Ponta şi Dragnea nu mai vor să finanţeze firme de pază în şcoli, ci să angajeze suplimentar jandarmi

Ponta şi Dragnea nu mai vor să finanţeze firme de pază în şcoli, ci să angajeze suplimentar jandarmi

Numai 25% din şcoli au pază, aceasta fiind asigurată în principal de firme private   FOTO: Adevărul

Guvernul ar putea să nu mai finanţeze de la buget firmele private de pază în şcoli şi să angajeze, în schimb,  jandarmi şi poliţişti pentru paza unităţilor de învăţământ, au spus, vineri, la o conferinţă de la Guvern, premierul Victor Ponta şi ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea.

"Împreună cu ministerul Educaţiei aş vrea ca, în perioada imediat următoare, să facem o analiză simplă, să vedem câte şcoli au contracte de pază cu fime private de pază şi care sunt sumele care se plătesc din bugetul public, din bugetul consolidat pentru aceste firme de pază şi dacă nu cumva ar fi mai bine, ar fi eficient să facem cu Jandarmeria sau cu Poliţia sau cu Poliţia Locală şi dacă nu cumva de sumele alea poate suplimentăm personalul la Jandarmerie sau la Poliţie", a declarat ministrul Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, în videoconferinţa cu autorităţile locale, convocată de premier pe tema noului an şcolar.

Prefectul judeţului Iaşi a atras însă atenţia că, în general, firmele private de pază sunt finanţate din banii părinţilor, la cele mai mici preţuri oferite de acestea, şi nu se pot face economii la buget în acest fel.

Reprezentanţii Jandarmeriei, prezenţi la videoconferinţă, i-au amintit premierului Victor Ponta că o firmă privată se ocupa de paza Universităţii Iaşi atunci când un bărbat cu afecţiuni psihice a intrat în instituţie cu o grenadă.

"Vreau să găsim soluţii ca siguranţa să fie reală, nu doar să facem nişte contracte ca să câştige nişte firme. Recunosc şi am tot respectul pentru toată activitatea firmelor private, dar recunosc că primul meu impuls e de a mă baza pe poliţie şi pe jandarmerie. Sunt necesare şi sunt bune şi firmele private, dar când e greu, tot la poliţie şi la jandarmerie mergem", a spus Ponta.

 Numai 25% din şcoli au pază, susţine Victor Ponta

Actele de violenţă în şcoli au scăzut cu 1,4% în anul şcolar 2012 - 2013, potrivit ministrului de Interne, Radu Stroe. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a atras atenţia că numai 25% din şcoli au pază, în cele mai multe cazuri aceasta fiind asigurată de firme private, iar aproximativ 7% dintre şcoli nu sunt împrejmuite.

El le-a cerut miniştrilor de Interne, Administraţiei şi Educaţiei să elaboreze un plan naţional de acţiune având ca scop creşterea siguranţei în mediul şcolar şi colaborarea mai bună între autorităţile locale şi şcolare pe de-o parte, şi Poliţie şi Jandarmerie pe de altă parte.

"În cât timp putem să asigurăm creşterea la şcolile, în special, cu un grad mai mare de pericol? O s-o luăm şi noi treptat că nu poţi să le faci pe toate 75% odată, dar trebuie să găsim zonele, cartierele, în special în marile oraşe, unde e un pericol şi un grad de infracţionalitate ridicat. Acolo, în primul rând, trebuie să facem colaborarea dintre Poliţie, Jandarmerie şi Şcoală. Vreau să facem, nu doar să ridicăm din umeri şi să spunem «Aşa se întâmplă în toată lumea». Încă putem să oprim acest fenofmen şi s-l inversăm ca trend", le-a cerut Ponta participanţilor la videoconferinţă.

La rândul său, Stroe a anunţat că Guvernul a aprobat un memorandum care stabileşte un mod de relaţionare directă între primari, directorii şcolilor şi structurile Ministerului de Interne, documentul având drept scop reducerea violenţei în incinta şi în jurul şcolilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: