Remus Pricopie: testele din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, introduse ca urmare a rezultatelor slabe ale elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor avea parte de mai multe examene în şcoli FOTO Arhivă Adevărul
Elevii vor avea parte de mai multe examene în şcoli FOTO Arhivă Adevărul

La deschiderea anului şcolar 2013-2014, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent la Grădiniţa numărul 52 din Capitală, unde a făcut mai multe declaraţii legate de schimbările care vor avea loc începând cu acest an şcolar. Ministrul a explicat şi situaţia şcolilor care an de an nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare.

Potrivit ministrului Educaţiei, elevii din ciclul primar vor da examene naţionale în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, însă rezultatele acestora nu vor fi trecute în catalog. De asemenea, pentru admiterea la liceu se va lua în calcul 75% din nota de la evaluările naţionale - de la sfârşitul clasei a VIII – şi 25% din media claselor V – VIII. 

Acesta a explicat că s-a ajuns la această decizie ca urmare a diferenţei foarte mari dintre notele de la examen şi notele de la clasă.

„Evaluările de la clasele a II–a, a IV-a  şi a VI–a au fost introduse după ce s-a observat că România are rezultate foarte slabe la testele PISA (Programul de Evaluare Internaţională a Elevilor – n.r.). Pe parcul acestui an, rezultatele de la aceste evaluări vor fi publicate după maxim patru săptămâni”, a explicat Pricopie.

Testele pregătitoare pentru aceste examene vor fi publicate într-o „broşurică“ din care fiecare elev să poată vedea modele de subiecte, dar şi explicaţiile pentru a arăta de ce sunt importante aceste examene.

Sunt judeţe care în care nici măcar 30% din unităţile de învăţământ nu au aviz sanitar

În privinţa avizelor sanitare pentru şcoli, Pricopie a zis că acestea se obţin atunci când şcoala îndeplineşte toate condiţiile, inclusiv canalizarea şi alimentarea la apă curentă, „iar în momentul de faţă sunt multe comunităţi care nu au aşa ceva”.

„Noi am făcut o analiză inclusiv pe dinamica acestora, şi faţă de anul trecut, când aveam aproximativ 71% de şcoli în bune condiţii, inclusiv cu aviz sanitar obţinut, anul acesta avem aproape 76%, însă inventarierea nu s-a încheiat şi mai sunt şcoli care urmează să obţină zilele acestea avizul sanitar”, a explicat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că sunt judeţe care au 98-99% din şcoli avizate sanitar, însă a dat ca exemplu două oraşe, Braşov şi Bucureşti. Pe de altă parte, sunt şi judeţe în care acest procent nu depăşeşte 30%, cum ar fi Botoşani şi Suceava.

Pricopie: Cei care au luate note sub cinci la examenul de titularizare nu sunt profesori

De asemenea, în privinţa profesorilor, acesta a ţinut să precizeze că în România sunt aproximativ 100.000 de profesori, iar structura cadrului profesoral din acest an este următoarea: 1,8% profesori necalificaţi, iar restul sunt calificaţi, titulari şi suplinitori. Sistemul educaţional are parte în acest an de 79% de profesori titulari şi aproape 20% de suplinitori.

„S-a tot vorbit de profesorii de nota cinci sau patru, ori atunci când spunem asta, jignim profesorii. Cei care au aceste note mici nu sunt profesori, ci persoane care au vrut să devină cadre didactice, dar care nu au reuşit din cauza acestor note mici”, a explicat ministrul.

Regulamentul şcolar naţional, încă în lucru

Legat de regulamentul şcolar, ministrul a spus că în prezent acesta este gata ca draft şi că speră să îl aprobe cât mai repede pentru că actualul regulament se bazează pe o lege mai veche. 

„Trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă în şcoli, la problemele legate de disciplină şi de securitatea elevilor, care trebuie privite cu atenţie. Nu cred că este normal să se vină la şcoală cu cuţite, iar dacă autorităţile consideră că în anumite situaţii trebuie luate măsuri, atunci aşa să fie”, a spus Pricopie, precizând că „anul trecut au fost mai puţine incidente violente decât în anii precedenţi”.

Clase de 38 de copii în Bucureşti

Inspectorul Şcolar General al Capitalei, Constantin Trăistaru, prezent la ceremonia de început de an de la Şcoala "Pia Brătianu", a declarat că într-adevăr există şi clase care depăşesc efectivul maxim de elevi care pot alcătui, legal, o clasă, adică 25 de copii. "La nivelul învăţământului primar există clase şi cu 38 de copii, dar sunt o excepţie. În Capitală, la clasa a II-a de la Şcoala 146, există un asemenea caz", a spus Trăistaru. El a explicat că lucrul acesta se întâmplă fiindcă, în general, părinţii îşi doresc ca ai lor copii să ajungă la o şcoală cu rezultate excepţionale şi chiar în anumite clase foarte bune, motiv pentru care există aceste suprapopulări.

Inspectoratul a reuşit să acopere deficitul de cadre didactice din învăţământul primar şi preşcolar pentru anul acesta. "Surpriza plăcută a fost că la examenul pe care l-am organizat la începutul lunii septembrie, numărul de posturi să fie mult mai mic decât numărul celor prezenţi, deci  am reuşit să acoperim mult mai uşor decât anul trecut acest deficit de norme. Numărul profesoruilor necalificaţi este de 1,4% la nivelul Bucureştiului.", a mai spus Trăistaru.

Absolventă de liceu cu media 10, premiată de ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a premiat-o, luni, la Grădiniţa 52, pe Ana-Maria Şerban, absolventă de liceu cu media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, care din această toamnă este educatoare şi studentă.

Ministrul a participat la prima lecţie a educatoarei Ana-Maria Şerban şi i-a oferit o diplomă de merit pentru performanţele educaţionale pe care le-a realizat pe parcursul anilor de liceu şi în vara acestui an, la Bacalaureat.

Remus Pricopie a spus că în acest fel a dorit să transmită un semnal de încurajare tuturor tinerilor cu rezultate excepţionale care doresc să intre în sistemul de învăţământ. Ministrul a subliniat că exemplul Anei-Maria Şerban arată nu doar că şcoala românească are absolvenţi merituoşi, ci şi că aceştia încep să fie atraşi de cariera didactică.

Studentă la Comunicare şi educatoare la grădiniţă

Ana-Maria Şerban este din comuna Mihăeşti, judeţul Olt şi a absolvit cei patru ani de liceu în Slatina, ca şefă de promoţie, în anul şcolar 2012-2013, cu media 9,97, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educator. În sesiunea din vară a Bacalaureatului 2013, Ana-Maria Şerban a promovat cu media 10.

Acesta a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, unde a intrat pe locurile finanţate de la buget. De asemenea, Ana-Maria Şerban a susţinut examenul naţional de Titularizare, în urma căruia a reuşit să ocupe catedra de educatoare la Grădiniţa nr. 52 din Capitală.

La Grădiniţa nr. 52 au mai fost prezenţi Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Simion Hancescu, preşedinteleFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Constantin Trăistaru, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.

Prima zi de şcoală: mii de unităţi fără autorizaţie de funcţionare, măsuri sporite de siguranţă ale autorităţilor

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Modificări în structura noului an şcolar: semestre egale şi două zile libere în plus

Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de vară şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru.

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

Noul an şcolar, care începe luni, 16 septembrie, vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

VIDEO Luni începe şcoala. Modificările din noul an şcolar şi ce trebuie să ştie părinţii - la Adevărul Live

Profesori şi experţi în educaţie au dezbătut, la Adevărul Live, noutăţile anului şcolar care începe luni, 16 septembrie, pentru aproape trei milioane de elevi.

Remus Pricopie: „Prioritatea anului şcolar 2013-2014 este inspecţia la clasă“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli din Ilfov, că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile şi evaluările periodice ale elevilor.

Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Anul şcolar 2014-2015 începe luni, 16 septembrie, iar elevii care intră acum în clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie, având în vedere că pe 23 iunie încep probele la Evaluarea naţională 2014. Faţă de 2013, notele la acest examen naţional reprezintă 75% din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii şi noua metodă de calcul.

Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

Şcolile unde sunt diferenţe mari între notele la simulări şi cele la examene vor fi monitorizate de Ministerul Educaţiei

Începând cu noul an şcolar, vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Ministrul precizează că primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi Evaluările Naţionale.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014, publicat de Ministerul Educaţiei

Examenele de la următoarea Evaluare Naţională din 2014 încep pe 23 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, în timp ce pe 1 iulie 2014 să se afişeze rezultatele finale. Calendarul a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 6 septembrie. La fel ca în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi atât de profesori, cât şi de camere video, care vor fi instalate în sălile de concurs.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“

Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite