Proteste cu risc de prelungire în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii de la Liceul „Dinu Lipatti“ din Pitești au intrat în grevă fiindcă nu și-au primit salariile
Profesorii de la Liceul „Dinu Lipatti“ din Pitești au intrat în grevă fiindcă nu și-au primit salariile

Profesorii contestă noua lege a Educaţiei și pe cea a salarizării bugetarilor. Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar şi de întârzierea lefurilor. Dascălii nu mai vor să se afle la coada listei la plata salariilor şi cer condiţii de muncă decente.

După o mărire fictivă a salariilor cu 50%, profesorii spun că trăiesc acum drama unor venituri în continuă scădere. De altfel, ca toţi bugetarii, cadrele didactice au rămas fără al 13-lea salariu, fără sporuri şi fără 25% din salariul de bază. Liderii sindicali din Educaţie spun că, în realitate, profesorii au pierdut până la 40% din venituri, în ultimul an.

În plus, unele şcoli constată că în ziua de leafă - conturile de salarii sunt goale, iar autorităţile ridică din umeri când profesorii îşi cer disperaţi drepturile restante. Liderii sindicali din educaţie anunţă că vor continua protestele până când Guvernul va găsi o soluţie de majorare a salariilor profesorilor în 2011. Cadrele didactice vor fi prezente printre cei 80.000 de sindicalişti pe care marile confederaţii îi scot mâine în stradă.

„Grevă. Ne mint cu neruşinare!"

La Liceul de Artă „Dinu Lipatti" din Piteşti, profesorii nu au mai suportat întârzierea de salariu şi au hotărât să intre în grevă generală. În plus, dascălii se tem că 30 de catedre vor fi desfiinţate, aşa cum i-a anunţat inspectorul şcolar general Gabriel Bratu. Cei aproape 700 de elevi care studiază la Liceul de Arte au fost anunţaţi săptămâna trecută să nu mai vină la ore.

La intrarea în unitatea de învăţământ a fost postat un avertisment: „Grevă! Nu ne‑am primit salariile, autorităţile ne mint cu neruşinare!". După o săptămână de grevă, dascălii au decis să intre la ore. Ei au primit asigurări din partea ministerului că nu vor fi desfiinţate catedre, că îşi vor primi salariile, fără întârziere, până la sfârşitul anului şi că orele de specialitate nu vor fi reduse. Chiar şi aşa, profesorii ameninţă că vor intra din nou în grevă dacă şi luna viitoare vor întârzia salariile.

Huiduieli la minister

Zeci de profesori s-au adunat, săptămâna trecută, în faţa Ministerului Educaţiei în semn de protest faţă de intenţia Executivului de a trece legea Educaţiei prin asumare, şi nu prin dezbatere parlamentară. Un alt motiv de nemulţumire a profesorilor e legat de felul în care se va da titularizarea după adoptarea noii legi a Educaţiei. Profesorii cer menţinerea actualului examen de intrare în sistem: titularizare centralizată organizată la nivel naţional, şi nu admitere la şcoală, aşa cum prevede varianta Guvernului.

Cadrele didactice protestează şi faţă de descentralizarea care va da directorii pe mâna primarilor. Profesorii susţin că în acest fel autorităţile locale vor numi şefii de şcoli numai pe criterii politice.

„Respectaţi legea 221"

Aproximativ 30 de cadre didactice, îmbrăcate în tricouri albe, s-au aliniat în faţa Prefecturii din Iaşi pentru a-şi recăpăta drepturile salariale pierdute după reducerea de 25% din luna august. Protestatarii au format un rând astfel încât literele scrise pe tricourile lor să formeze mesajul adresat guvernanţilor „Respectaţi Legea 221".

„Cerem respectarea unei legi aprobate de Parlament, promulgate de preşedinte şi vrem ca statul să recunoască toate hotărârile judecătoreşti prin care ni s-au mărit salariile", a declarat Gheorghe Izvoranu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ. Din cauza amânării punerii în aplicare a aceleiaşi legi, învăţătoarea Cristiana Anghel, din Caracal, este în greva foamei de două luni.

Solidaritate cu învăţătoarea aflată în greva foamei

Mii de profesori din toate judeţele au intrat în grevă japoneză în semn de solidaritate cu învăţătoarea Cristiana Anghel. Peste 4.000 de sindicalişti din judeţul Călăraşi şi-au pus banderole pe braţ şi i-au anunţat pe elevi de motivele protestului lor.

Potrivit profesorului Aurel Bogatu, liderul FSLI Călăraşi, oamenii şi-au prins de asemenea fluturaşi cu revendicările lor în piept şi anunţă că vor continua protestul pe termen nelimitat. Alţi peste 2.000 de dascăli din judeţele Vaslui, Ialomiţa, Suceava şi Iaşi au ales să protesteze în acelaşi mod. „Motivul acestei forme de protest extrem este un lucru care ne priveşte pe toţi, aplicarea Legii 221/2008 în litera şi spiritul ei, aşa cum a fost intenţia legiuitorului, Parlamentul României, for care a votat în unanimitate actul normativ amintit", declară Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina" Rădăuţi.

Învăţătoarea din Caracal a intrat în greva foamei pe 24 august 2010, în semn de protest faţă de neaplicarea Legii 221, prin care salariile cadrelor didactice ar fi urmat să fie majorate cu 50%. Cristiana Anghel (51 ani) predă la Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 2 din Caracal şi lucrează în învăţământ de peste 30 de ani. Profesoara Viorica Ioniţe, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu" din Fălticeni, a intrat și ea în greva foamei la sfârșitul săptămânii trecute.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite