Profesorii care au dat în judecată statul român pentru nerespectarea drepturilor salariale ar putea fi despăgubiţi începând de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ care prevede plata, eşalonată pe cinci ani, pentru hotărârile judecătoreşti date în favoarea profesorilor care au dat în judecată statul român deoarece nu le-au fost respectate drepturile salariale în perioada 2008-20011.

Sumele aşteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma sentinţelor judecătoreşti prin care s-a decis că dascălii au dreptul de a primi compensaţii salariale în urma promulgării Legii de creştere a salariilor cu 50% în 2008, care nu s-a mai aplicat, cât şi în urma tăierilor salariale de 25% din 2010.

O parte din banii pentru drepturi salariale s-au dat în perioada 2012-2016. Anul acesta plata nu s-a mai făcut pe motiv că nu s-au găsit bani la buget. Astfel, următoarele tranşe ar urma să fie achitate începând din 2018.

„Nu vom rămâne datori faţă de cei care au sentinţele câştigate şi, în conformitate cu actele normative, trebuie să le asigurăm plata. Eu îmi doresc să dăm toate sentinţele anul acesta, să nu mai avem datorii faţă de cadrele didactice", declara ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la finele săptămânii trecute.

Aceeaşi propunere legislativă prevede că plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale ale personalului din învăţământ se va asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite