Reprezentanţii elevilor: „Dorim o susţinere reală pentru cadrele didactice, nu doar o creştere a salariilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră proiectul privind de lege privind condiţiile de salarizare şi plată a pensiilor cadrelor didactice drept „o iniţiativă ce are ca scop primar încurajarea absolvenţilor de studii pedagogice să aleagă o carieră în sistemul educaţional românesc, dar care, nefiind însoţită de formare continuă, rămâne o formă fără fond”.

Proiectul de lege face referire la condiţiile de salarizare şi plată a pensiilor cadrelor didactice, iar printre prevederile sale se numără o indemnizaţie de pensionare de şase salarii medii brute pentru cadrele didactice care şi-au finalizat activitatea în sistem, cu condiţia de a avea experienţa de minimum treizeci de ani vechime. 

În cazul profesorilor care îşi desfăşoară activitatea în momentul adoptării măsurii, sumele alocate pentru “dezvoltarea personală” valorează cât două salarii minime brute pe an, arată CNE. Propunerea vizează şi cadrele didactice care predau în mediul rural. Potrivit proiectului, acestea vor primi o indemnizaţie de instalare reprezentând echivalentul a trei salarii medii brute pe economie. 

Motivul care stă la baza propunerii este lipsa de motivaţie resimţită de profesorii din mediul rural, care se confruntă cu dificultăţi în procesul instructiv-educativ, precum materiale didactice şi auxiliare insuficiente, infrastructură slabă şi dezinteres din partea elevilor, consideră CNE, într-un comunicat de presă remis Adevărul. 

„Deşi proiectul vine în sprijinul actului educaţional prin încercarea de a atrage resursă umană competentă şi dedicată la nivelul aparatului didactic, acesta nu ia în calcul problema participării strict declarative a unor cadre didactice la cursurile de formare profesională şi a evaluării de formă a activităţii acestora. De altfel, subfinanţarea educaţiei este un subiect mult mai complex, iar atenţia decidenţilor nu ar trebui să se concentreze doar asupra plăţii profesorilor, ci şi asupra dotării şcolilor, dintre care, în februarie 2019, un număr de 1460 încă aveau toaletele în curte. În ceea ce priveşte imposibilitatea profesorilor titularizaţi în mediul rural de a-şi schimba locul de muncă în primii cinci ani petrecuţi la catedră fără a fi obligaţi să restituie sumele încasate ca urmare a indemnizaţiei de instalare, considerăm că această măsură împiedică libertatea dezvoltării profesionale a acestora”, arată reprezentanţii elevilor.

„Suntem, din nou, în acel moment care caracterizează o criză politică şi se răsfrânge, din păcate, asupra elevilor. Niciodată nu vom susţine o măsură populistă; cheia pentru o educaţie de calitate pentru toţi nu stă în sume aruncate pe fereastră, într-o disperare cronică de a aduna voturi. Dorim o susţinere reală pentru cadrele didactice, care să nu fie reprezentată doar de o creştere a salariilor, ci şi de investiţii reale în ceea ce constituie organizarea şi implementarea unor programe de formare iniţială şi continuă.”, a declarat Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite