Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar

Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar

Elevii se pregătesc să păşească în noul an şcolar, câteva sute de mii pentru prima dată

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.

Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. 

De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru, potrivit Ministerului Educaţiei.

Dacă anul trecut, vacanţa de iarnă a ţinut aproape o lună (22 dec. - 13 ian.), anul acesta, vacanţa de sărbători are puţin peste două săptămâni (21 dec. - 5 ian.). 

Iar semestrul I a fost lungit cu o perioadă de studiu după vacanţa de iarnă (6 ian. - 31 ian.), care nu a existat anul trecut, când semestrul al doilea a început pe 14 ianuarie, după vacanţa de iarnă.

Astfel, luni, 16 septembrie, peste 3 milioane de preşcolari şi elevi (grădiniţă, şcoală, liceu) merg la şcoală, unii pentru prima dată: cei care intră în clasa zero, respectiv clasa I.

Ordin Structura an Scolar 2013 2014

95.000 vor învăţa la privat

Dacă judecăm după cifrele înregistrate în anul şcolar care s-a încheiat, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), aproape 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în instituţii private (în jur de 1.000), mai mult de jumătate dintre ei, 44.000, la şcolile postliceale, majoritatea sanitare, şcoli care vor fi verificate amănunţit în anul următor, susţin reprezentanţii ARACIP. 

Iar 20.000 de copii vor merge la grădniţe private anul acesta, o necesitate apărută după criza locurilor manifestată în special în Capitală, în timp ce 11.000 sunt în şcoli private şi 15.000 în licee private.

La nivel naţional, atât la stat, cât şi în privat, cei peste 3 milioane de elevi vor învăţa în cele peste 7.400 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din preuniversitar, care au în grijă alte peste 14.000 de şcoli fără personalitate juridică. Asta înseamnă că, în total, există în jur de 21.000 de clădiri în care funcţionează şcoli, în România, multe dintre ele însă cu probleme.

Şcolile fără avize, probleme vechi

Mii de instituţii din preuniversitar din ţară nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, adică nu au reuşit să obţină avizele sanitare de funcţionare, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Într-o astfel de situaţie sunt la nivel naţional 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Ministrul Educaţiei a promis vineri, la Buzău, că în următorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate.

”Ştiţi că acum pregătim modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani pe diferite programe. Premierul însuşi a cerut să existe în cadrul programului Regio o componentă distinctă numită Infrastructură educaţională şi pentru momentul de faţă, deşi este o schiţă, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât şi alte obiective care necesită reparaţii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la inaugurarea unei şcoli centenare reabilitată cu fonduri europene din localitatea buzoiană Măteşti.

Schimbări în sistemul de educaţie în anul 2013-2014

La capitolul programă şi examene şcolare, oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat deja câteva dintre principalele schimbări din noul an şcolar: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în  media finală de admitere, evaluarea periodică a tuturor elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a.

În plus, noul an şcolar vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat de asemenea că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile la clasă şi evaluările periodice ale elevilor.

În ceea ce priveşte introducerea manualelor digitale, anunţată iniţial de Ministerul Educaţiei pentru acest an, la clasele I şi II, peste jumătate de an ar trebui să fie gate abia primele manuale-pilot, a declarat recent Remus Pricopie. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut. Investiţia totală în noile manuale, după noua programă, aflată şi ea în lucru, se ridică la aproape 20 de milioane pentru acest an.


Prima zi de şcoală: mii de unităţi fără autorizaţie de funcţionare, măsuri sporite de siguranţă ale autorităţilor

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Modificări în structura noului an şcolar: semestre egale şi două zile libere în plus

Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de vară şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru.

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

Noul an şcolar, care începe luni, 16 septembrie, vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

VIDEO Luni începe şcoala. Modificările din noul an şcolar şi ce trebuie să ştie părinţii - la Adevărul Live

Profesori şi experţi în educaţie au dezbătut, la Adevărul Live, noutăţile anului şcolar care începe luni, 16 septembrie, pentru aproape trei milioane de elevi.

Remus Pricopie: „Prioritatea anului şcolar 2013-2014 este inspecţia la clasă“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli din Ilfov, că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile şi evaluările periodice ale elevilor.

Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Anul şcolar 2014-2015 începe luni, 16 septembrie, iar elevii care intră acum în clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie, având în vedere că pe 23 iunie încep probele la Evaluarea naţională 2014. Faţă de 2013, notele la acest examen naţional reprezintă 75% din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii şi noua metodă de calcul.

Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

Şcolile unde sunt diferenţe mari între notele la simulări şi cele la examene vor fi monitorizate de Ministerul Educaţiei

Începând cu noul an şcolar, vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Ministrul precizează că primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi Evaluările Naţionale.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014, publicat de Ministerul Educaţiei

Examenele de la următoarea Evaluare Naţională din 2014 încep pe 23 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, în timp ce pe 1 iulie 2014 să se afişeze rezultatele finale. Calendarul a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 6 septembrie. La fel ca în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi atât de profesori, cât şi de camere video, care vor fi instalate în sălile de concurs.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“

Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: