Meditaţiile, calvar pentru buzunar

Meditaţiile, calvar pentru buzunar

Pentru trei ore particulare pe săptămână, părinţii plătesc lunar peste 700 de lei, mai mult decât salariul minim pe economie. Într-un an,  suma poate ajunge la 2.000 de euro. Din clasa a VI-a până în a XII-a părinţii investesc în pregătirea unui copil 14.000 de euro, preţul unei Toyota Avensis sau al unei Dacia Duster. 

Încă un an de şcoală primară

Încă un an de şcoală primară

Proiectul noii legi a Educaţiei măreşte ciclul primar de la patru la cinci ani; astfel, clasa pregătitoare devine obligatorie. Copiii vor începe şcoala tot de la 6 ani, dar nu mai intră direct înclasa I, ci vor face un an pregătitor; fie la şcoală, fie la grădiniţă.

Finanţişti la 9 ani

Finanţişti la 9 ani

Copiii Şcolii „Sf. Andrei“ din Capitală au făcut bugete pentru familiile și clasele lor, ca nişte adevăraţi guvernanţi. Micuţii de la clasa a II-a au cerut o sală de sport, iar cei de la a III-a au calculat necesarulde bani pentru aparatură şi rechizite.

Francezii iau măsuri antiviolenţă şcolară

Francezii iau măsuri  antiviolenţă şcolară

Ministrul francez al Educaţiei a propus o serie de măsuri ce vizează diminuarea, într-un timp foarte scurt, a conflictelor ce au loc în şcolile din Hexagon. Dublarea echipelor mobile de securitate, formate din poliţişti, jandarmi şi psihologi, este una dintre măsurile ce vor fi luate în Franţa.

Colecţionar de medalii, pasionat de facerea lumii

Colecţionar de medalii, pasionat de facerea lumii

Tudor Giurgică Tiron, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional din Iaşi, s-a „specializat“ în premii la competiţii naţionale şi internaţionale de fizică. Tudor ia de patru ani toate medaliile la fizică şi este fascinat de proiectul din Elveţia care reface naşterea universului.

De ce sunt proaste manualele din şcoală

De ce sunt proaste manualele din şcoală

„Adevărul“ continuă campania „Afară cu manualele proaste“ şi arată greşelile de formă şi fond din cărţile pentru elevii care studiază în anii de liceu. Liceenii au manuale gratuite numai în primii doi ani, apoi le cumpără pe cele recomandate de profesori. Cărţile sunt sufocate de materie pe care elevii n-o înţeleg.

Bursierii României, blocaţi în ţară de incompetenţă

Bursierii României, blocaţi în ţară de incompetenţă

Autorităţile centrale au cheltuit şase milioane de euro, între 2004 şi 2006, finanţând studiile în străinătate pentru 150 de tineri cărora trebuiau să le asigure apoi locuri de muncă la instituţii de stat, unde să lucreze ca manageri. Formaţi la universităţi renumite din lume, tinerii au constatat, la revenirea în România, că instituţiile publice nu au nevoie de serviciile lor.

Mintea care vede poezia printre formule şi ecuaţii

Mintea care vede poezia printre formule şi ecuaţii

La 14 ani, băimăreanul Omer Cerrahoglu este cel mai tânăr câştigător al medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. Elevul de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“, din Baia Mare, a obţinut Premiul I la concursul care a avut loc în 2009 la Bremen, Germania.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 28 zile · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

luna trecuta · comentarii (5)

Există un contract social: ca tânăr cetăţean frecventezi, înveţi, munceşti în şcoala care ţi se potriveşte, familia te susţine cu ceea ce poate (îşi poate permite) şi statul completează sprijinul familiei, pentru satisfacerea nevoilor diferite şi asigură, tuturor, educaţie de calitate. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie.

acum 24 zile · comentarii (12)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

luna trecuta · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

luna trecuta · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

acum 2 luni · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

acum 2 luni · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 3 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 3 luni · comentarii (0)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 3 luni · comentarii (5)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 3 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 3 luni · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 3 luni · comentarii (22)