Pavel Năstase, ministrul propus al Educaţiei: Sunt oameni care din naştere nu pot lua un Bacalaureat, sunt oameni care pricep mai greu lucrurile

Pavel Năstase, ministrul propus al Educaţiei: Sunt oameni care din naştere nu pot lua un Bacalaureat, sunt oameni care pricep mai greu lucrurile

Pavel Năstase, ministrul propus al Educaţiei

Pavel Năstase, ministrul propus al Educaţiei, a fost avizat pozitiv de comisiile parlamentare, el spunându-le senatorilor şi deputaţilor că şcolile profesionale din învăţământul dual nu trebuie considerate şcoli de mâna a doua, argumentând că nu toţi oamenii pot lua un Bacalaureat.

„Avem în momentul de faţă peste 200 de şcoli profesionale în acest învăţământ dual unde sunt peste 25.000 de elevi care învaţă în acest învăţământ. Trebuie găsită o reglementare astfel încât aceste şcoli să nu fie considerate şcoli de mâna a doua. Sunt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un bacalaureat. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna. Mi-aduc aminte când eram elev 40% luam bacalaureatul, nu toată lumea. Acum vrem toţi să fim bacalaureaţi”, a spus Pavel Năstase în faţa comisiilor de audiere.

„La nivel preşcolar educaţia este poate tot atât de dificilă ca şi educaţia care se întâmplă la nivelul de sus, la nivel universitar. De ce? Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie”, a mai spus el.

Năstase a promis că va respecta programul de guvernare care prevede construirea, în următorii patru ani, a peste 2.500 de creşe şi grădiniţe, dintre care 500 în 2017.

De asemenea, ministrul propus al Educaţiei a mai spus că va face toate demersurile necesare pentru recunoaşterea diplomelor româneşti în afara ţării.

„Vă asigur că voi face toate demersurile pentru recunoaşterea diplomelor. Există o variantă pentru a se asigura recunoaşterea diplomelor cel puţin la nivel european. Asta înseamnă ca un absolvent care pleacă în străinătate cu o diplomă obţinută la o universitate din România să i se recunoască direct diploma şi invers. Din câte am înţeles, se lucrează la aşa ceva la nivel european”, a spus el.

În ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, demarate de Guvernul Cioloş, Pavel Năstase a spus că va reanaliza această situaţie şi că a primit foarte multe plângeri în privinţa incorectitudinii desfăşurării concursurilor.

Năstase a vorbit şi despre clasificarea universităţilor româneşti în funcţie de performanţe, precizând că acest lucru trebuie făcut de o instanţă independentă, din străinătate, pentru a nu exista interpretări.

Suspiciunile să fie analizate de universităţi, CNATDCU să rezolve contestaţiile

Ministrul propus al Educaţiei a completat că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor.

„Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a mai declarat Pavel Năstase.

El a precizat că CNATDCU este format din reprezentanţi ai tuturor domeniilor de studii şi ”este greu ca un expert din această comisie care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului”.

Pavel a mai spus că va analiza Ordonanţa 4/2016, care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu.

De asemenea, ministrul propus al Educaţiei s-a angajat să ia măsuri pentru eradicarea plagiatului şi a spus că intenţionează să publice toate tezele de doctorat din România pe o platformă online a Ministerului Educaţiei.

”Plagiatul este un efect. Noi trebuie să luăm măsuri ca să dispară plagiatul. Există şi la Ministerul Educaţiei o platformă unde vor fi publicate aceste teze de doctorat, iar la nivel descentralizat, fiecare universitate, există platforme care analizează toate lucrările care sunt produse în aceste universităţi”, a mai spus Pavel Năstase.

Pavel Năstase a fost avizat pozitiv pentru a prelua Ministerul Educaţiei, cu 22 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: