Pricopie: Sper să începem licitaţia pentru manuale pe reguli noi, în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de licitaţie pentru manunalele noi pentru clasele a III-a şi a IV-a va începe, probabil, în februarie, cu două luni mai devreme faţă de anul şcolar trecut, dar după reguli mai clare, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Probabil că anul acesta vom începe procedurile de licitaţie în februarie. Speranţa mea este că o vom începe în februarie după nişte reguli mai clare", a spus Pricopie, citat de Mediafax

El a spus că anul acesta a fost prima dată când, pentru manuale, s-a apelat la legea achizţiilor publice, "pentru că juriştii şi economiştii au precizat foarte clar că, în absenţa unui alt instrument legisaltiv, nu ai cum să faci selecţie de câteva milioane de lei fără să respecţi legea achizţiilor publice".

Ministrul a mai spus că "acesta a fost parcursul legal" pe care l-a avut la dispoziţie şi că " de regulă ţipă cei care au avut cele mai puţine opţiuni în această selecţie, dar care dominau piaţa până mai acum câteva luni", adăugând că va da publicităţii, în zilele următoare, opţiunile cadrelor didactice pentru diferite manuale şi edituri.

"Avem obligaţia să respectăm adevărul, iar adevărul este următorul: timp de aproape zece ani nimeni nu s-a ocupat de manuale în România, nimeni. Adică manualele tipărite în 2004, în 2003, unele sunt tipărite în 1998, au fost retipărite, adică multiplicate, şi distribuite elevilor. Motiv pentru care am ajuns într-o situaţie gravă, pe care voi cere Institutului de Ştiinţa Educaţiei să o verifice, şi anume că suntem unul dintre puţinele cazuri în care un stat, timp de 10 sau 14 ani, nu s-a interesat deloc de manuale", a declarat Pricopie.

"Industria auxiliarelor nu poate să meargă mai departe"

Ministrul a mai spus că în orice ghiozdan se află un manunal, un caiet, dar şi un auxiliar care nu are aprobarea MEN şi obligatoriu o culegere.

"Deci această industrie de a vinde sub eticheta MEN auxiliarele didactice într-o piaţă, şi folosesc cuvântul «piaţă», unde avem 3.500.000 de potenţiali cumpărători, nu mai poate să meargă mai departe. Eu înţeleg supărarea editorilor, eu înţeleg scandalul pe care l-au făcut timp de un an şi jumătate, inclusiv acuzaţii, să nu uităm că am plângere penală la DNA pentru licitaţia manualelor. Nicio problemă se va verifica şi vom vedea cine se află în ilegalitate şi cine nu", a adăugat ministrul Educaţiei.

Manuale pentru elevii de la clasele I şi a II-a

Elevii de clasele I şi a II-a au primit anul acesta manuale noi atât în varianta print cât şi în varianta digitală, cu întârziere de aproximativ două luni, la toate materiile cu excepţia Abecedarului. Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa I a fost contestat de către asociaţşia Humanitas şi Read Forward care au acuzat nereguli în organizarea licitaţiei, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor le-a dat dreptate, Ministerul Educaţiei fiind obligat să reevalueze ofertele licitaţiei pentru Abecedar a treia oară.


Uniunea Editorilor: „Ministrul Educaţiei renunţă la manuale noi pentru anul viitor”. Pricopie: „Editorii nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor”

Pricopie: Ministerul Educaţiei lucrează la un document care să stabilească mai exact cum se fac licitaţiile la manuale

Motivele pentru care ofertele pentru noul Abecedar vor fi evaluate a treia oară

Noul Abecedar, amânat a treia oară. Ministerul Educaţiei, somat să reevalueze ofertele depuse de edituri

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite