Loteria admiterii: toţi caută licee de elită

Loteria admiterii: toţi caută licee de elită

Mulţi dintre elevii care au completat foile de înscriere vor să intre la liceele unde se învaţă foarte bine pentru că astfel au mai multe oportunităţi de angajare în viitor. Elevii de gimnaziu mai au două zile la dispoziţie pentru a se înscrie la liceul dorit. Cei mai mulţi au depus deja fişele de admitere.

Dascăli cu salarii duble din meditaţii

Dascăli cu salarii duble din meditaţii

Calculele făcute de „Adevărul“ arată că fiecare profesor care dă meditaţii câştigă anual, în medie, aproximativ 6.000 de euro. Mulţi profesori mai câştigă un salariu lunar din ore suplimentare, potrivit datelor studiului Milward Brown, dat publicităţii luna aceasta.

Medii încheiate de instanţă

Medii încheiate de instanţă

Tribunalul Bucureşti a suspendat la începutul săptămânii trecute greva profesorilor care au refuzat să finalizeze situaţia şcolară a elevilor Cele trei cadre didactice din Sindicatul Tinerilor Profesori sunt revoltate de sesizarea în instanţă a inspectoratului şi susţin că vor face recurs.

Război pentru note furate în sala de examen

Război pentru note furate în sala  de examen

Tehnologia avansează în zilele noastre cu o viteză uimitoare. De acest avantaj au înţeles să profite elevii şi studenţii, atunci când copiază. Tinerii cumpără pentru examene tehnologie care acum câţiva ani părea luată din filmele SF. Pe de altă parte, profesorii contracarează cu aparatură demnă de filmele de spionaj.

Actori de succes după ce au luat viaţa în glumă

Actori de succes după ce au luat viaţa în glumă

Talentul elevilor din trupa de teatru „Personnae“ a adus Şcolii nr. 30 din Craiova cinci premii la un festival din Ardeal. Maria, din clasa a V-a, Claudia, Bianca, Sorin, Claudiu şi Laurenţiu, toţi dintr-a VII-a, au cucerit juriul Festivalului Alter Ego de la Turda cu „Parodia TV“, inspirată din realitate.

Titlu mondial la karate pe muzică

Titlu mondial la karate pe muzică

Maria Roberta Pisarciuc (foto), de 13 ani, este elevă în clasa a VII-la la „Spiru Haret” din Tecuci, judeţul Galaţi, şi a reuşit să obţină recent în Austria, titlul mondial la „musical forms”, o formă de karate ce implică mişcări de arte marţiale pe un fond muzical.

Religia: opţională, dar fără alternativă

Religia: opţională,  dar fără alternativă

Potrivit noii legi a Educaţiei, copiii vor învăţa în continuare la orele de religie cum să se roage. Ei pot refuza aceste ore cu acordul părinţilor, dar nu au cu ce să le înlocuiască. Textul legii dezbătute în prezent la Senat aduce schimbări în sistemul de învăţământ, însă nu şi în ceea ce priveşte religia. Materia se va învăţa din clasa I până într-a XII-a.

Scoşi din şcoală şi trimişi la muncă

Scoşi din şcoală  şi trimişi la muncă

Pe fondul crizei economice, numărul elevilor care abandonează şcoala este în creştere, avertizează „Salvaţi Copiii“ România. Copiii au ieşit la un protest cu desene pe asfalt, în parcul Cişmigiu din București, pentru a le atrage atenţia adulţilor că locul lor e la şcoală şi la joacă, nu la muncă.

Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Elevii din clasele primare merg cu drag la cursuri organizate special pentru ei, în cele trei luni pe care le petrec departe de şcoală. Părinţii caută din timp şcoli de vară pentru copiii lor, pentru a le asigura o activitate relaxantă şi, totodată, educativă în timpul liber.

2012. 2013. 2014. 2015. 1016. 2017. Am dat de gard şi cu 2018. Prostie? Nesimţire? Cinism? Impostură? Nepăsare? Frică? Aroganţă? Complex de inferioritate? Interes meschin? Negare? Câte puţin din toate? În spaţiul şi timpul şcolii, testul acid al paradigmei sale comuniste sau nu este, fără putinţă de tăgadă, TESTUL ARHITECTURII CURRICULARE. Aceasta va fi provocarea de fond a Educaţiei în România, şi în 2019. Continuăm.

acum 26 zile · comentarii (2)

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

luna trecuta · comentarii (17)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 4 zile · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 9 zile · comentarii (0)

Citatul exact din ultimul interviu al dnei Andronescu acordat ziarului Adevărul: „cred că am puterea şi determinarea de la Dumnezeu pentru a aduce ceva în plus în învăţământ şi de a creşte calitatea“. Dna Andronescu nu se consideră responsabilă de starea în care se află acum şcoala românească, deşi pe lângă funcţiile de ministru a fost şi şefa Comisiei de Învăţământ la Senat, responsabila PSD pe educaţie.

acum 12 zile · comentarii (52)

Mai mult procesul, mai puţin conţinutul. De ce este „România Educată“ un demers valoros.                    O prietenă olandeză îmi povestea că pentru ei dictonul celebru al lui Joseph Joubert „It is better to debate a question without settling it than to settle a question without debating it“ este un fel împământenit de a face lucrurile.

luna trecuta · comentarii (1)

Ultimele declaraţii ale doamnei Andronescu par ale unei persoane picată din stele. „Doar 25% dintre absolvenţii de profil tehnologic reuşesc să susţină Bacalaureatul”. „Rezultatul elevilor în 2018, 55.000 de elevi nu au luat măcar cinci la Evaluare”. Ce să credem, că nu s-a uitat până acum pe statisticile de la examene? Că nu ştia ce ştia tot satul? Ne-am întors în epoca ipocriziei şi minciunii.

luna trecuta · comentarii (43)

Rolul evaluării lingvistice, prin care nivelul de limbă străină al tinerei generaţii este atestat corespunzător, a început să reprezinte, tot mai mult, o prioritate pentru elevi şi, deopotrivă, pentru părinţii acestora. Ei recunosc, cât se poate de obiectiv, toate avantajele care derivă din obţinerea unui certificat lingvistic.

luna trecuta · comentarii (1)

Astă seară a avut loc la Cotroceni lansarea proiectului „România Educată“, Viziune şi strategie 2018-2030. Foarte bună organizarea, cu o audienţă selectă din toată ţara. Întrebarea este: ce impact va avea asupra evoluţiei ulterioare a educaţiei? Voi analiza Proiectul „România Educată“ într-o serie de articole. Astă seară doar cadrul general în care apare acest proiect şi ce şanse are să impulsioneze schimbarea în bine a educaţiei.

luna trecuta · comentarii (10)

Multe discuţii în spaţiul public după anunţul dnei Andronescu privind introducerea unui Bacalaureat profesional, care să nu permită accesul la facultate. Ideea nu este rea, dacă se va implementa în condiţiile explicate mai jos. În ultimii 10 ani, aproape un milion de elevi au urmat liceul degeaba. N-au luat examenul de bacalaureat sau nici nu s-au înscris la examen. Tot dna Andronescu a generat această situaţie.

acum 2 luni · comentarii (8)

De salutat măsura votată în Comisia de Învăţământ a Senatului, semnată şi de ministrul Andronescu, de a reduce cu două ore planurile cadru la învăţământul primar şi cu nouă ore la gimnaziu. Atunci când s-au aprobat actualele planuri cadru, am făcut parte din Grupul de Inovare Curriculară, înfiinţat de ministrul Adrian Curaj. Nimic din ce a propus acest grup nu a contat. „Specialiştii” din minister au decis ce-au crezut ei.

acum 2 luni · comentarii (4)

Se discută de mult timp despre subiecte tip grilă la examenele de absolvire. Care sunt avantajele, care ar fi dezavantajele? Din perspectiva unei experienţe de 30 ani de profesor în şcoală, şi ca preşedinte de comisii de absolvire, îmi pot exprima o părere avizată. Sunt şi avantaje şi dezavantaje, şi căi de optimizare a acestei soluţii.

acum 3 luni · comentarii (9)

Ieri, 16 octombrie 2018, Comisia Europeană a publicat Monitorul educaţiei şi formării, prilej să ne comparăm sistemele noastre de educaţie şi formare profesională cu cele similare din alte ţări ale UE. Este bine să ne privim în oglinda Comisiei Europene, dacă ne-am lua doar după declaraţiile oficialilor români din educaţie am avea sisteme de educaţie şi formare performante, generate de actualul program de guvernare.

acum 3 luni · comentarii (1)

Un nou examen şi o nouă abordare a testării în limba engleză destinată şcolarilor şi pre-şcolarilor sunt introduse în portofoliul European Examinations Centre (EECentre.ro). Lansarea oficială se face odată cu susţinerea unei serii de 3 workshop-uri, în Timişoara (11 oct. 2018), Iaşi (12 oct. 2018) şi Bucureşti (13 oct. 2018).

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente