Profesor, după rezultatele de la repartizarea computerizată: Un 10 la admitere nu echivalează cu un 10 la „Sf. Sava”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul „Sfântul Sava”, liceul la care au fost repartizaţi elevii cu cele mai mari medii din ţară
Colegiul „Sfântul Sava”, liceul la care au fost repartizaţi elevii cu cele mai mari medii din ţară

Profesorii consideră că elevii se orientează din ce în ce mai mult către ştiinţele exacte, iar absolvenţii de gimnaziu care nu au fost repartizaţi către niciun liceu nu au completat destule opţiuni. Totodată, cadrele didactice consideră că mediile mari de admitere nu corespund notelor la cele mai bune licee.

Peste 99 la sută din totalul absolvenţilor de gimnaziu care s-au înscris la repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu au aflat marţi unde îşi vor continua studiile. Unii dintre elevii care au rămas nedistribuiţi au şi medii de admitere de peste 8,70. Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală a fost liceul cu notele de admitere cele mai mari pe ţară, pe următoarele locuri situându-se tot două Colegii din Bucureşti. 

Ministerul Educaţiei a publicat marţi rezultatele repartizării computerizate a absolvenţilor de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu. Potrivit informaţiilor Ministerului, 119.578 de elevi au completat fişele cu opţiuni şi s-au înscris la repartizarea computerizată, în schimb 971 dintre ei nu au fost distribuiţi deloc. Potrivit site-ului admitere.edu.ro, nouă dintre candidaţii care nu au fost admişi la niciun liceu au medii de admitere de peste 8. 

Ce specializări au preferat elevii

Conform unui raport pe ţară al primelor 50 de specializări, cea mai căutată specializare a fost Matematică-Informatică, iar pe locul doi printre preferinţele candidaţilor a fost Ştiinţele Naturii. Preferinţele elevilor se văd şi din notele mari cu care au fost repartizaţi.

Astfel, ultima notă de intrare la Matematică-Informatică la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” a fost de 9,90. Cu notă foarte mare s-a intrat la această specializare şi la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, unde utima notă de intrare a fost 9.89. Tot pe podium se află şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, unde, la aceeaşi specializare, ultima notă de admitere a fost 9,85. La Ştiinţele Naturii s-a intrat cu 9,82 la „Sfântul Sava” din Capitală, iar la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova cu 9,79.

Colegiul „Sfântul Sava”, cel mai bun pe ţară

Potrivit unei statistici oferite de Ministerul Educaţiei, Colegiul Naţional „Sfântul Sava” nu a oferit elevilor doar cea mai căutată specializare, dar a atras şi cea mai mare bătaie pe locuri, pentru că aici ultima medie de admitere a fost 9,56. Cu această medie, Colegiul „Sfântul Sava” s-a clasat pe primul loc în topul liceelor din ţară. Pe următoarele trei locuri, potrivit topului realizat de Minister, sunt tot trei colegii din Capitală, respectiv Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, unde ultima medie de admitere a fost 9,56, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, unde ultimul candidat admis a avut o medie de admitere de 9,54 şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, unde ultimul candidat admis a avut o medie de 9,49. 

Pe locul 5 în topul liceelor pe ţară se clasează Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, cu o ultimă medie de admitere de 9,47, iar locul şase revine tot Capitalei, respectiv Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, cu o medie de admitere de 9,42. Pe următoarele locuri, s-a situat Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa, cu o ultimă medie de 9,32, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, unde ultima media de admitere a fost de 9,31, Colegiul Naţional din Iaşi, unde s-a intrat cu 9,27 şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, unde ultimul candidat admis avea are o medie de 9,19.

Ştiinţele exacte, o preferinţă a ultimilor ani

Profesorii consideră că preferinţele candidaţilor s-au modificat în ultimii ani, iar ştiinţele exacte au prins în ultimii patru-cinci ani din ce în ce mai mult teren în interesele copiilor.

„Văd asta din ce în ce mai mult şi la liceu la mine. Mediile cu care se intră la Matematică-Informatică sunt mai mari decât cele cu care se intră la celelalte materii. Cred că mulţi vor să meargă mai departe spre Politehnică”, a explicat directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, profesorul de matematică Alexandru Constantinescu.

Nu mulţi rezistă în top la „Sava”

Profesoara de matematică Monica Stan, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, confirmă şi ea tendinţa elevilor de a alege ştiinţe exacte, dar subliniază că nu mulţi rezistă la acest liceu cu mediile cu care intră în clasa a IX-a.

„Elevii de gimnaziu lucrează la matematică şablon. Se pregătesc pentru Evaluarea Naţională, au note bune în gimnaziu şi la examenul naţional, însă nu mulţi rezistă. Adică notele din clasa a IX-a nu sunt aceleaşi cu care vin din şcoala generală. Un 10 la admitere nu echivalează cu un 10 la noi, dar de fapt cred că aşa se întâmplă la multe Colegii, nu numai la noi”, a explicat profesoara Monica Stan.

Cei nerepartizaţi nu au fost consiliaţi

Cadrele didactice susţin că elevii care au rămas nerepartizaţi nu au completat fişele cu destule opţiuni.

„Au pus opţiunile aiurea. Aici ţine şi de consiliere. Nu au fost consiliaţi bine”, a comentat profesorul Alexandru Constantinescu. Acesta este completat de Monica Stan care consideră că cel mai probabil nici părinţii nu s-au informat foarte bine.

Încă două şanse

În perioada 20-25 iulie, candidaţii care nu au participat sau nu au fost repartizaţi la niciun liceu la prima repartizare au o nouă şansă de a completa fişele de opţiuni, iar pe 28 iulie este programată repartizarea candidaţilor.

 Candidaţii care nu au reuşit să fie admişi nici la a doua etapă de repartizare au o ultimă şansă pentru depunerea dosarelor în perioada 28-29 iulie. Pe 1 şi 2 septembrie 2016 va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite