STUDIU PISA În ce ţări sunt cei mai buni elevi din lume. România se află în coada clasamentului, pe locul 52 din 64

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află pe locul 52%, cu mai puţin de 1% elevi care sunt buni la toate materiile   FOTO: Shutterstock
România se află pe locul 52%, cu mai puţin de 1% elevi care sunt buni la toate materiile   FOTO: Shutterstock

Ţările cu cei mai buni elevi din lume care excelează în toate ariile acoperite de testele PISA (Citire, Ştiinţe şi Matematică) sunt Finlanda, Australia, Hong Kong (China), Japonia şi Noua Zeelandă, potrivit rapoartelor PISA in Focus din luna august. Între timp, România figurează la sfârşitul clasamentului ţărilor cu rezultate medii în educaţie.

În medie, în ţările care participă la studiile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), 16,3% dintre elevi sunt foarte buni doar la una dintre materiile pentru care sunt evaluaţi în testele PISA. Elveţia, spre exemplu, are o rată mare de elevi (24%) foarte pricepuţi la matematică, însă rata de la Citire este de 8%, iar cea de la Ştiinţe, de 10%.

Situaţia este similară în sud-estul Asiei, în Hong Kong, Coreea de Sud, Macao, Shanghai, Sngapore sau Taipei, unde elevii sunt mai buni la matematică decât la citire sau la ştiinţe. Tocmai de aceea, elevii buni la toate sunt o raritate, arată raportul PISA in Focus.

Numai 4% dintre elevii de 15 ani evaluaţi cu ajutorul testelor PISA excelează la toate cele trei arii de învăţământ. Dintre aceştia 4,4% sunt fete şi 3,8%, băieţi.

Cei mai mulţi dintre ei se regăsesc în Shanghai (14,6%), apoi în Singapore (12,3%), Noua Zeelandă, Finlanda, Hong Kong, Japonia, Australia, Coreea de Sud, Olanda, Canada, Belgia, SUA, Elveţia, Gemania, Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Islanda.

România figurează foarte jos în top, sub bara care delimitează statele cu rezultate foarte bune în educaţie de ţările cu rezultate medii la învăţătură, pe locul 52 din 64 de state, la nouă ţări distanţă de Bulgaria care este înaintea noastră.

Alături de state precum Cile, Mexico şi Turcia, avem mai puţin de 1% elevi care excelează în toate cele trei arii testate de PISA.

Totuşi, există diferenţe între ţările care se află în fruntea topului. Spre exemplu, în Coreea de Sud şi Singapore elevii de nivel mediu au rezultate similare la matematică, citire şi ştiinţe, însă Singapore are o rată aproape dublă când vine vorba de elevii care învaţă foarte bine la tot, adică 12% faţă de 7% în cazul Coreei de Sud.

În acelaşi timp, ţări precum Estonia, Franţa, Suedia şi Statele Unite au doar 5% elevi de top la toate materiile, dar rata elevilor de nivel mediu este mai mică în Franţa, Suedia şi Statele Unite decât în Estonia.

Ce reprezintă OECD

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este un forum unic unde guvernele a 33 de democraţii conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce ţin de globalizare şi de exploatare a oportunităţilor globalizării.

Organizaţia oferă un cadru în care guvernele pot să îşi compare experienţele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune şi să-şi coordoneze politicile interne şi internaţionale.

De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari şi mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică şi date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă şi diversă, cum ar fi conturile naţionale, indicatorii economici, forţa de muncă, comerţul, ocupaţia, migraţia, educaţia, energia, sănătatea, industria, taxele şi impozitele, şi mediul. Cea mai mare parte a studiilor şi analizelor sunt publicate.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite