Perlele oficialilor din Educaţie: „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a avut mai multe scăpări gramaticale de-a lungul timpului     FOTO: Eduard Enea
Ministrul Educaţiei a avut mai multe scăpări gramaticale de-a lungul timpului     FOTO: Eduard Enea

Confundarea lupoaicei cu o vulpe în legenda lui Romulus şi Remus nu este prima scăpare a ministrului Educatiei, Remus Pricopie, în discursul său public, „atacat” şi de erori gramaticale. Şi nu este singurul oficial de la ministerul cheie în ceea ce înseamnă reformarea învăţământului din România care face greşeli, cele mai frecvente fiind chiar dezacordurile gramaticale.

Ieri, la deschiderea noului an şcolar de la Şcoala Gimnazială 311 din Capitală, Remus Pricopie a strecurat în discursul său un dezacord. „Intervenţia mea se opreşte aici, aproape se opreşte aici, nu înainte de a vă spune dumneavoastră, copiilor şi părinţilor, că aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti”, a spus ministrul Educaţiei, în loc să spună ”una dintre cele mai frumoase şcoli”.

Gafa a venit la câteva ore de la interviul televizat de duminică seara, de la Digi24, unde a încurcat lupoaica din legenda înfiinţării Romei cu o vulpe.

Anul trecut, încercând să comenteze scandalul fraudei la Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, Pricopie a făcut alte două greşeli gramaticale într-o singură frază.

Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj care nu a fost postat la 08:34, aşa cum s-a spus iniţial, ci la 09:34", a spus Pricopie atunci.

Ulterior, deranjat de faptul că presa i-a taxat greşeala, Pricopie a încercat să se justifice: „Înţeleg că una dintre problemele zilei pentru anumiţi colegi de-ai dumneavoastră este cea legată de greşeala de exprimare a ministrului. Evident că este regretabilă, este o greşeală la sfârşitul a 14 ore de muncă", s-a justificat Pricopie, vorbind despre sine la persoana a III-a.

Pricopie nu este singurul oficial din Educaţie care a mai avut scăpări gramaticale, inclusiv de proprietate a termenilor.

Anul trecut, cu puţin înainte de începerea noului an universitar, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, spunea cât de importantă este "digitizarea" învăţământului românesc. "Al doilea lucru pe care dorim să-l preluăm este digitizarea sistemului de învăţământ", a spus atunci Costoiu.

Greşelile gramaticale ale miniştrilor din vara lui 2012

În vara când s-a instalat la putere primul guvern Ponta, în 2012, pe la Ministerul Educaţiei s-au perindat patru miniştri, până când a revenit în funcţie, pentru o perioadă de doar câteva luni, Ecaterina Andronescu. Miniştrii numiţi atunci au avut mai multe probleme: au avut greşeli gramaticale în CV sau au fost găsiţi vinovaţi de plagiat.

Gramatica limbii române i-a dat bătăi de cap şi sindicalistului din educaţie Liviu Pop, chiar la conferinţa în care se instala ca ministru interimar la Educaţie.

„Mă bazez în acest demers pe colegi, părinţi, copii, care vor înţelege situaţia în care suntem din punct de vedere a termenelor“ şi „Sunt profesor de matematică şi vreau să rezolv problemele care le am“.

Un alt dezacord făcut de Pop a fost pe tema clasei pregătitoare. „Clasa pregătitoare, repet, ca şi celelalte ordine, rămân în vigoare", a spus el. De asemenea, el a mai folosit şi alăturarea greşită „o prioritate secundară“.

Şi Ioan Mang a dus mai departe tradiţia greşelilor gramaticale ale oficialilor din Educaţie, când le-a vorbit maghiarilor de la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş, vorbind despre „cei care îşi doreşte linia de predare în limba maghiară“.

Greşeli gramaticale au apărut în CV-ul Corinei Dumitrescu, propusă anterior pentru postul de ministru al Educaţiei. Ea a scris în CV că este pasionată de „înnot“, că a terminat Liceul de Chimie din Oradea, la „secţia reală“ şi că a terminat Universitatea Standford din California, în loc de Stanford.

Şi Ecaterina Andronescu a avut scăpări gramaticale. „Este vorba de un text la prima vedere, deci nu este vorba de nicio greşeală. Şi prin baremul pe care l-au construit, m-au asigurat că niciunul dintre elevii noştri n-au nimic de suferit, pentru că textul la prima vedere este un text pe care trebuie să-l comentezi aşa cum este el", spunea ea în 2009.


VIDEO Ministrul Educaţiei a încurcat lupoaica cu o vulpe în legenda naşterii Romei

FOTO Prima zi de şcoală, între vizitele politicienilor şi lipsurile din sistem

Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Pricopie vrea mai puţine materii la clasele a XI-a şi a XII-a. Manualele vechi, reciclate de noii şcolari

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite