PROIECT În cazul violenţelor în şcoli, Poliţia şi părinţii trebuie anunţaţi, iar agresorii, izolaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitare FOTO Arhivă Adevărul
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitare FOTO Arhivă Adevărul

Personalul unităţilor de învăţământ va avea proceduri clare de intervenţie în cazurile violenţă din şcoală, în care se arată, printre altele, că Poliţia şi părinţii victimelor trebuie anunţaţi în astfel de situaţii, iar autorii faptei, izolaţi într-o încăpere din incinta unităţii de învăţământ.

Procedurile sunt prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Educaţiei, arată Mediafax.

Procedura generală de intervenţie la nivelul unităţii de învăţământ în situaţii de violenţă, cuprinsă în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, prevede că în cazul unei forme uşoare a violenţei şcolare trebuie sesizate Comisia de violenţă şi conducerea şcolii, dacă nu există o sancţiune prevăzută în Regulamentul intern al unităţii şcolare.

Comisia de violenţă va trebui să facă o anchetă detaliată, să decidă dacă aplică sau nu vreo sancţiune şi să stabilească măsuri de asistenţă pentru victimă/agresor.

Dacă sancţiunea este prevăzută în Regulamentul intern al şcolii, se convoacă Consiliul profesorilor clasei, se analizează cazul şi se sancţionează elevul, dirigintele clasei având obligaţia să aplice sancţiunea, să informeze părinţii, să recomande măsuri de asistenţă pentru victimă şi agresor şi să monitorizeze intervenţiile, colaborând cu părinţii şi psihologul şcolar.

În cazul unei forme grave de violenţă şcolară, dirigintele va trebui să anunţe conducerea şcolii, care va sesiza autorităţile competente. De asemenea, trebuie sesizaţi şi părinţii, dar şi Inspectoratul Şcolar despre gravitatea faptei, iar acesta din urmă va informa Comisia de violenţă, care va face ancheta detaliată, va propune o sancţiune şi va convoca Consiliul profesorilor clasei, pentru stabilirea pedepsei.

După ce dirigintele va aplica sancţiunea, psihologul şcolar va consilia victima-agresorul şi, împreună cu dirigintele, va colabora cu familia şi va monitoriza cazul.

Autorităţile, informate şi pentru a preveni eventuale conflicte între părinţii elevilor

În acelaşi regulament a fost introdusă o anexă privind procedura de intervenţie la nivelul şcolii în situaţii de violenţă ce necesită intervenţia poliţiei, jandarmeriei, poliţiei locale sau ambulanţei.

„Incinta şcolii reprezintă toată zona şcolii, incluzând sălile de clasă, cancelarie, coridoare, terenul de sport, anexele, curtea şcolii, etc. Proximitatea unităţilor de învăţământ este reprezentată de suprafaţa de teren situată în afara curţii interioare, precum arterele rutiere, căile de acces către şcoală, spaţiile verzi din jurul şcolii, alte spaţii publice situate în apropierea acesteia”, se arată în documentul publicat pe site-ul MEN.

Astfel, dacă violenţa exercitată constă într-un incident de agresiune simplă şi a fost cauzatoare doar de vătămări corporale uşoare (lovire uşoară cu palma sau cu dosul palmei), autorul fiind elev cu vârsta sub 14 ani, şcoala poate reacţiona prioritar pentru sancţionarea acestui comportament şi poate informa ulterior poliţistul de proximitate, pentru aplanarea unui eventual conflict între părinţii victimei şi cei ai agresorului.

În cazul în care este vorba despre lovirea repetată de intensitate medie a victimei, atunci poliţia sau jandarmeria trebuie sesizată odată cu intervenţia echipajului unei ambulanţe, printr-un apel la numărul uni de urgenţă 112.

„În toate cazurile de lovire sau alte violenţe exercitate împotriva unui elev, conducerea şcolii trebuie să informeze părinţii victimei şi instituţiile de aplicare a legii”, se arată în documentul citat, precizându-se că cei care vor desfăşura astfel de activităţi sunt cadrele didactice, personalul auxiliar şi personalul care asigură securitatea/paznicii unităţii şcolare şi care se autosesizează sau sunt sesizaţi de izbucnirea sau derularea unui act de violenţă.

Persoanele sesizate de tipuri de violenţă precum: violul, actul sexual cu un minor, perversiune, corupţie sau hărţuire sexuală, vătămare corporală gravă, violenţă fizică cu arme albe sau cu arme de foc, precum şi pentru omor sau tentativă de omor se vor deplasa de urgenţă la locul evenimentului, vor face o scurtă analiză a actului de violenţă şi vor comunica imediat conducerii unităţii de învăţământ despre cele constatate.

Angajatul care ajuns la locul incidentul trebuei să sune la 112, iar directorul şcolii anunţă Inspectoratul Şcolar

Angajatul ajuns la faţa locului va trebui să se informeze dacă sunt victime ce necesită îngrijiri medicale şi să sune la numărul de urgenţă 112, iar directorul unităţii de învăţământ va informa de urgenţă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

„Documentul mai prevede ca în cazul în care printre agresori sunt persoane violente, persoana care sună la 112 trebuie să solicite sprijin din partea personalului care asigură securitatea şcolii pentru a preveni o eventuală degenerare a evenimentului şi vor solicita, de urgenţă, sprijinul poliţiei, jandarmeriei, poliţiei locale. Până la sosirea echipajului de poliţie/jandarmerie/poliţie locală sau ambulanţă, după caz, se vor lua măsuri de asigurare a primului ajutor victimelor, solicitând sprijinul cadrului medical din cadrul şcolii (dacă există), conducerii şcolii, cadrelor didactice, consilierului şcolar, personalului de pază, după care vor lua măsuri pentru transportarea victimei/victimelor la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă. Vor fi îndepărtaţi elevii care nu sunt implicaţi în eveniment şi care, prin zgomote, gesturi, îndemnuri, pot instiga sau amplifica dezordinea creată. În acest scop, se va folosi un ton autoritar, fără a adresa cuvinte jignitoare sau ameninţări, având în vedere vârsta şi comportamentul elevilor”, se arată în document.

Conform aceluiaşi proiect, pe cât posibil, personalul şcolii va trebui să reţină date despre agresor/agresori, pentru identificarea lor ulterioară, în cazul în care aceştia ar reuşi să fugă şi nu ar fi cunoscuţi de elevi.

Totodată, în limita posibilităţilor, autorii faptei vor fi izolaţi într-o încăpere din incinta unităţii de învăţământ.

Regulamentul mai prevede că, la sosirea ambulanţei, dacă este cazul, se vor da toate detaliile despre victimă şi modul cum s-a întâmplat actul de violenţă şi se va încerca protejarea locului producerii infracţiunii, iar la sosirea echipajului poliţiei/jandarmeriei/poliţiei locale se vor oferi toate datele necesare în vederea identificării elevilor/sau a altor persoane implicate în comiterea faptei, precum şi cauza/motivul incidentului (dacă se cunosc), măsurile preliminare luate de şcoală pentru soluţionarea evenimentului semnalat.

Părinţii elevilor minori implicaţi, atât ca victimă, cât şi ca autor în incident vor fi chemaţi de urgenţă la sediul şcolii, iar echipa de cercetare sosită la faţa locului, îndeosebi poliţistul de investigaţii criminale,va fi pus la curent cu toate datele şi informaţiile cu privire la participanţii la comiterea actului de violenţă, victime şi martori, precum şi activităţile şi măsurile luate din momentul sosirii la locul faptei.

În situaţii de discriminare şi instigare la discriminare, insulte grave repetate, şantaj, înşelăciune, introducere sau port armă albă sau de foc în spaţiul şcolar, furt şi tentativă de furt, distrugerea bunurilor unor persoane sau de distrugere a bunurilor şcolii, personalul unităţii şcolare trebuie să informeze profesorul de serviciu, conducerea unităţii şcolare, administratorul şi profesorul diriginte.

„În cazul în care fapta presupune introducerea de arme albe sau de foc se solicită sprijinul personalul care asigură securitatea/paznicului sau a altor cadre didactice, şi se sună la numărul de telefon 112, încercându-se izolarea şi reţinerea persoanei în cauză. În cazul în care aceasta reuşeşte să scape, reţineţi cât mai multe date despre posesorul armei, în vederea informării echipajelor de poliţie/jandarmeriei sau, după caz, poliţistului de proximitate ce vor interveni la solicitare. Dacă este elev al şcolii, se anunţă şi părinţii acestuia", se arată în proiectul de Regulament, precizându-se că aceeaşi procedură este prevăzută şi în cazul furtului unui bun sau al distrugerii de bunuri.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite