Liceenii britanici au probleme la admitere

Liceenii britanici au probleme la admitere

Mulţi dintre elevii din zone defavorizate ale Marii Britanii învaţă la materii care nu-i ajută să prindă un loc într-una dintre universităţile cele mai bine cotate din regiune. Universităţile britanice oferă puţine locuri pentru studenţii proveniţi din medii sociale dezavantajate.

Ancheta inspectorilor pentru profa indecentă

Ancheta inspectorilor pentru profa indecentă

 Liliana Stanciu, dascălul care îşi „consulta“ elevii la ore, este în continuare în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău. Consiliul profesoral a decis să nu o sancţioneze, deşi a constatat că ea s-ar face vinovată de acuzele aduse de părinţii copiilor.

Cum se joacă şcoala de-a justiţia

Cum se joacă şcoala de-a justiţia

Directorii unor instituţii din învăţământul preuniversitar pedepsesc elevii cu amenzi pentru încălcarea regulilor interne chiar dacă nu au acest drept. 25 de lei pentru fumat, 15 lei pentru gălăgie şi 500 de lei pentru filmat. Acestea sunt sumele plătite pentru o abatere de la regulamentul intern la Colegiul „Nicolae Titulescu“ din Slatina.

Medalie de aur pentru desenarea unui drept

Medalie de aur  pentru desenarea unui drept

Patru eleve din Brăila au ocupat primul loc la Concursul European „Desenează-mi un drept!” şi au fost premiate chiar la Bruxelles. Echipa „Şcolăriţele“, coordonată de profesoara Simona Nedelcu, a reuşit să învingă ţări cu tradiţie în această competiţie.

Şcoală de plăcere în vacanţa de vară

Şcoală de plăcere în vacanţa de vară

La Şcoala de vară din Braşov se pot înscrie copii cu vârste între 7 şi 12 ani dornici să înveţe prin joc de la gătit până la fotografiat. Cursurile acestei altfel de şcoli înseamnă excursii, drumeţii, sport, cursuri de meşteşuguri tradiţionale sau, pur şi simplu, joacă.

Dacă garantarea dreptului la educaţie înseamnă accesul fiecărui copil la un profesor calificat, consider că în România dreptul la educaţie trebuie să însemne garantarea accesului unui ministru calificat la un mandat mai lung. Pentru că aşa funcţionăm – avem nevoie de lideri care să ne inspire. Iar pentru educaţie, avem nevoie de cel mai bun dintre noi.

luna trecuta · comentarii (0)

Se discută de mult timp despre subiecte tip grilă la examenele de absolvire. Care sunt avantajele, care ar fi dezavantajele? Din perspectiva unei experienţe de 30 ani de profesor în şcoală, şi ca preşedinte de comisii de absolvire, îmi pot exprima o părere avizată. Sunt şi avantaje şi dezavantaje, şi căi de optimizare a acestei soluţii.

acum 13 zile · comentarii (8)

Ieri, 16 octombrie 2018, Comisia Europeană a publicat Monitorul educaţiei şi formării, prilej să ne comparăm sistemele noastre de educaţie şi formare profesională cu cele similare din alte ţări ale UE. Este bine să ne privim în oglinda Comisiei Europene, dacă ne-am lua doar după declaraţiile oficialilor români din educaţie am avea sisteme de educaţie şi formare performante, generate de actualul program de guvernare.

acum 27 zile · comentarii (1)

Un nou examen şi o nouă abordare a testării în limba engleză destinată şcolarilor şi pre-şcolarilor sunt introduse în portofoliul European Examinations Centre (EECentre.ro). Lansarea oficială se face odată cu susţinerea unei serii de 3 workshop-uri, în Timişoara (11 oct. 2018), Iaşi (12 oct. 2018) şi Bucureşti (13 oct. 2018).

luna trecuta · comentarii (0)

Una dintre cauzele analfabetismului nostru funcţional, care se apropie periculos de jumătate din totalul elevilor, este inadecvata predare a limbii române, încurajată de un grup de profesori care fac subiectele de examen şi, în acelaşi timp, vând comentarii literare, pe care apoi elevii trebuie să le înveţe pe de rost. De ce nu acţionează nimeni contra lor?

luna trecuta · comentarii (39)

Bună ziua, domnule profesor! Sunt cadru didactic de 25 de ani şi v-am urmărit comunicările. Am câteva întrebări pentru dumneavoastră, dacă nu vă supăraţi şi dacă veţi găsi timp să răspundeţi: 1. În cadrul cărui sistem de învăţământ aţi ajuns absolvent al învăţământului primar, gimnazial, liceal şi universitar?

acum 2 luni · comentarii (0)

Motto. Liviu Dragnea: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Atât de disperat este Liviu Dragnea de situaţia din şcoli, încât n-a găsit necesar să enumere printre zecile de proiecte faraonice de care este obsedat, unul simplu: construcţia a 2400 de WC-uri din şcolile care au WC-ul în curtea şcolii. Şi în care sunt umiliţi sute de mii dintre copiii noştri.

acum 2 luni · comentarii (11)

Sunt foarte convinsă că ai citit deja numeroase articole legate de începerea anului şcolar, despre ce şi cât avem de cumpărat, de unde, cum şi aşa mai departe. Eu vreau să îţi propun o abordare diferită, legată de modul în care ne organizăm timpul, banii şi resursele pentru a fi cât mai eficienţi într-o perioadă de intense căutări.

acum 2 luni · comentarii (0)

Există un contract social: ca tânăr cetăţean frecventezi, înveţi, munceşti în şcoala care ţi se potriveşte, familia te susţine cu ceea ce poate (îşi poate permite) şi statul completează sprijinul familiei, pentru satisfacerea nevoilor diferite şi asigură, tuturor, educaţie de calitate. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie.

acum 4 luni · comentarii (12)

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 4 luni · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 4 luni · comentarii (5)
Postari Recente