Vacanţa mare vine cu teme mai puţine

Vacanţa mare vine cu teme mai puţine

Prichindeii din clasele primare au luat, de vineri, o pauză de trei luni, departe de cursuri şi de învăţători.Elevii vor avea suficient timp să se distreze pe perioada verii, pentru că lecturile suplimentare sunt puţine vacanţa aceasta.

Dascăl mustrat după moartea unui elev

Dascăl mustrat după moartea unui elev

Învăţătoarea Simona Hepeş, de la şcoala din localitatea arădeană Vinga, din neatenţia căreia un elev s-a înecat în timpul unei excursii organizate cu clasa, a fost mustrată în scris de conducerea şcolii pentru greşeala ei. Femeia este acum cercetată de procurorii orădeni pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Vară la bunici sau în tabere ieftine

Vară la bunici sau în tabere ieftine

Copiii din noua generaţie vor să plece în vacanţă, în alte ţări. Părinţii lor fac însă planuri cu bugete mai mici decât cele din anii trecuţi. Vacanţele la ţară, la bunici, nu se mai numără printre preferinţele elevilor din clasele primare.

Criza taie banii de educaţie din Europa

Criza taie banii de educaţie din Europa

Portugalia și Marea Britanie reduc salariile și dau afară profesorii din cauza crizei economice. Franţa se confruntă cu o situaţie asemănătoare. Reduceri la bugetul învăţământului, salarii tăiate, mai puţini dascăli şi mai puţine şcoli. Ţările europene sacrifică  educaţia sperând că vor echilibra economiile afectate de criză.

„Viaţa după tăierile de salariu“

„Viaţa după tăierile de salariu“

O familie de profesori din oraşul sătmărean Ardud ar pierde 850 de lei lunar, după reducerea cu 25% a salariilor. Profesorii Estera şi Gavril Hăşmăşan au patru copii, toţi studenţi la Cluj. Ei sunt dispuşi să renunţe chiar şi la mâncare ca să-şi mai poată întreţine copiii la facultate.

Cum să intri în liceul dorit

Cum să intri în liceul dorit

Pentru a avea şanse cât mai mari trebuie să alegi acele școli la care prima medie de intrare de anul trecut a fost cât a ta. Părinţii şi elevii de clasa a VIII-a încep de vineri completarea fişelor de înscriere la liceu pentru probele de aptitudini.

Cred că de data aceasta ministrul Educaţiei, d-na prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, are dreptate. Măsurile ferme care, altminteri s-au lăsat îndelung aşteptate şi pe care nici d-na Andronescu nu a avut îndrăzneala să le ia cu ocazia celor trei mandate fracţionate anterioare, se impun cu maximă necesitate.

acum 2 luni · comentarii (6)

Parcă mai mult decât în orice alt an, rezultatele la examenul de bacalaureat au stârnit foarte multe reacţii mai ales că iniţial părea cea mai scăzută din ultimii cinci ani (în urma contestaţiilor s-a dovedit că rata de promovabilitate se plasează în media ultimilor 5 ani, fiind de aproximativ 69%).

acum 3 luni · comentarii (1)

Pariu: planurile-cadru pentru liceu vor intra în criză de timp. ”Sistemul” se va da cu capul de toţi pereţii să scoată “ceva”, la fentă, cu sufletul în gât, fix în anul în care copiii care au început clasa a V-a în 2017-2018 vor absolvi gimnaziul. Iar rezultatul va fi la fel de frustrant-comunist-sindicalist cum e cel de acum, dacă rămânem în negarea “fie planul-cadru cât de prost, dacă profesorii sunt minunaţi suntem salvaţi”. Ţineţi pariul meu?

acum 5 zile · comentarii (1)

În ultima vreme se vorbeşte mult despre bullying şi este important, desigur, să ştim ce putem face noi, ca părinţi, pentru a lupta cu hărţuirea şi cu violenţa din rândul copiilor. Dar înainte de a vorbi despre situaţiile conflictuale, poate ar ajuta să discutăm şi despre altceva extrem de important: prietenia.

acum 10 zile · comentarii (4)

Fiecare dintre noi a întâlnit, probabil, un om pe care l-a condamnat fără să îi înţeleagă construcţia. Pe care l-a judecat fără să îl asculte. Pe care l-a criticat fără argumente. În fond, raportarea la celălalt ţine, în cea mai mare măsură, de educaţie. Doar prin educaţie putem învăţa respectul pentru cel care vede lucrurile altfel decât noi.

acum 13 zile · comentarii (7)

Recentele măsuri adoptate în învăţământ stârnesc controverse şi discuţii, uneori în afara intereselor elevilor şi societăţii. Este vorba de OM care stabileşte că elevii cu media de admitere mai mică decât 5 să nu aibă acces la liceu, iar liceele cu zero promovare la bacalaureat să nu mai primească plan de şcolarizare pentru clasa a IX-a. Deşi necesare, aceste măsuri nu sunt suficiente.

acum 24 zile · comentarii (6)

Este luna septembrie, iar şcoala a început deja de două săptămâni. Ceea ce înseamnă, inerent, că în majoritatea şcolilor au avut deja loc clasicele şedinţe cu părinţii, unde subiectul principal de discuţie a fost contribuţia la fondul şcolii/fondul clasei/fondul de pază sau alte cheltuieli pe care părinţii trebuie să le facă pentru a suplini lipsurile din unitatea de învăţământ.

acum 24 zile · comentarii (7)

Am citit despre decizia Ministerului Învăţământului de a transfera automat elevii care nu iau nota 5 la Evaluarea Naţională către şcolile profesionale. Înainte să scriu despre acest lucru, am vrut să mă detaşez de toate gafele şi deciziile foarte proaste luate de acest minister în decursul ultimilor 30 ani, precum şi de efectele acestor decizii asupra generaţiilor de elevi şi de profesori.

luna trecuta · comentarii (13)

Ieri, România şi-a primit din nou copiii pe băncile şcolilor. Cu o imagine de ansamblu dezolantă: un ministru interimar şi perspectiva ca doar peste câteva zile să avem un minister fără ministru; peste 1000 de şcoli cu toaleta în curte (conform Ministerului de Interne); un sistem de finanţare care nu ţine cont de nevoile reale ale copiiilor şi realităţile din satele şi comunele ţarii.

luna trecuta · comentarii (3)

Discuţii ample pe marginea OM care limitează intrarea la liceu doar pentru elevii care au obţinut o medie de admitere mai mare sau egală cu 5. E bună sau nu e bună măsura? Contextul este mult mai larg, şi ţine de arhitectura instituţională şi curriculară a şcolii româneşti. Dacă privim spre Germania, 70% dintre elevi învaţă în şcoli profesionale, foarte bine organizate şi dotate.

luna trecuta · comentarii (20)

O scenă filmată cu ocazia oficierii slujbei religioase, în urmă cu doar câţiva ani, la şcoala publică Sfântul Andrei, Sector 6, Bucureşti. O scenă reală, nu una de teatru. Sus, cele două directoare ale şcolii, un funcţionar public şi un poliţist. În faţă, un preot în straie preoţeşti, cu veşmânt suplimentar aurit, vorbind cu voce ridicată, la un microfon. În curte, jos, copii şi părinţi.

luna trecuta · comentarii (161)

Am mai scris despre această situaţie inacceptabilă. Elevi de 11-13 ani obligaţi să înveţe la şcoală 34-36 de ore pe săptămână, plus temele de acasă încă 2-3 ore pe zi. Legea care prevedea reducerea numărului de ore la 20 de ore la primar, la 25 de ore pentru gimnaziu şi la 30 de ore pentru liceu,  intră azi la vot final în Senat.

luna trecuta · comentarii (9)

În plină sesiune de toamnă a examenului de Bacalaureat, revine în atenţie propunerea legislativă de eliminare a examenelor de limba română la Evaluarea de la sfârşitul claselor a VI-a şi a VIII-a şi la Bacalaureat pentru elevii din şcolile cu predare în limba maghiară. Depusă de deputatul Kulcsár-Terza József-György, din grupul parlamentar UDMR, iniţiativa vizează eliminarea unei situaţii calificate drept discriminatorii.

acum 2 luni · comentarii (145)