Pleacă ai voştri, vin ai noştri! Cum schimbă PNL vechii inspectori şcolari cu membri de la partid, iar ministrul face fix pe dos faţă de cum a promis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
monica anisie petitie

Până să ajungă (din nou) la guvernare, PNL anunţa pe toate gardurile şi pereţii de pe Facebook ori prin comunicate de presă şi alte forme de manifestare a declaraţiilor politice că urmează să depolitize educaţia dacă ajunge la cârma ministerului de resort, arătând ani de zile cu degetul, pe bună dreptate, funcţiile cheie din inspectoratele şcolare: generalii şi adjuncţii din IŞJ-uri. Pentru că am tot văzut filmul ăsta, eu nu i-am crezut.

Au trecut două luni de când PNL se află la guvernare, iar la educaţie am văzut să se întâmple fie tot felul de tâmpenii pe nepusă masă (vezi OUG privind ANIMV, criticată inclusiv de ANOSR, sau vacanţa fracţionată pentru sărbătorile pascale), fie diverse acţiuni de imagine la care subscriu, din păcate, şi actori din societatea civilă din motive care îmi scapă, dar numai lucruri relevante nu. S-a întâmplat ceva pe linia majorării finanţării per elev, pe linia transportului judeţean pentru elevi, pe linia doctoratelor plagiate sau pe cea a acordării burselor şcolare?

Apropo, s-a încheiat anul 2019 şi, odată cu el, pare că a intrat la apă şi elanul Consiliului Elevilor. Şi zic asta pentru că îi văd zâmbind frumos în fotografii pe la Craiova cu guvernanţii pe care până acum două-trei săptămâni îi somau. Le-am tot zis acestor adolescenţi care îmi sunt simpatici că nu vor primi niciun cuantum minim şi mai ales buget pentru el la nivel naţional pentru burse şi că toată energia trebuie să o dedice planului local, prin petiţionarea şi presarea autorităţilor locale să respecte legea. Căci ministerul nu e în stare să trimită nici măcar o circulară către IŞJ-uri prin care să le pună în vedere să îşi facă treabă, numărând măcar UAT-urile care acordă sau nu burse.

Şi uite aşa ajungem la aceste IŞJ-uri care nu îşi fac treaba, neîndeplinindu-şi atribuţiile din ordinul ce le reglementeaza organizarea şi funcţionarea. În aceste două luni de mandat, 8 şefi de inspectorate şcolare au fost schimbaţi. Credeţi că ministrul Anisie a organizat vreun concurs sau măcar să dea impresia că nu va face ca pesediştii pe care i-a tot criticat? Pauză!

Toţi generalii numiţi de Anisie sunt activişti, membri ori aleşi locali ai PNL:

  • Alba: Elena Ignat, membru PNL;
  • Arad: Marius Gondor, membru PNL;
  • Bucureşti: Ionel Puşcaş, consilier local PNL @ Sector 6;
  • Caraş-Severin: Carina Pristavu, activist PNL;
  • Dâmboviţa: Sorin Ion, consilier judeţean PNL;
  • Mehedinţi: Daniela Trancotă, consilier judeţean PNL;
  • Neamţ: Mihai Obreja, consilier local PNL;
  • Suceava: Grigore Bocanci, consilier local PNL.
  • update: plus Constanţa, unde Sorin Mihai (UNPR) a sărit în barca PNL. Deci 9 inspectori şcolari generali and counting...

Pe această temă a reacţionat astăzi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămȃntul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, care l-a invitat pe Klaus Iohannis să îşi aducă aminte de răspunsul la întrebarea pe care Moise Guran i-a adresat-o pe 5 decembrie 2018 în cadrul evenimentului de lansare a raportului România Educată, prin care a criticat dur politizarea din inspectoratele şcolare. Totuşi, nu am înţeles exact care sunt aşteptările sindicaliştilor de la Klaus Iohannis. Să o aducă pe doamna ministru cu picioarele pe pământ? Mai bine aţi fi adresat scrisoarea baronilor PNL care au prestat în campanie pentru Iohannis sau către structurile alea ce i-au plasat lui Anisie tot felul de personaje în cabinet, pe lângă cabinet, pe cabinet şi aşa mai departe.

Cât despre Monica Anisie, degeaba căută cu disperare acţiunile de imagine dacă face exact pe dos faţă de ceea ce şi-a asumat înainte sau chiar la preluarea mandatului de la Ministerul Educaţiei, când am fost în vizită la minister în contextul proiectului Şcoli Curate pentru a-i transmite ce credem noi că arde pe zona preuniversitară.

Închei cu o provocare pentru ai noştri: dacă cele peste 81 de mii de semnături pentru depolitizarea educaţiei strânse la petiţia lui Tudor Chirilă sunt pe bune, aş fi tare curios să văd câţi oameni se vor strânge în stradă la un protest împotriva practicilor pesediste pe care PNL le-a preluat şi le duce mai departe în ceea ce priveşte inspectoratele şcolare. Hai, putem? Noi susţinem. Doar nu am semnat petiţia degeaba.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite