REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Lista procentelor pe judeţe. Aproape jumătate dintre elevi nu au luat nota 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele simulării la Bacalaureat anunţă un nou dezastru la vară
Rezultatele simulării la Bacalaureat anunţă un nou dezastru la vară

Mai bine de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a au luat note sub 5 la simularea examenului de Bacalaureat. Situaţia este şi mai dezastruoasă la clasa a XI - a, unde puţin peste 36% dintre elevi au reuşit să ia note peste 5. Cadrele didactice susţin însă că se aşteptau la rezultate şi mai proaste, iar oficialii deja vorbesc de scăderea nivelului de dificultate a subiectelor la vară.

UPDATE: Prezent vineri la Alba Iulia, ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a declarat nemulţumit de rezultatele elevilor la simulările examenelor naţionale. Ministrul a precizat că, în următoarea perioadă, vor fi luate măsuri pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor, iar dintre acestea nu este exclusă posibilitatea de reducere a gradului de dificultate a subiectelor.

„Evident că nu suntem mulţumiţi de rezultatele elevilor la simulările examenelor naţionale, atât la Bacalaureat cât şi la Evaluarea Naţională. În perioada următoare, inspectoratele şcolare vor lua măsuri prin care să încercăm să îmbunătăţim pregătirea tinerilor precum şi o adaptare a subiectelor acolo unde este nevoie. Nu pot să mă feresc să spun că rezultatele sunt nemulţumitoare. Lucrăm la acest subiect”, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior.

Analizele efectuate până la această dată arată că elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, astfel: 52,8% la Limba română, 67,78% la Limba maternă, 42,51% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 53,92% la proba la alegere a profilului.

Cele mai bune ponderi de promovare la simularea Bacalaureatului s-au înregistrat în Sibiu - 65,31% la Limba şi literatura română, Cluj - 56,98% la proba obligatorie şi Brăila - 67,79 % la proba la alegere.

În Capitală, procentul notelor peste 5 a fost de 48,47 la Limba şi literatura română, 42,89 la proba obligatorie şi 52,84 la proba la alegere.

Situaţia din judeţe:

În judeţul Braşov 31,10% dintre elevii de clasa a XII-a au luat peste 5, iar în cinci unităţi de învăţământ niciun licean nu a obţinut medii de trecere, transmite corespondentul Mediafax.

Inspectorul general şcolar adjunct al ISJ Braşov, Maria Szabo, a precizat că la simulările examenului de bacalaureat nu a fost înregistrată nicio medie de 10, fiind obţinute 64 de medii peste 9.

În clasamentul pe licee, cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov, unde 88,65 la sută dintre candidaţi au obţinut medii de trecere.

La polul opus se află cinci licee din judeţ, unde niciun elev de clasa XII-a nu a obţinut media 6, fiind vorba despre Colegiul Tehnic "Transilvania" Braşov, Colegiul Tehnic "V. Jinga" din Săcele, Colegiul "A.Vijoli" din Făgăraş, Grupul Şcolar Industrial "Simion Mehedinţi" din Codlea şi Liceul Teoretic Zărneşti.

În judeţul Mureş, elevii de clasa a XII-a de la cinci licee au obţinut medii sub 6 la simularea bacalaureatului, în timp ce la o unitate de învăţământ din Sighişoara, din cei 80 de elevi, a promovat unul singur, potrivit Mediafax.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, cele mai slabe rezultate au fost la liceele din Dumbrăvioara (unde au susţinut toate probele 16 elevi), Band (15 elevi), "Tehnologic 2" Sighişoara (46 de elevi), "Aurel Perşu" (31 de elevi) şi "Traian Vuia" (101 elevi), ambele din Târgu Mureş - unde niciun elev de clasa XII-a nu a obţinut media 6, dar şi la "Tehnologic 1" Sighişoara, unde, din cei 80 de elevi care au susţinut toate probele, unul singur a promovat.

La simularea susţinută de elevii de clasa a XI-a nu a promovat niciun licean de la Band (unde au fost 25 de participanţi), Dumbrăvioara (24 de elevi), "Aurel Perşu" (21), "Traian Vuia" (130), "Brâncuşi" (21) şi "Săvulescu" (174) din Târgu Mureş, "Ioan Bujor" din Reghin (120) şi "Tehnologic 1" Sighişoara (100).

La liceul "Tehnologic 2" din Sighişoara din cei 60 de participanţi au promovat doar doi.

În judeţul Buzău, liceenii au obţinut rezultate extrem de slabe la simularea examenului de Bacalaureat, desfăşurată săptămâna trecută. Cu astfel de rezultate, doar 33,37% dintre liceenii de clasa a XII-a ar fi promovat examenul maturităţii. La zece unităţi buzoiene de învăţământ nu s-a obţinut nici măcar o medie generală mai mare de 6.00.

Pe lista neagră a unităţilor din cadrul cărora nu există niciun candidat la simulare cu note de promovare se înscriu zece licee şi grupuri şcolare.

Elevii de clasa a XII-a de la şapte licee din judeţul Mehedinţi au obţinut medii sub 6 la simulările bacalaureatului, promovabilitatea în judeţ fiind de 21,57 la sută. Mai mult, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că nu a fost înregistrată nicio medie de 10.

Din 19 licee în judeţul Mehedinţi, în şapte unităţi şcolare procentul de promovabilitate este 0. Rezultatele foarte slabe sunt puse pe seama faptului că elevii bine pregătiţi nu au luat în serios acest examen, întrucât ştiau că notele nu se vor pune în catalog, însă îngrijorător este faptul că cei mai mulţi elevi nu s-au pregătit.

În judeţul Constanţa, Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din judeţul Constanţa, care au susţinut probele din cadrul simulării examenului de bacalaureat, au obţinut note peste 5.

Reprezentanţii ISJ Constanţa spun că 35 de elevi - 26 de clasa a XII-a şi nouă la clasa a XI-a - au obţinut nota 10.

În judeţul Arad, niciun elev de la şapte licee tehnologice nu a reuşit să promoveze simularea bacalaureatului, toate mediile fiind mai mici de 6, astfel că promovabilitatea medie în judeţ la astfel de şcoli a fost de numai 3,65 la sută la clasa a XI-a şi de 10,42 la sută la clasa a XII-a, potrivit Mediafax.

În judeţ nu a fost înregistrată nicio notă de 10, cea mai mare fiind 9,70, obţinută de un elev de la Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal".

Pentru prima dată, ISJ Arad nu a oferit presei procentul general de promovabilitate pe judeţ, inspectorul general Claudius Mladin afirmând că nu a fost calculat şi urmând ca această informaţie să fie dată publicităţii în cursul zilei de luni.

În judeţul Tulcea, mai bine de jumătate dintre elevii de clasa a XI-a au luat note sub 5 la simularea examenului de Bacalaureat. Au fost testaţi peste 3.000 de elevi.

Doar 35% dintre elevii de clasa a XI-a din judeţul Dolj au obţinut note peste 5, iar 50% dintre elevii de clasa a XII-a au promovat examenul. 

Simulările pentru examenul de Bacalaureat, organizate în judeţul Dâmboviţa, au fost un duş rece pentru şefii Inspectoratului Şcolar. Două licee unde s-au organizat simulări pentru clasele a XI-a, dar şi alte cinci licee unde s-au examinat elevii care în vară vor da BAC-ul, au reuşit performanţa ruşinoasă de a avea 0%. Practic mii de elevi nu au fost în stare să ia notă de trecere.

„Procente onorabile” la română

"Sunt rezultate bune pentru luna martie, mai sunt peste două luni până la Bac timp în care elevii pot recapitula. Nu mi se pare o catastrofă la Română, rezultatele sunt onorabile", a comentat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţiona "Sf. Sava" din Bucureşti.

Cele mai mari procente ale notelor peste 5 la Limba şi literatura română sunt de 65,31 în judeţul Sibiu, 64,78 în Suceava, 63,33 în Brăila, 63,10 în Cluj, 62,78 în Iaşi şi 61,38 în Tulcea.

Cele mai mici procente de note peste 5 la Limba română sunt înregistrate în judeţele Ilfov (33,42) şi Harghita (36,7).

Procente „mari” şi la matematică

La proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), cel mai mare procent de promovare a fost de 56,98 în Cluj, urmat de Brăila cu 53,29, Alba - 52,15, Iaşi - 51,18 şi Prahova - 50,08.

"Sunt procente mari ţinând cont de modul în care se învaţă în ţara asta, dar şi subiectele au fost foarte uşoare, a spus directorul-adjunct de la Colegiul Naţional "Sf. Sava", a declarat pentru adevarul.ro profesorul de matematică Adrian Troie.

Pe de altă parte, doar 23,47 la sută din elevii evaluaţi din Ilfov şi 29,75 la sută din cei din Arad au obţinut note de trecere la proba obligatorie.

La proba la alegere, procentul cel mai mare al notelor peste 5, respectiv 67,79 la sută, a fost înregistrat în judeţul Brăila, urmat de Iaşi - 64%, Suceava - 62,15%, Harghita - 61,29%, Alba - 60,95%, Galaţi - 60,65% şi Cluj - 60,19%.

Cel mai mic procent de promovare la această probă, respectiv 34,44 la sută, a fost înregistrat în judeţul Ilfov.

"Rezultatele nu sunt relevante, avem elevi care au luat nota 9 deşi nu au scris eseul de la subiectul al treilea. La clasa a XI-a simularea în sine a fost o idee bună, dar modul în care a fost organizată nu a ajutat pe nimeni. În primul rând lucrprile au trebuit să fie corectate cu două zile mai devreme decât se ştia iniţial, profesorii nu au avut timpul fizic să le corecteze plus că, faţă de anul trecut, cantitatea de lucrări a fost dublă, iar la a XI-a nu s-a dat din materia de bac decât foarte puţin", a declarat profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional bilingv "George Coşbuc" din Capitală.

Rezultatele obţinute la simulările naţionale nu vor fi trecute în catalog.

CLASA a XII-a

image

Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română - 44,22% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă - 62,42%, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) - 36,32%.

CLASA a XI-a

image

Rezultate dezastruoase la simularea Evaluării Naţionale

Doar 48,8% dintre elevii prezenţi la simularea Evaluării Naţionale din acest an, care a precedat-o pe cea pentru Bac, au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a comentat în privinţa rezultatelor dezastruoase de la simularea Evaluării Naţionale şi a elevilor care nu au luat în serios testarea, ca nu cumva aceştia să simuleze nota 3 şi la vară.

Rata de promovare la Bac 2013: 57,69%

Anul trecut, procentul de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 după cele trei sesiuni susţinute (sesiunea specială pentru participanţii la olimpiadele internaţionale şi în loturile naţionale, sesiunea iunie - iulie şi sesiunea august - septembrie) a fost de de 57,69%.

În cifre, peste 113.900 de candidaţi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, dintr-un total de aproximativ 197.400 de participanţi.

Calendar Bacalaureat 2014

  •     10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  •     11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  •     16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  •     23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  •     30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  •     1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  •     2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  •     4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  •     11 iulie – afişarea rezultatelor finale  

Remus Pricopie: 30% promovare la Matematică, un procent extrem de mic când ai subiecte de nivel mediu

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

BACALAUREAT 2014 Ultima zi de examen. Subiectele de la Biologie, Geografie, Chimie şi Fizică, rezolvate la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor la Istorie, la Adevărul Live

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 Alecsandri şi Eliade la clasa a XI-a, Caragiale şi Rebreanu la clasa a XII-a. Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite