Preşedintele CNCD, după scoaterea educaţiei sexuale din şcoli: Nu doar la sate suntem pudici şi nu vorbim de viaţa sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combarea Discriminării, a declarat, după adoptarea amendamentului potrivit căruia este nevoie de acordul părinţilor pentru educaţie sexuală în şcoală, că fenomenul mamelor minore din România rămâne unul grav şi nesoluţionat încă.

„Ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor. Mame minore, nu neapărat la vârsta de sub 18 ani, ci până în vârsta de 15 ani. Până în 18 ani avem mame minore care au multiple naşteri. Deci, situaţia este destul de gravă pentru că acest lucru afectează şi dreptul la educaţie, la muncă a acestor copile. Numărul ridicat de avorturi, din nou, este un indicator, nu doar naşterile”, a spus Asztalos Csaba, citat de Mediafax.

„Eu ce am văzut în dezbaterile publice, foarte mulţi vorbesc după ureche, nu pe studii sociologice sau statistici sau studii realizate de experţi. Nu doar la sate suntem pudici şi nu vorbim de viaţa sexuală. Nu este o problemă doar a unui segment. Este justificat ca cultele să aibă o opinie, să aibă păreri, dar eu cred că se pot găsi soluţii. Nu ştiu dacă aş lega acest drept de un consimţământ al părinţilor. Aşa o să ajungem să condiţionăm aproape fiecare materie de acordul părintelui”, a mai spus Csaba.

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri modificări la legea protecţiei copilului. Printre acestea, a fost adoptat un amendament în care materia educaţie sexuală devine educaţie sanitară, pentru a fi predată fiind nevoie de acordul părinţilor. 

Legea, care a fost aprobată cu 269 devoturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 35 de abţineri, urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite