Pricopie: toţi elevii din România vor beneficia, treptat, de manuale digitale. Licitaţia nu se anulează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că licitaţia pentru noile manuale nu va fi anulată            FOTO: Adevărul Live / Eduard Enea
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că licitaţia pentru noile manuale nu va fi anulată            FOTO: Adevărul Live / Eduard Enea

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni că „introducerea manualelor digitale reprezintă un pas necesar spre modernitate” şi că, având în vedere că cei mai mulţi elevi „trăiesc în era digitală”, în următorii ani toţi elevii vor beneficia de astfel de manuale noi, înclusiv în format digital. Declaraţiile vin în contextul în care Uniunea Editorilor discută despre contestarea licitaţiei pentru noile manuale.

Ministrul Remus Pricopie a transmis un mesaj prin care susţine 100% că noile manuale şcolare, inclusiv în format digital, premiera absolută, vor ajunge din toamnă pe băncile micilor elevi.

„Faptul că din această toamnă elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale noi, inclusiv în format digital, marchează o nouă pagină în istoria educaţiei româneşti. Acesta este un moment important în evoluţia şcolii şi în dezvoltarea societăţii româneşti”, a explicat oficialul într-un comunicat de presă trimis luni.

Tot luni, cei de la Uniunea Editorilor din România au organizat o întâlnire în care condamnă rezultatele licitaţiei publice pentru noile manuale, licitaţie considerată „viciată” şi ca atare au şi solicitat anularea ei, ameninţând că o vor contesta şi legal. 

Ministrul susţine noile manuale digitale

„Introducerea manualelor digitale este un pas necesar spre modernitate, o adaptare a sistemului de învăţământ la lumea tehnologiei şi la ceea ce se întâmplă în mod concret în viaţa generaţiilor actuale de copii. Practic, prin intermediul manualelor digitale, şcoala românească se apropie de elevi şi răspunde mai bine nevoilor şi aşteptărilor acestora. Cea mai mare parte a copiilor trăiesc în era digitală. Este aşadar momentul ca şi şcoala să ofere elevilor instrumente şi metode de învăţare adaptate lumii tehnologice în care ei se află deja”, a mai spus luni ministrul Pricopie.

Acest proces de modernizare a sistemului de învăţământ va continua în anii următori, a adăugat oficialul. „Astfel, odată cu aprobarea noilor programe şcolare pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal, toţi elevii din România vor putea beneficia, treptat, de manuale noi, în format digital”, a explicat Pricopie.

”Licitaţia nu va fi anulată”

Acesta a declarat duminică şi faptul că „licitaţia al cărei rezultat l-a prezentat nu va fi anulată”. ”Vom mai organiza o nouă licitaţie pentru maualele care nu au fost adjudecate, dar nu vom relua procedura în cazul celor declarate deja câştigătoare", a mai spus el.

„Mecanismul în sine se construieşte în aproximativ un an, iar derularea lui corespunde ciclurilor de studii. Procesul a început deja. Toamna aceasta vom avea manuale noi, inclusiv în format digital, la clasele I şi a II-a. Vom continua cu programe şi manunale noi pentru celelalte clase. Spre exemplu, noile programe de istorie, la care se lucrează, vor permite elevilor să înţeleagă mai bine conceptul european de 'unitate în diversitate', prin analizarea ideilor şi momentelor ce au stat la baza formării identităţii naţionale româneşti, dar şi prin înţelegerea rolului nostru în Europa şi în lume. După cum aţi văzut, încă din clasa pregătitoare şi apoi clasa I şi a II-a, disciplina Limba şi literatra română se intitulează 'Comunicare în limba română', iar Matematica - 'Matematică şi explorarea mediului', care arată exact modalitatea de predare interdisciplinară. Din anul şcolar 2015-2016, vom avea programe şi pentru clasele a III-a şi a IV-a", a precizat Pricopie.

Mai mult, acesta a mai spus că examenele naţionale vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA. „Nu respingem conceptul de abordare interdisciplinară a examenelor, dar nu îl poţi aplica fără pregătire prealabilă. De aceea, primul an în care vor fi susţinute examenele după modelul evaluărilor PISA va fi 2019", a explicat atunci Pricopie.

Contestaţii şi acuze

Federaţia Editorilor din România (FER)  a trimis miercuri un comunicat în care au semnalat o serie de probleme la licitaţia pentru noile manuale, al cărei rezultat a fost anunţat luni, din cauza cărora solicită anularea procedurii.

Federaţia Editorilor din România susţin că rezultatele licitaţiei de manuale pentru clasele I şi a II-a sunt „profund viciate de evaluarea inadecvată şi eronată” şi au solicitat „anularea licitaţiei şi asumarea răspunderii de către cei  vinovaţi”, mai exact demisia ministrului Educaţiei şi a directorului Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. O nouă contestaţie ar însemna că elevii nu vor avea manuale noi nici la toamnă.

Editurile care au fost acuzate miercuri de Federaţia Editorilor din România (FER) că ar fi câştigat incorect licitaţia pentru noile manuale şcolare susţin că au fost respectate criteriile de selecţie din legea achiziţiilor publice, iar preţul scăzut oferit, considerat „de dumping” de FER, este urmarea unor negocieri cu vechi producători din domeniu. 


Pe aceeaşi temă:

Federaţia Editorilor din România cere anularea licitaţiei pentru noile manuale, care ar putea fi amânate din nou

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Ministerul Educaţiei a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale de la clasele I şi a II-a

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Editorii acuză Ministerul Educaţiei că întârzie să anunţe câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale şcolare

Ministrul Educaţiei promite manuale noi şi în format digital din 15 septembrie, pentru elevii claselor I şi a II-a

Licitaţia pentru noile manuale şcolare a fost amânată cu 45 de zile. Editorii: Manualele vor ajunge la elevi de Crăciun

Cifrele de afaceri cerute firmelor care vor să participe la licitaţia pentru noile manuale, reduse de aproape 10 ori

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite