PROIECT Învăţământ obligatoriu de 15 clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de parlamentari vrea să introducă „Învăţământul obligatoriu de 15 clase“. FOTO: Diana Frîncu
Un grup de parlamentari vrea să introducă „Învăţământul obligatoriu de 15 clase“. FOTO: Diana Frîncu

Parlamentarii vor ca învăţământul din România să aibă 15 clase obligatorii. Concret, asta ar însemna că ultimii doi ani de grădiniţă plus ultimii doi ani de la liceu să devină obligatorii până în 2020, conform unui proiect legislativ.

În prezent, în România, învăţământul obligatoriu are 11 clase, incluzând clasa pregatitoare (care începe de obicei în jurul vârstei de 6 ani) şi încheindu-se la nivelul clasei a X-a (care corespunde, de obicei, cu vârsta de 16-17 ani).

Cum arată proiectul de lege propus:

Articol unic: Alineatele (1) si (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai tarziu în anul 2020.

2. Alineatul (2) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

2. Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani".

Deocamdată, această propunere este încă în stadiul de dezbatere. Ea a fost trimisă spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ şi la Consiliul Economic si Social. Dacă va fi aprobată de Camera Deputaţilor urmează să meargă în Senat, care este for decizional, scrie portalînvăţământ.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite