REPARTIZARE LICEU 2014 Despre rezultatele repartizării la liceu, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, la Adevărul Live, am dezbătut rezultatele repartizării computerizate 2014, topul celor mai bune licee şi al celor mai căutate specializări, dar şi situaţia elevilor care au fost admişi în clasa a X-a cu medii mai mici de 5.

Invitatul din platou a fost profesorul Adrian Troie, directorul adjunct al celui mai bun liceu din ţară pentru al doilea an consecutiv - Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. De asemenea, prin telefon ni s-au alăturat profesorul Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro şi directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Contanţa, Vasile Nicoară, care are anul acesta cea mai căutată specializare şi anume, mate-info, blingv germană.

Adrian Troie: "Din punctul nostru de vedere, suntem în varii forme pe primele locuri, prin 2007 cred că am început să ocupăm primul loc. Există o diferenţă între ultima medie de admitere şi media clasei, noi ne facem calcule să vedem care este media mediilor elevilor intraţi la liceu."

"Anul trecut examenul de Evaluare Naţională a avut subiecte prea uşoare la matematică. Nu trebuie să ne gândim doar la capătul inferior al scalei, acum avem peste 15.000 de copii cu medii mai mici de 5 care au intrat la liceu. Notele nu ne mai spun nimic, nu mai avem noi încredere în notele noastre."

"Evaluarea a fost slăbită încă din anii '70 când s-a introdus treapta a doua. Nu ştim care este valoarea reală a elevului.  Sistemul este de vină că s-a ajuns la o separare între valoarea reală a elevilor şi modul în care sunt evaluaţi.  Nu facem decât să ne furăm căciula uşurând subiectele de examen. Greşeala noastră este că nu ştim să diversificăm, am rămas în continuare în paradigma comunistă, nu avem cultura formării unui sistem de cunoştinţe care se pot utiliza."

"Avem patru medii de 10 anul acesta la "Sf. Sava", mai puţini decât în anii precedenţi. La noi a scăzut cu aproximativ 20 de sutimi media de admitere faţă de anul trecut, dar pe mine mă bucură asta fiindcă ne apropiem de adevărata valoare a copiilor. Schimbarea în top nu este foarte mare."

"Mi se pare mai relevant indicatorul media mediilor şi nu doar ultima medie, arată de fapt nivelul liceului. Dacă între 2013-2014 diferenţa la ultima medie de admitere este de 20 de sutimi, la media mediilor diferenţa este de 10 sutimi."

"Este normal să crească interesul pentru specializarea de bilingv germană fiindcă nu mulţi ştiu limba germană, avem nevoie de vorbitori de germană."

Vasile Nicoară: "Interesul pentru limba germană şi pentru Germania este explicat prin poziţia economică a Germaniei. Dacă eşti bine orientat ca părinte şi ai şi posibilitatea pregătirii copilului, atunci înţelegi că germana face diferenţa, oferă oportunităţi."

"În Constanţa sunt puţine şcoli care pregătesc limba germană şi pentru a accede la locurile de bilingv germană trebuie să înveţi foarte bine. Noi avem şi profesori din Germania care predau la noi şi avem o strânsă colaborare cu Institutul Goethe. Avem cinci profesori titulari, acreditaţi de sistemul german pentru a fi evaluatori de cel mai înalt nivel."

"Primul preocupat pentru şcolarizarea lui trebuie să fie individul şi familia lui, nu cred că un elev care intră cu 3 la liceu va fi interesat să ia Bac-ul, de care nu are nevoie pentru a presta muncă necalificată. Şi aceşti copii trebuie şcolarizaţi şi este o provocare a legiuitorului care trebuie să creeze pentru nişa aceasta o alternativă de şcolarizare. Cred că ar trebui măsuri legislative bine gândite în contextul naţional, un bac profesional şi o şcoală alternativă pentru cuprinderea acestor copii, cum există în Germania."

Adrian Troie: "De ce un elev de nota 3 a trecut clasa? Trebuie să facem în aşa fel încât să reuşim să-l inserăm în societate astfel încât să fie util societăţii. O persoană care are un deficit atât de mare de cunoştinţe generale va dezvolta frustrări şi nu se va integra bine."

Ştefan Vlaston: "Nu numai că aceşti elevi se duc la liceu, dar se duc la licee teoretice pe profilul mate-info şi sunt automat condamnaţi să eşueze. Este şi vina părinţilor care nu îşi dau seama de posibilităţile copiilor lor, poate că sunt şi induşi în eroaare de notele din gimnaziu. Ar trebui introdusă nota cinci ca nota minimă de intrare la liceu."

"Este greu să-i convingi pe părinţi că sunt copii cu inteligenţe diferite, unii au inteligenţă artistică, alţii au inteligenţă matematică şi mulţi elevi se duc pe un traseu educaţional care nu li se potriveşte. La noi, mentalitatea este că toată lumea trebuie să ajungă la liceu şi mulţi s-au pierdut pe parcurs. Suntem o ţară fără meseriaşi, cu o piaţă a muncii deficitară din acest punct de vedere şi pe această economie se bazează nivelul de tari al populaţiei. A existat obsesia asta cât mai mulţi să ajungă printr-un bac fraudat la universitate să se ocupe toate locurile de şcolarizare.

Adrian Troie: "Semnalul trebuie dat de clasa politică, spre exemplu introducerea şcolii profesionale, dar majoritatea se gândesc "cum să ajung eu la profesională, dar ce, sunt prost?" o reacţie care a apărut după perioada comunistă. Nu oricine poate face orice. Nu prea avem ce să facem cu aceşti copii foarte slabi fiindcă lor le-ar trebui un an sau doi să facă recuperare."

Ecaterina Stanca: "Cred că o soluţie ar fi pe de o parte bunăvoinţa profesorilor care îşi ajută elevii din conştiinţă şi din vocaţie, apoi ar putea veni un ajutor prin programe speciale de recuperare din partea ministerului sau pot fi obligaţi/convinşi să înveţe, însă asta este cea mai grea soluţie."

Adrian Troie: "Trebuie să-i convingem pe elevi şi pe părinţi că este mai bine să recupereze şi abia apoi să se lanseze cu şanse mai mari de a promova liceul."


În urma repartizării computerizate la liceu de anul acesta topul naţional al celor mai bune licee şi topul celor mai căutate specializări s-au schimbat: mai multe licee din ţară figurează acum pe primele cinci locuri, în timp ce doar două sunt din Capitală. De asemenea, aşa cum era de aşteptat, având în vedere ponderea Evaluării Naţionale (75%) în media de admitere la liceu, notele de intrare au scăzut faţă de 2013, mai ales în Bucureşti.

Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală ocupă pentru al doilea an consecutiv primul loc pe ţară în topul liceelor cu cele mai mari medii de admitere: prima medie de admitere 10 şi ultima medie de admitere 9,56, în condiţiile în care anul trecut ultima medie a fost 9,77. Pe locul al doilea este tot Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti, cu ultima medie 9,54, care în 2013 a fost 9,77. Schimbările încep abia de la locul al treilea, care anul acesta nu mai este ocupat de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, ci de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Cluj-Napoca, ce figura pe locul şase anul trecut. O altă surpriză este faptul că pe locul şase a coborât Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Capitală, care anul trecut era pe locul cinci.

În continuare, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa a coborât de pe locul trei pe locul patru, urmat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, pe locul cinci, care i-a luat astfel locul Colegiului Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.

Germana, în topul specializărilor bilingve

Noutăţi au apărut şi în topul celor mai căutate specializări, un interes crescut fiind pentru Mate-info blingv germană, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Şi aici Bucureştiul a pierdut teren şi figurează anul acesta pe locul patru, cu specializarea Mate-info bilingv engleză de la Colegiul „Sf. Sava“, care anul trecut era pe primul loc, cu ultima medie de admitere 9,94. Pe primul loc este specializarea Mate-Info bilingv germană de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, cu ultima medie de admitere 9,88. 

Liceeni cu medii sub 5

În 2014, peste 15.700 de elevi din toată ţara au fost admişi la licee cu medii mai mici de 5, de două ori mai mulţi decât anul trecut, când la repartizare au fost în jur de 6.700 de candidaţi cu medii mici şi foarte mici. Cele mai multe medii anul acesta au fost cuprinse între 8 şi 9, peste 27.000, iar aproximativ 7.700 de elevi au intrat la liceu cu medii între 5 şi 6. În total, sunt 87 de copii care au intrat cu media de admitere 10, la liceu, arată datele Ministerului Educaţiei după prima repartizare computerizată, care a rezolvat peste 99% din cererile de înscriere la liceu.


REPARTIZARE LICEU 2014 Capitala, detronată de provincie în topul liceelor

REPARTIZARE LICEU 2014 Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate

REPARTIZARE LICEU 2014 Topul liceelor din România după ultimele medii de admitere. Schimbări faţă de 2013

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite