Prolog la examenul de Bacalaureat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a început bine examenul de Bacalaureat şi se produc primele reţineri şi anchete cu profesori şi inspectori care încearcă să fraudeze examenul. La Arad, doi inspectori şi un profesor au fost ridicaţi duminică noaptea de către procurorii DNA. În urma percheziţiilor la domiciliul acestora s-au găsit mii de euro şi liste cu elevi care „plătiseră” să obţină note de trecere la toate probele examenului.

Totul a pornit în urma unui denunţ, iar în timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copiii lor.

Întreaga operaţiune a avut sprijinul logistic şi operaţional al SRI.

Comisiile de examen din centrele de evaluare şi examen, părinţii şi elevii, trebuie să ştie mai multe lucruri.

  • Încă de anul trecut, George Maior, directorul SRI, a declarat că este decizia sa personală ca serviciul pe care-l conduce să supravegheze examenul de Bacalaureat.
  • Elevii şi părinţii pot fi contactaţi şi de ofiţeri sub acoperire, care se dau drept profesori şi/sau inspectori, situaţie în care flagrantul este realizat.
  • Şi mituitorii, părinţii elevilor, cad sub incidenţa legii penale, riscând ani grei de puşcărie.
  • Tezele rămân în centrele de evaluare, pot fi reevaluate şi după examen, pentru a se constata câte sunt identice sau foarte apropiate. În funcţie de locurile ocupate în săli de elevii cu teze identice, se identifică supraveghetorii şi profesorii corectori.
  • Există aparatură specială de înregistrare ambientală, posibil instalată deja de către agenţi SRI în unele săli de examen, inclusiv monitorizarea telefoanelor unor suspecţi.
  • Monitorizarea video si audio, existentă în prezent, nu poate fi intreruptă fără riscul de a se descoperi mai tarziu acest lucru, iar operatorii si responsabilii acestei monitorizări sa fie consideraţi complici la fraude.
  • Compararea rezultatelor examenului, între judeţe, şcoli, săli de clasă, este de natură să ridice semne de întrebare şi să conducă la controale post-factum a tezelor, acolo unde acest lucru se impune.

Toate aceste măsuri şi altele, ar trebui să descurajeze încercările de fraudare, descoperirile şi intervenţia instituţiilor statului în anii anteriori demonstrează că ele nu mai sunt tolerate.

Ce fel de educaţie au făcut şi fac unii profesori, dacă sunt un exemplu negativ în ochii elevilor, prin fraudarea examenelor?

UPDATE Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, a fost reţinut în urma audierilor de duminică noapte spre luni, fiind suspectat de trafic de influenţă

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite