Campanie americană: AFARĂ cu mediocrii!

Campanie americană: AFARĂ cu mediocrii!

Sistemul de educaţie din Statele Unite trece printr-un proces de restructurare ca şi cel din România. Americanii vor însă ca din şcoli să plece dascălii fără viziune şi fără rezultate. Elevii americani obţin rezultate tot mai slabe în competiţiile cu cei din Europa, astfel că opinia publică din SUA, revistele şi experţii cer concedierea profesorilor slabi. 

Pasiunile din liceu duc la cariere în afaceri

Pasiunile din liceu duc la cariere în afaceri

Bianca Galiano a debutat în urmă cu doi ani o mică afacere cu bijuterii handmade. Adolescenta şi-a început „cariera“ cu o pereche de cercei. Acum, după ce a creat sute, spune că bijuteriile ei nu se învechesc niciodată şi sunt create „ca să-ţi zâmbească“.

Sancţiuni blânde pentru bătăuşii din şcoală

Sancţiuni blânde pentru bătăuşii din şcoală

Pentru că şi-a rupt în bătaie un coleg de clasă, Andrei Mergea, de 16 ani, din Târgu-Jiu, va fi pedepsit de directorul liceului doar cu scăderea notei la purtare cu un punct sau cu două. Agresorul e elev în clasa a X-a la Colegiul „Tudor Vladimirescu“, unul dintre liceele bune, şi nepotul fostului inspector şcolar general din judeţul Gorj Nicolae Mergea. 

De două ori olimpică naţională într-o săptămână

De două ori olimpică naţională într-o săptămână

Greta Dădălău, din Cluj-Napoca, a obţinut premiul I la fazele naţionale ale concursurilor de limba română şi de limba germană din acest an. „Trebuie să fii perfect, dar şi creativ în acelaşi timp, ca să obţii o asemenea performanţă într-o singură săptămână. Aşa este Greta“, spune diriginta Eva Pop.

Gândurile negre care le iau viaţa

Gândurile negre care le iau viaţa

Un băiat de 14 ani a fost internat în stare gravă în spital după ce s-a spânzurat cu un cablu pe prispa casei. Florin Bălteanu (14 ani), din comuna Valea Mare, judeţul Olt, a încercat să-şi ia viaţa pentru că nu a primit de la părinţii lui bani ca să-şi cumpere geacă şi blugi de Paşte.  

Şcoala după şcoală contra meditaţii - Sondaj

Şcoala după şcoală contra meditaţii - Sondaj

Ambele variante au puncte tari şi slabe. Părinţii spun că meditatorii costă, iar profesorii, că nu sunt condiţii pentru after-school în toată ţara. Multe şcoli nu au săli libere pentru ”şcoală după şcoală”, nici bani pentru plata profesorilor şi nici cantine unde să pregătească o gustare pentru după-amiază.

Două imnuri, două drapele naţionale. În anii de început ai preşedinţiei sale istorice, Nelson Mandela a tranşat conflictul de valori existenţial al Africii de Sud (apartheid versus democraţie) dând, o vreme, lumină verde intonării ambelor imnuri (cel vechi / cel nou) şi arborării ambelor drapele de stat (Green-Gold & Rainbow Nation). SIMULTAN. Asta face art. 26 LEN, în Educaţie. E cu ŞI, nu cu SAU.

Este incredibil ce se întâmplă la ministerul Educaţiei. Fără ca premierul să intervină. Vom înregistra o premieră. Ministrul Educaţiei vrea să „piloteze” legea care prevede reducerea numărului de ore din planurile cadru la 20, 25, 30/săptămână,  pentru primar, gimnaziu, liceu. Adică să o pună în aplicare doar în câteva şcoli, nu în toată ţara, cum spune legea promulgată de preşedinte. Ar fi o premieră  juridică, în statul de drept.

acum 2 zile · comentarii (5)

Cel puţin aşa rezultă dintr-o postare a doamnei ministru Monica Anisie. Problema anului şcolar şi a examenelor de absolvire preocupă elevii din clasele terminale şi pe părinţii acestora. Elevii care nu dau anul acesta examene naţionale sunt mai liniştiţi. Deja materia a fost parcursă la clasă în proporţie de 60-70%, materie multă, stufoasă, prea teoretizanta, fără aplicaţii practice şi legături transdisciplinare.

acum 3 zile · comentarii (14)

Repet: EDU online. Nu ONLINE edu. Când uneltele pe care le aveam la îndemână erau condeiul şi tăbliţa de ardezie, foloseam condei şi ardezie să facem EDUCAŢIE. Acum, folosim teleşcoală şi internet, să facem tot EDUCAŢIE. Cu condei şi ardezie, ori cu teleşcoală şi internet, exerciţiul de integritate pentru noi toţi este şi rămâne acelaşi. Nenegociabil. ŞCOALA PE BUNE.

acum 5 zile · comentarii (0)

Această întrebare frământă acum elevi şi părinţii. Toate planurile de continuare a studiilor ar putea fi date peste cap, în cazul îngheţării anului şcolar. Mulţi elevi de clasa a XII-a şi-au depus dosarele la universităţi de prestigiu din UE, Marea Britanie, dar aprobarea lor este condiţionată de susţinerea şi promovarea examenului de Bacalaureat.

acum 9 zile · comentarii (3)

Treişpelogul pe care îl închei aici explică logic, raţional şi, mai ales, pragmatic modul în care putem genera învăţare de calitate, indiferent de timpul şi locul în care învăţarea se instanţiază. Mai pe româneşte, următoarele treisprezece “cărămizi” şi-au probat validitatea eficienţei programelor T&T pe care le-am proiectat şi livrat în peste douăzeci de ani de practică.

acum 11 zile · comentarii (1)

Treişpelogul meu explică logic, raţional şi, mai ales, pragmatic modul în care putem genera învăţare de calitate, indiferent de timpul şi locul în care învăţarea se instanţiază. Mai pe româneşte, următoarele treisprezece “cărămizi” şi-au probat cu brio validitatea eficienţei programelor T&T pe care le-am proiectat şi livrat în peste douăzeci de ani de practică atât în training şi consultanţă, cât şi în activitatea didactică propriu-zisă. Enjoy!

acum 12 zile · comentarii (0)

Despre rezilienţă sau spirit comunitar s-a scris mult în ultima vreme. Psihologi, specialişti în managamentul riscului, sociologi sau cercetători în ştiinţele educaţiei au dezvoltat diverse analize şi recomandări privind nevoia de a creşte şi forma indivizi şi societăţi reziliente la schimbări bruşte, la calamităţi sau situaţii de conflict.

acum 15 zile · comentarii (2)

Specific. Măsurabil. Şi tot restul ingredientelor clasicului acronim managerial. De miercuri, 11 martie, sistemul public al Educaţiei din România a comutat de paradigmă, trecând 100% de la interacţiunile de învăţare din sălile de clasă la interacţiunile de învăţare la distanţă. O transformare fără precedent pentru şcoală şi societate. E timpul ca miercuri, 18 martie, să măsurăm cum a fost în această primă săptămână cu totul altfel. SMART!

acum 16 zile · comentarii (0)

Continuăm discuţia în cadrul dezbaterii publice solicitate de ministerul Educaţiei, pentru elaborarea planurilor cadru din învăţământ. Astăzi, despre planul cadru de la gimnaziu. Situaţia este cu atât mai specială cu cât la gimnaziu trebuie redus programul săptămânal de la 34 ore/săptămână, la 25 ore/săptămână, conform legii promulgate în noiembrie. În articol,  o propunere de plan cadru care ţine cont de experienţa altor ţări.

acum 25 zile · comentarii (50)

A fost lansată dezbaterea publică privind noile planuri cadru, ce ar urma să intre în vigoare din anul şcolar următor. Pentru că termenul de încheiere a dezbaterii, 15 martie, este unul strâns, mă grăbesc să dau curs solicitării, invitând părinţii, profesorii să facă acelaşi lucru, inclusiv prin presa centrală şi locală. Dacă doritorii să-şi expună opiniile întâmpină dificultăţi, îi rog să mă contacteze pentru a-i găzdui pe blogul de la Adevărul.

acum 27 zile · comentarii (2)

A apărut proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021, pus în dezbatere publică. Cifre multe, din care nu înţelegi mare lucru. Mi-am exprimat şi în anii trecuţi opinia că aceste cifre nu sunt în concordanţă cu realitatea. Faptul că nu am primit niciun răspuns e o confirmare că am avut dreptate. Anul acesta vedem acelaşi fenomen. Nimeni nu ştie câte locuri propuse anul trecut s-au şi ocupat.

acum 28 zile · comentarii (4)

Conform unui document obţinut de Edupedu.ro, sindicatul din învăţământ, FSLI, a trimis o adresa-informare  directorilor de şcoli, prin care le aduce la cunoştinţă decizia  (cui?) că în anul şcolar viitor nu se vor schimba programele şcolare. Adresa nu vine de la Ministerul Educaţiei, nu de la Inspectoratele Şcolare, ea vine de la adevărata conducere a învăţământului românesc, de la FSLI.

acum 29 zile · comentarii (12)

Evenimentele din scena politică au pus în umbră situaţia din educaţie. Ce se mai întâmplă în educaţie? Nimic! Sau se întâmplă lucruri care n-ar trebui să se întâmple, după deviza: „să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica”! Funcţionarea  educaţiei se reduce la principiul, considerat sănătos, să nu supărăm pe nimeni. Nici sindicatele, nici profesorii, nici personalul din instituţiile care se ocupă de educaţie. Elevii, mai la coadă.

acum 30 zile · comentarii (14)

Miercuri am fost la şedinţa cu părinţii la o clasă de V-VIII din Bucureşti. Când am ajuns la subiectul ”telefoane”, spiritele s-au incins, aşa ca am propus să fac o cercetare. Să vedem care sunt problemele din punct de vedere ştiinţific, care sunt soluţiile şi ce au facut şi alţii. Şi să vedem cine trebuie să aibă cuvântul principal de spus: părinţii, profesorii, direcţiunea sau statul.

luna trecuta · comentarii (7)

Este vorba de o modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Cele 9 ore/săptămână pot fi completate cu ore de pregătire pentru examenele naţionale, pentru performanţă şi pentru remediere.  Depinde de directorul şcolii să nu se facă abuzuri în aplicarea acestei modificări, adică orele se fac doar pe hârtie, nu şi în realitate. Directorii şcolilor sunt cu delegaţie,  aceiaşi din perioada conducerii PSD. Poţi avea încredere în ei?

acum 2 luni · comentarii (5)
Postari Recente