Posturile de profesor s-au dat ca pâinea caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar 30 de minute, locurile de profesor titular au fost împărţite dascălilor cu cele mai mari note la examenul de titularizare care s-a încheiat săptămâna trecută. Concurenţa mare a făcut şi mai dificilă obţinerea unui post în acest an. Profesorii cu note mari au avut mai multe şanse să aleagă şcoala dorită.

„Oare o să lucrez la Şcoala nr. 9?" „Mai sunt candidaţi cu note mai mari decât mine?" „Dacă nu prind postul pe care îl vreau, pot apoi să mă transfer?" Acestea erau întrebările care îi frământau, la şedinţa de repartizare a locurilor de profesor titular, dascălii cu note mari, strânşi în centrele de examinare.

La Liceul Teologic din Bucureşti sala a amuţit odată ce şeful centrului de concurs a început să strige catalogul. Prima a fost o profesoară de biologie, Cornelia Sisea, singura care a luat nota 10 din ţară pentru această disciplină.

Profesoara mai trecuse de nenumărate ori prin această experienţă în ultimii 13 ani. De fiecare dată a avut notă mare, chiar dacă nu 10, dar nu a prins post şi a fost obligată să predea ca suplinitor. „M-am hotărât să dau şi anul acesta examenul pentru că anul trecut m-am trezit în luna octombrie că se întoarce inspectorul pe al cărui post lucram şi atunci am atunci eu rămas fără ore", a spus profesoara.

Cornelia Sisea a ales Liceul „Lucian Blaga" din sectorul 2 al Capitalei, care e cel mai aproape de casă şi va preda aici de la toamnă.

„Mai bine profesor decât şomer"

Apropierea de casă a fost criteriul cel mai important pentru majoritatea profesorilor. Toţi au ales şcoli de lângă locuinţele lor. „Voi lucra ca titular la Şcoala Specială nr. 7, unde am predat şi ca suplinitor necalificat", a spus Cristina Toma, profesoară de psiho-pedagogie.

Chiar dacă salariile de debutanţi nu sunt atractive, mulţi dintre absolvenţii care au luat examenul, au ales posturi de titulari pentru că aşa vor avea mai mult timp să se pregătească pentru masterat. „Dimineaţa merg la orele de la şcoală, iar după-amiaza voi merge la masterat. Decât să fiu şomeră e mai bine să lucrez undeva", a spus Mariana Ene, proaspăt absolventă de psihologie.

Ce urmează pentru dascăli

Candidaţii care n-au obţinut un post de titular îşi pot încerca norocul mâine, când în fiecare centru de examinare începe distribuirea locurilor de suplinitori pentru candiaţii care au luat note peste 7 la examenul de titularizare. Între 28 şi 30 iulie are loc repartizarea celor care au luat note între 5 şi 6,99, pe locurile care au mai rămas libere.

Cei care au picat în sesiunea din iulie vor mai susţine un nou examen în perioada 5-10 august, pe care o vor susţine inclusiv cei care au picat în luna iulie. Concursul propriu-zis are loc la 6 august. Candidaţii care vor lua cel puţin nota 5 vor fi distribuiţi pe locurile rămase libere.

Citeşte şi:

Rezultate titularizare: peste 60% dintre posturile vacante au fost ocupate

Rezultate finale

Rezolvarea contestaţiilor nu a schimbat cu mult rezultatele finale de la titularizare. Candidaţii care au luat note de 2, 3 şi 4 n-au obţinut mai mult de 50 de sutimi.

Mulţi dintre profesorii cu experienţă la clasă au rămas repetenţi la examen

Rezultatele finale de la titularizarea din acest an arată că procentul de promovare este cel mai mic din ultimii ani. După rezolvarea contestaţiilor, 77,4% din candidaţi au luat note peste 5, cu 1,44% mai mult decât înainte de recorectare. Cu toate acestea, dintre cei 5.609 de concurenţi care au depus cereri de recorectare, 601 au primit note mai mici decât iniţial.

Rezultatele mai slabe din acest an i-au scos în evidenţă pe profesorii care nu aveau ce căuta la catedră, şi care au predat, uneori decenii întregi. Este cazul lui Marian Bârsan, din judeţul Constanţa, un suplinitor de limba română care preda de 33 de ani la Târguşor, dar care a obţinut doar 3,65. La Cogealac, Călin Gheorghe, cu o experinţă similară în predarea educaţiei tehnologice a obţinut la examen 5,05. Un caz similar este în oraşul Reşiţa, unde doi profesori au „reuşit" să ia nota 1.

Este vorba de Maria Budu, examinată la prelucrarea lemnului şi Rusalin Girban, care a vizat un post la catedra de electrotehnică. Doar 182 dintre candidaţii care au susţinut examenul au obţinut note peste 7, în timp ce 399 de note au fost între 5 şi 7. De remarcat că a fost obţinută şi o notă de zece. Inspectorul general de la Reşiţa, Adrian Doxan, arată că rezultatele slabe reflectă de fapt cunoştinţele candidaţilor.

În judeţul Buzău, titularizarea a fost un dezastru total pentru aproape un sfert dintre candidaţi. Notele de 2.00 şi 3.00 au fost ceva obişnuit în această sesiune. Campionul neştiinţei a fost Marius Enache, care îşi dorea un post de profesor de educaţie fizică, dar nu a fost capabil să obţină nici măcar o sutime peste punctul din oficiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite