VIDEO Primul clopoţel în şcolile fără autorizaţie de la Pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea anului şcolar primită cu emoţii şi entuziasm de copii. FOTO David Muntean
Deschiderea anului şcolar primită cu emoţii şi entuziasm de copii. FOTO David Muntean

Noul an şcolar a început plin de emoţii şi entuziasm atât pentru părinţi, cât şi pentru autorităţi. Însă, ca în fiecare an, există mii de unităţi de învăţământ din ţară care nu au primit autorizaţie de la Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform Ministrului Educaţiei, Liviu Pop, anul acesta din cele peste 31,000 de şcoli, doar în jur de 6.500 au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare funcţionării.

„Aproape în toate uniţăţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2261 au autorizaţie PSI, iar 4200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie” susţinea acesta la sfârşitul lunii august.

44 de şcoli din cele 642 au autorizaţie ISU  

În Capitală, doar 44 din cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, în cadrul Comandamentului pentru pregătirea anului şcolar, organizat la Primăria Capitalei.

Situaţia cea mai gravă este în sectorul 5, unde niciuna dintre cele 67 de unităţi de învăţământ nu are autorizaţie ISU. Primarul Daniel Florea încearcă să paseze vina spre cei din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Din cauza ISU, şi nu numai în sectorul 5 ci în toată ţara. Noi am discutat cu reprezentanţii ISU a rămas să îşi asume şi ei meseria pe care o au” declară Daniel Florea, primar al sectorului 5.

Lipsiţi de speranţă, însă părinţii prezenţi spun că trebuie să accepte situaţia deoarece copii au nevoie să meargă la şcoală pentru a-şi putea construi un viitor. 

„Cred că 80% din şcoli nu au aviz de funcţionare, asta nu înseamnă că ne ţinem copiii acasă. Copiii trebuie să meargă la şcoală” susţine o mamă.

„Mi se pare anormal, dacă nu are aviz nu ştiu de îi mai dăm drumul, mai venim şi cu flori” spune un părinte.

Situaţia şcolii 141 e ca şi rezolvată

În sectorul 5 al Capitalei, Consiliul Local a decis demolarea şcolii 141, din Bucureşti, după ce experţii în construcţii au stabilit că structura de rezistenţă a clădirii este mult prea veche, costurile de renovare ar fi mult prea mari, iar riscurile la care sunt expuşi elevii şi dascălii sunt prea ridicate.

Potrivit primarului Daniel Forea, situaţia se va rezolva până la începutul anului şcolar 2018.

„Eu cred că la începutul anului şcolar următor vor învăţa în şcoală nouă. În acest moment, nu există un disconfort major. Am discutat cu corpul profesoral, am discutat cu părinţii, am avut o întâlnire în care am discutat care este proiectul noii şcoli, dar şi termenele de execuţie” susţine primarul.

Totuşi, părinţii copiiilor din cele două şcoli se declară revoltaţi de situaţie şi nu consideră necesară demolarea şcolii.

„E o prostie omenească făcută de un primar care nici măcar nu are respect faţă de toţi care plătim taxe şi impozite în sectorul ăsta. Preferă primarul să dărâme o şcoală, care putea să reabiliteze. De ce face lucrul ăsta? Iar asta (şcoala 127) nu are aviz. De ce nu o dărâmă şi pe asta ”

Până atunci, elevii Şcolii Gimnaziale numărul 141 vor învăţa la şcoala gimnazială 127 până la finalizarea unei noi unităţi.

Pentru transportul elevilor la Scolala 127,  Primaria Sectorului 5 va pune la dispozitie doua autocare si un microbuz. Astfel, RATB  a introdus linia de autobuz 327 pentru transportul elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 141 "Ion I. C. Brătianu”, al cărei tavan s-a prăbuşit, aceasta urmând a fi demolată, până la Şcoala Gimnazială nr. 127. 

Ce s-a întâmplat la Şcoala Gimnazială 141 

În luna mai, la Şcoala Gimnazială 141 s-a prăbuşit tavanul de la ultimul etaj. Oficiali din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au declarat că un plafon de rigips a căzut la şcoala din Rahova, din fericire niciun elev nu a fost rănit.

Aceştia au recunosc, ulterior, că această clădire avea nevoie de consolidări, în urma ultimelor verificări. Astfel, în cele din urmă, au decis demolarea întregii clădiri. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite