o contribuţie semnificativă.

Coordonarea acestui dialog european se va face de către Comisia Europeană şi ministerele cu atribuţii în domeniul tineretului împreună cu organizaţiile de tineret, în special cu structurile lor de reprezentare (Forumul European al Tineretului la nivel european şi consiliile naţionale de tineret la nivel naţional). Practic, implementarea strategiei de tineret a Uniunii Europene va fi unul dintre cele mai importante procese din lume care sunt realizate în co-management de autorităţi publice împreună cu organizaţii neguvernamentale.

Accent mai mare pe rezultate. Relevanţă atât europeană, cât şi naţională şi locală.

Strategia adoptată aduce o serie de elemente de noutate faţă de cea anterioară, printre care instituirea unor planuri naţionale de acţiune asociate strategiei, instrumente pentru o monitorizare mai clară a rezultatelor proceselor de consultare şi (co)decizie, precum şi fructificarea proceselor de consultare pentru îmbunătăţirea participării tinerilor la procesele decizionale de nivel naţional şi local. Pentru a atinge obiectivele ambiţioase pe care şi le propune, Uniunea Europeană îşi asumă prin această strategie creşterea impactului politicilor de tineret în toate sectoarele – astfel, factori de decizie responsabili de educaţie, agricultură, muncă, mediu, sănătate şi alte domenii sunt aşteptaţi să asculte vocea tinerilor şi să lucreze împreună cu aceştia pentru a răspunde mai bine la nevoile lor.România va da startul implementării noii strategii!

România este primul stat care va coordona implementarea Strategiei Europene de Tineret în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Trioul România-Finlanda-Croaţia va aborda domeniul de tineret prin perspectiva creării de oportunităţii pentru tineri. Ţara noastră va avea un rol decisiv în a direcţiona mai clar modul de desfăşurare a dialogului UE cu tinerii şi în facilitarea asumării unor indicatori clari care să ajute la monitorizarea implementării strategiei.

Cu ocazia adoptării strategiei, în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene, ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Constantin Matei, a declarat: „România consideră că acesta [n.r. noul dialog al Uniunii Europene cu tinerii] trebuie să fie dincolo de toate un proces mai reprezentativ şi incluziv. Astfel, ne propunem să acceptăm inovaţia şi să fim deschişi către orice noi metode care permit tinerilor din toate categoriile socio-economice să participe în procese de consultare sau decizionale”.

Tinerii vor să contribuie şi pot să contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, a statelor şi a Uniunii Europene.

„Vocea tinerilor români, aşa cum a reieşit din consultările pe care le-am realizat în prima parte a anului, alături de alte organizaţii de tineret şi de Ministerul Tineretului şi Sportului, se regăseşte în obiectivele pentru tineret ale Uniunii Europene şi, implicit, în noua strategie de tineret. Am insistat foarte mult, de asemenea, ca Uniunea Europeană să se uite mai mult la cum sunt implementate rezultatele consultărilor şi să susţină tinerii să fie îşi facă mai mult vocea auzită şi la nivel naţional şi local. Tinerii vor să contribuie şi pot să contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, a statelor şi a Uniunii Europene, însă dacă vrem să se implice e important ca ei să simtă că, prin implicare, pot într-adevăr să facă schimbări, să obţină rezultate, să îşi vadă preocupările reflectate în deciziile concrete care se iau. Strategia adoptată ne dă speranţe că acest lucru va fi posibil şi suntem nerăbdători să începem să lucrăm pentru implementarea ei!” – Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România


„Astăzi sărbătorim. Pentru noi, tinerii din Europa, este o zi în care adunăm rezultatele a trei ani de advocacy pentru oporunităţile şi drepturile sectorului de tineret. Consiliul Tineretului din România a contribuit activ în procesul de redactare a Strategiei Europene de Tineret atât ca parte din grupul de expertiză pe strategii de tineret al Forumului European al Tineretului, structura de reprezentare a tinerilor din Uniunea Europeană, cât şi prin contribuţia adusă în cadrul procesul de dialog structurat ca parte a Grupului Naţional de Lucru pe Dialog Structurat şi ca parte a Comitetului European de Coordonare a Dialogului Structurat 2019 – 2020” – Patricia Couţi, vicepreşedinte al Consiliului Tineretului din România şi coordonatoare a activităţii federaţiei pe tema Strategiei de tineret a Uniunii Europene

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite