Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, pune semnul egal între religie şi medicină sau armată
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, pune semnul egal între religie şi medicină sau armată

La două zile după izbucnirea unui val de discuţii pe tema predării religiei în şcoli, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a contracarat acuzele societăţii civile pe tema noului protocol, încă ţinut secret. Oficialul a explicat că avizul instituţiilor religioase pentru angajarea profesorilor de religie nu e un amestec al Bisericii în educaţie, ci respectă specificul acestui tip de învăţământ, ca în cazul şcolilor militare sau medicale.

Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat, săptămâna trecută, un protocol de colaborare care prevede că încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă.

Pricopie susţine însă că este vorba de actualizarea unor documente de la începutul anilor 1990, ca urmare a apariţiei unor noi legi ale educaţiei. De altfel, protocolul iniţial a fost semnat după Revoluţie, chiar înainte de primul an şcolar post-comunist: 1990-1991.

"Lucrul ăsta se întâmplă pentru toate cultele, într-o formă sau alta. Practic, acum s-a adus în actualitate acest lucru şi s-a pus în acord cu legislaţia. Protocolul a fost semnat de către cele trei instituţii, respectiv Biserica Ortodoxă Română, Secretariatul pentru Culte şi Ministerul Educaţiei. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat, şi există prevederi specifice pentru învăţământul militar, în colaborare cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru să ţii cont de specificul acestei specializări", a afirmat ministrul, citat de Mediafax.

Pricopie a mai declarat că actualizarea protocolului cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) se afla pe agenda ministerului înainte de venirea sa la conducerea instituţiei şi că este bine că a fost finalizat.

Oficialul nu a menţionat nimic despre publicarea acestui document, aşa cum a solicitat societatea civilă, ci a declarat că va fi trimis pentru punere în practică tuturor inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ.

Ce prevede în mare noul protocol

Şcolile trebuie să asigure obligatoriu respectarea convingerilor, valorilor şi a simbolurilor religioase, preoţii pot participa ca invitaţi la inspecţiile şcolare, iar studenţii de la facultăţile de teologie pot fi exmatriculaţi dacă nu respectă morala cultului, potrivit protocolului de predare a religiei, semnat joi de Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte. Cel puţin aşa reiese din sinteza transmisă vineri de MEN, după ce s-a cerut ca documentul să fie făcut public.

Acesta este considerat discriminatoriu.  Preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Toma Pătraşcu, a declarat pentru adevarul.ro că protocolul semnat este o discriminare flagrantă faţă de celalte culte religioase şi se întreabă de ce statul român acordă asemenea drepturi Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

"Solicităm Ministerului Educaţiei să facă public, de urgenţă, conţinutul protocolului încheiat cu Biserica Ortodoxă Română şi ne exprimăm extrema preocupare privind maniera în care BOR primeşte noi drepturi de imixtiune în activitatea şcolilor publice. Este important de precizat că şi până acum, manualele de Religie primeau avizul Bisericii lucru ce nu a împiedicat publicare unor manuale cu conţinut violent, abuziv şi discriminatoriu la adresa ateilor şi a celorlalte culte. Nu înţelegem cecul în alb dat Bisericii Ortodoxe Române, cu atât mai mult cât şi acum, o bună parte a inspectorilor de Religie sunt preoţi direct subordonaţi BOR. Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantării unui acces nestingherit al reprezentanţilor BOR în şcoli? De ce în şcolile publice, autoritatea statului este subordonată autorităţii bisericeşti? De ce statul îngenungchiază în faţa Bisericii", întreabă Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

Proteste organizate de ASUR în faţa şcolilor

Pătraşcu a lansat duminică, de 1 iunie, un protest pe pagina de Facebook a grupului Şcoala Nu Este Biserică, spunându-le celor care se opun acestui protocol să se fotografieze în faţa unei şcoli sau a unei instituţii publice (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc.) ”cu un panou pe care au scris un mesaj de sprijin pentru un învăţământ laic” şi apoi să posteze fotografiile.

protest asur scoala nu e biserica Facebook

Protestul preşedintelui ASUR    FOTO: Facebook

”Imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze! Nu a fost suficienta numirea de preoti ortodocsi, direct subordonati BOR, drept inspectori scolari de religie, acum in scoli vor avea acces nestingerit preotii centrelor eparhiale, desi acestia nu au nici o legatura cu structura Ministerului Educatiei! Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantării unui acces nestingherit al reprezentanţilor BOR în unitatile de invatamint? De ce în şcolile publice autoritatea statului este subordonată autorităţii bisericeşti?

Solicităm Ministerului Educaţiei să facă public, de urgenţă, conţinutul protocolului încheiat cu Biserica Ortodoxă Română şi ne exprimăm extrema preocupare privind maniera în care BOR primeşte noi drepturi de imixtiune în sistemul de invatamint. In scolile din Romania, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, se practica o indoctrinare religioasa masiva. Cine conduce tara? Guvernul sau Biserica Ortodoxa?”, arată Pătraşcu în manifestul publicat pe pagina de Facebook.


Pe aceeaşi temă:

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite