Pricopie, despre solicitările dascălilor: nu se poate trece brusc de la o tăiere de 25% la o majorare de 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au ieşit în stradă, nemulţumiţi că educaţia nu a primit nici acum 6% din PIB            FOTO: Adevărul
Profesorii au ieşit în stradă, nemulţumiţi că educaţia nu a primit nici acum 6% din PIB            FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie susţine că educaţia a primit în plus aproape două milioane de lei în bugetul din 2014, bani care vor merge către salariile profesorilor debutanţi, drepturile câştigate în instanţă, modernizarea infrastructurii şcolare, către susţinerea olimpicilor şi decontarea transportului elevilor şi al cadrelor didactice. Însă, oficialul spune că nu se poate trece la o dublare a salariilor, aşa cum ar vrea dascălii.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie spune că bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie şi că există voinţa de a majora în continuare finanţarea în învăţământ.

Deşi consideră îndreptăţită dorinţa profesorilor de a primi mai mult, ministrul a explicat că, peste tot în lume, orice creştere se produce treptat.

"Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie. Creşterea de la 19,8 miliarde de lei, cât am avut anul acesta, la 21,7 miliarde pentru anul viitor este certă. Educaţia primeşte bani mai mulţi! După ani de subfinanţare, este firesc ca nevoile sistemului să fie mari. Orice creştere însă trebuie să fie raţională, sustenabilă, bazată pe potenţialul economiei", a declarat ministrul Educaţiei, potrivit unui comunicat transmis joi seară.

Oficialul a explicat că majorarea de buget se va regăsi în salariile profesorilor debutanţi, în veniturile tuturor cadrelor didactice care au câştigat în instanţă despăgubiri pentru tăierile făcute de fostul Guvern, în modernizarea infrastructurii şcolare, în susţinerea olimpicilor sau în decontarea transportului elevilor şi al cadrelor didactice.

Bani mai mulţi în fiecare an, garanţia ministrului

"Este firesc ca profesorii să-şi dorească mai mult, dar nicăieri în lume nu se poate trece brusc de la o tăiere de 25%, la o majorare de 100%. Toate aceste lucruri se întâmplă treptat. Ceea ce contează este că, în acest moment, avem garanţia că Educaţia primeşte şi va continua să primească, an de an, mai mulţi bani", susţine Pricopie.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de buget pe anul viitor şi proiectul legii descentralizării, cele două documente urmând să fie transmise imediat Parlamentului. 

Subvenţii pentru cazarea în cămine şi fonduri europene pentru şcoli

Premierul Victor Ponta a anunţat de asemenea, joi, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subvenţiei acordate pentru cazarea studenţilor în cămine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrări de infrastructură la şcoli.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a organizat, miercuri, acţiuni de protest în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

De asemenea, peste 7.000 de persoane au participat, în 6 noiembrie, la un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în Capitală, cerând alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, majorarea salariilor personalului nedidactic, depolitizarea învăţământului, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.


Asistenţa socială va avea în 2014 un buget de cheltuieli de trei ori mai mare decât Sănătatea şi Educaţia

Asistenţa socială, Sănătatea, Transporturile şi Educaţia sunt domeniile care vor avea în 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, incluzând nu doar bugetul ministerelor de resort, ci şi alocările din partea primarilor. În acelaşi timp, domenii precum Agricultura, Apărarea şi Mediul sunt în coada acestui clasament.

Guvernul a negociat cu FMI o majorare salarială de 3-4% pentru profesorii debutanţi şi pentru medicii rezidenţi

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi. Pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinde de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

UPDATE Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite