RAPORT Elevii români, printre primii din Europa la studiul limbilor străine

RAPORT Elevii români, printre primii din Europa la studiul limbilor străine

România, una dintre ţările europene în care se învaţă două limbi străine FOTO Adevărul

România este una dintre primele ţări europene în ceea ce priveşte studiul limbilor străine, arată un comunicat al Eurostat, citat de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, 95.6% din ciclul de învăţământ secundar studiau în 2014 cel puţin două limbi străine, în timp ce aproape 60% din elevii din ciclul de învăţământ secundar din Uniunea Europeană (UE) studiau, în 2014, cel puţin două limbi străine.

Primul loc în clasamentul Eurostat este împărţit de Luxemburg, Danemarca, Grecia, Spania, Italia, Slovenia, Suedia, Norvegia, Macedonia şi Liechtenstein, unde 100% din elevi studiază cel puţin o limbă străină.

În Finlanda, care are unul dintre cele mai lăudate sisteme de educaţie din lume, 98,5% din elevii din ciclul secundar învaţă două limbi străine la şcoală.

În ceea ce priveşte limbile străine studiate, engleza ocupă de departe primul loc în clasamentul Eurostat. În total, 97,3% din elevii europeni studiază limba engleză la şcoală, adică peste 17 milioane de elevi. Toţi elevii din Danemarca, Spania, Italia, Malta şi Suedia studiază engleza la şcoală.

Pe locul doi se află franceza, studiată de 33,7% (5 milioane) din elevii europeni. Franceza este studiată în proporţie de 88,1% în Cipru, de 84,6% în România, de 67,7% în Italia şi de 64,7% în Portugalia.

Germana este studiată de 23,1% (3 milioane) din elevii europeni din ciclul secundar, spaniola de 12,1% (2 milioane de elevi), rusa de 2,7%, iar italiana de 1,1%.

Germana este a doua limbă străină după engleză în opt state membre, primele trei dintre acestea fiind Danemarca (73,6%), Polonia (69%) şi Slovacia (55,2%).

Spaniola este o limbă străină studiată de 37,8% din elevii francezi şi de 43,9% din elevii suedezi. Rusa este studiată preponderent în Lituania (66,7%), Letonia (60,4%) şi Estoninia (64,7%), dar şi în Bulgaria (17,9%).

citeste totul despre: