Profesorii americani riscă să fie daţi afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, multe școli din SUA s-au menţinut pe linia de plutire prin ajutoare de stat. Administraţia Obama caută fonduri suplimentare pentru a nu face prea multe concedieri. Președintele Obama și democraţii vor să ajute școlile cu 23 de miliarde de dolari. În Parlament, opoziţia ezită.

În Statele Unite ale Americii, criza economică a tăiat dramatic bugetul destinat educaţiei, Guvernul încearcă să găsească bani pentru a acoperi deficitul.

Preşedintele Barack Obama şi democraţii se luptă să găsească susţinere pentru un ajutor guvernamental de 23 de miliarde de dolari pentru a scăpa 100.000 de profesori de concedieri.

Propunerea legislativă de finanţare aşteaptă să fie votată în Camera Reprezentanţilor. Aici, măsura pare a fi susţinută şi de republicani, nu doar de partidul lui Obama, potrivit ziarului „Washington Post".

Situaţie de urgenţă

Democraţii compară finanţarea şcolilor cu valoarea cheltuielilor cu războiul din Afganistan. Situaţia este incertă pentru că în Senatul american, măsura a fost blocată după ce unul dintre iniţiatorii democraţi a spus că nu poate strânge suficiente voturi din partea Republicanilor.

Secretarul american pentru Educaţie, Arne Duncan, a încercat să îi convingă pe parlamentari, explicându-le  "că este vorba despre o situaţie de urgenţă". Pe de altă parte, republicanii şi unii dintre democraţi spun că Guvernul nu îşi permite să dea alte 23 de miliarde de dolari, pentru că ar creşte deficitul federal, relatează cotidianul american.

Legea stimulentului a ajutat până acum ca multe şcoli să se menţină pe linia de plutire, printr-un ajutor direct de 49 de miliarde statelor americane. Opoziţia din Parlament crede că forţa de muncă din educaţie a crescut prea repede în ultimii ani, şcolile au angajat consilieri de dezvoltare personală şi au redus numărul claselor.

"Să-i dăm din nou educaţiei 23 de miliarde de dolari înseamnă să aruncăm alţi bani când ar trebui să discutăm de ce nu vedem rezultate din aceste miliarde pe care le-am dat deja", a declarat un parlamentar al opoziţiei.

Însă, câţi dintre cei 3,3 milioane de profesori din şcolile publice îşi vor pierde slujbele, nu se ştie exact. Secretarul pentru Educaţie, Arne Duncan, vorbeşte de o cifră între 100.000 şi 300.000 de oameni care riscă să-şi piardă slujbele, incluzând aici şi personalul administrativ. Sindicatele din educaţie spun că este vorba însă de 160.000.

Studii superioare pentru fiecare american

În America, ca o soluţie la scăderea fondurilor, şcolile americane au decis să crească valoarea taxelor anuale. Există colegii publice şi universităţi, unde taxele au crescut cu până la 300 de dolari.

Preşedintele american a stabilit un obiectiv ambiţios: până în anul 2020, fiecare american trebuie să poată să absolve cel puţin un an de colegiu sau şcoală profesională după terminarea liceului. Pentru asta, este nevoie însă de investiţii de  miliarde de dolari, în fiecare an.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite