FOTO Educaţie cu palma sau cu restricţia

FOTO Educaţie cu palma sau cu restricţia

Cei mai mulţi dintre părinţii din România folosesc metode tradiţionale de disciplinare a copiilor şi nu se feresc să le aplice pedepse corporale. Părinţii tineri tind tot mai mult să înlocuiască „palma la fund“ cu „pedepse“ – restricţii la televizor, la calculator sau în privinţa consumului de dulciuri.

Contraatacul ruşilor

Contraatacul ruşilor

Guvernul de la Moscova are un program special pentru creşterea prestigiului instituţiilor de învăţământ superior și vrea să atragă mii de studenţi din întreaga lume. Joburi pe piaţa muncii din Rusia, programe şi laboratoare de excepţie  sunt argumentele prin care oficialii ruşi speră să-i aducă pe studenţii occidentali în universităţile lor.

Olimpicii la matematică, vrăjiţi de banii americani

Olimpicii la matematică, vrăjiţi de banii americani

Faima elevilor geniali din România a trecut graniţa cu fiecare medalie câştigată la concursurile internaţionale. Liceenii vor să continue să facă performanţă, dar în facultăţi din alte ţări. Tinerii sunt sceptici faţă de modul în care evoluează învăţământul în România şi spun că este posibil chiar să se stabileascăîn străinătate.

Îşi inventează viitorul prin chimie şi medicină

Îşi inventează viitorul prin chimie şi medicină

Fundaţia Dinu Patriciu a publicat numele bursierilor liceeni şi studenţi în anul universitar 2010-2011. Din 2008, Georgiana Druncea a câştigat în fiecare an de liceu bursa „Inventează‑ţi viitorul“.  Și în următorul an şcolar ea va primi în fiecare lună 200 de lei de la Fundaţia Dinu Patriciu.

75 de euro - bani de şomer cu Bac

75 de euro - bani de şomer cu Bac

Florin Grigore (21 de ani) a terminat un liceu de meserii în Bucureşti şi nu crede că ar câştiga mai mulţi bani dacă ar absolvi o facultate.  Florin a absolvit Grupul Şcolar RATB nr. 19 din Capitală şi este şomer pentru că nu şi-a găsit niciun job ca tehnician de transporturi. El vrea să se angajeze doar în această meserie.

Universităţi „vânate“ de tinerii români

Universităţi „vânate“ de tinerii români

Educaţia britanică este preferată de absolvenţii de liceu din România care vor să își facă studiile superioare în străinătate. Statele Unite ale Americii și Franţa sunt următoarele destinaţii favorite. La Harvard învaţă în prezent 26 de români, iar la cele mai importante două universităţi din Marea Britanie au ajuns alţi 187 de tineri.

Cine te poate ajuta când pleci la studii

Cine te poate ajuta când pleci la studii

Atunci când porneşti în aventura de a îţi căuta o universitate străină la care să aplici pentru studii, e bine să găseşti oameni care au trecut prin aceeaşi experienţă, care te pot sfătui cum să scrii eseul de intenţie, cum completezi dosarul sau cum predau profesorii de la facultatea respectivă.

Vasile Ernu în dialog cu Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător ştiinţific la ICCV. Recent a apărut o carte foarte utilă şi importantă. Este de fapt un studiu semnat de cercetătorul Sebastian Ţoc – „Clasă şi educaţie. Inegalitate şi reproducere socială în învăţământul românesc”, Editura Pro Universitaria 2018

luna trecuta · comentarii (4)

Mi-am pus întrebarea "dacă şi cum se întâmplă “vrăjirea” copiilor pentru ceea ce este frumos în matematică în învăţământul primar, sau chiar în preşcolar?" Fără matematică (un anume tip de a fi în relaţie cu matematica) este greu ca un copil să-şi construiască identitate personală şi profesională.

acum 8 ore · comentarii (2)

Oare câţi dintre părinţii din România ştiu ce înseamnă qubit, bio-programare, CRISPR-Cas9, inteligenţă artificială, computer cuantic, minarea asteroizilor, machine learning? Oare câţi părinţi conştientizează cum va arăta lumea peste 10-15 ani, când copiii lor vor intra în câmpul muncii?

acum 8 zile · comentarii (19)

Învăţământul din ţara noastră este profund inechitabil, iar cazul recent al şcolilor de la Braşov nu a facut altceva decât să ne arate cât de nedrept este croit „sistemul“. Ministrul Andronescu a anunţat o nouă lege a Educaţiei. Nu cred că este nevoie de ea, dar dacă este în lucru, ar trebui să aibă ca prioritate eliminarea inechităţilor.

acum 18 zile · comentarii (3)

Cu ceva timp în urmă, vă povesteam despre cum una dintre cele mai iubite competiţii de limba engleză, care se adresează tinerilor cu vârste între 8-18 ani, urma să se desfăşoare în România, prin European Examinations Centre.

acum 19 zile · comentarii (0)

Până într-a IX-a am învăţat într-o şcoală de comună, undeva în nordul Moldovei. Ştiu ce înseamnă frig în clase sau fum de la focul în sobe. Am văzut şi laboratorul de chimie degradându-se, pentru că şcoala nu mai primea fonduri pentru instrumentar sau substanţe. Îmi amintesc şi de aparatele şi de accesoriile din sala de sport a şcolii care se distrugeau de la un an la altul, pentru că nu erau înlocuite.

luna trecuta · comentarii (13)

Modul de organizare indică o anume viziune asupra funcţionării şcolii. Ceea ce observăm noi, în continuare, este o şcoală organizată în jurul planificării vieţii cadrelor didactice şi structurilor administrative din sistem. În prezent este nevoie să oprim cursurile pentru organizarea de examene şi avem nevoie de timpi pentru organizare, planificare, raportări, concedii şi reparaţii, demersuri mai degrabă de suport pentru educaţia propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care are copilul la liceu. Ştiind afinitatea mea către educaţia pentru înaltă tehnologie, m-a întrebat ce să îi recomand, ce să facă cu copilul ei astfel încât să aibă o şansă în plus în viaţă. Ce materii să urmărească, ce să citească, ce să studieze, ce oameni să întâlnească, în ce anturaje noi inspiraţionale să intre? Cum să aibă motivaţia corectă?

acum 2 luni · comentarii (2)

Atunci când vrei să înveţi o limbă străină nu există prescurtări. Altfel spus, “no shortcuts”! Nu s-a inventat programul magic prin care să îţi poată fi imprimat în memorie vocabularul unei limbi străine şi nici nu te vei trezi vorbind fluent dacă asculţi poveşti, în timpul somnului.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 2 luni · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 3 luni · comentarii (0)

Citatul exact din ultimul interviu al dnei Andronescu acordat ziarului Adevărul: „cred că am puterea şi determinarea de la Dumnezeu pentru a aduce ceva în plus în învăţământ şi de a creşte calitatea“. Dna Andronescu nu se consideră responsabilă de starea în care se află acum şcoala românească, deşi pe lângă funcţiile de ministru a fost şi şefa Comisiei de Învăţământ la Senat, responsabila PSD pe educaţie.

acum 3 luni · comentarii (52)
Postari Recente