„Viaţa după tăierile de salariu“

„Viaţa după tăierile de salariu“

O familie de profesori din oraşul sătmărean Ardud ar pierde 850 de lei lunar, după reducerea cu 25% a salariilor. Profesorii Estera şi Gavril Hăşmăşan au patru copii, toţi studenţi la Cluj. Ei sunt dispuşi să renunţe chiar şi la mâncare ca să-şi mai poată întreţine copiii la facultate.

Cum să intri în liceul dorit

Cum să intri în liceul dorit

Pentru a avea şanse cât mai mari trebuie să alegi acele școli la care prima medie de intrare de anul trecut a fost cât a ta. Părinţii şi elevii de clasa a VIII-a încep de vineri completarea fişelor de înscriere la liceu pentru probele de aptitudini.

Ambiţia i-a adus cinci premii sportive

Ambiţia i-a adus cinci premii sportive

O tânără cu nevoi speciale din Ploiești a câştigat medalia de aur la competiţia sportivă „Special Olympics“ pentru persoanele cu handicap. Cristina Constantin (13 ani) are un handicap de gradul II, însă a reuşit să cucerească locul I la sol, pentru că este îndrăgostită de dans.

Cum învăţăm după 20 de ani de libertate

Cum învăţăm după 20 de ani de libertate

Acum două decenii, elevul era pus să-și recite lecţiile şi nu avea o relaţie foarte apropiată cu profesorul, copiii de astăzi cer ore captivante şi au nevoie ca dascălii să-i ajute să devină independenţi emoţional. În anii ’80, uniforma era obligatorie, lecţia se preda clasic, iar elevii nu erau încurajaţi să gândească. Azi, informaţia este atât de multă încât copiii trebuie să înveţe să o selecteze.

Cum le explici că nu mai sunt bani

Cum le explici că nu mai sunt bani

Criza economică și scăderea veniturilor îi afectează pe toţi, dar printre cele mai lovite se numără familiile cu copii. Multe familii îşi pun problema, în prag de vacanţă, dacă mai pot pleca  în concediu, dacă îşi mai permit o tabără sau dacă îi vor trimite pe copii la ţară, la bunici.

Copiii, afectaţi de neglijenţa adulţilor

Copiii, afectaţi de neglijenţa adulţilor

Fără reguli sănătoase elevii au ajuns să sufere de boli cronice încă de la vârste mici. De vină sunt părinţii, dar și învăţătorii. Peste 10% din copiii de grădiniţă şi şcolarii din Bucureşti suferă de  tulburări de vedere, deformări ale coloanei vertebrale şi obezitate.

Se discută de mult timp despre subiecte tip grilă la examenele de absolvire. Care sunt avantajele, care ar fi dezavantajele? Din perspectiva unei experienţe de 30 ani de profesor în şcoală, şi ca preşedinte de comisii de absolvire, îmi pot exprima o părere avizată. Sunt şi avantaje şi dezavantaje, şi căi de optimizare a acestei soluţii.

acum 21 zile · comentarii (9)

Ieri, 16 octombrie 2018, Comisia Europeană a publicat Monitorul educaţiei şi formării, prilej să ne comparăm sistemele noastre de educaţie şi formare profesională cu cele similare din alte ţări ale UE. Este bine să ne privim în oglinda Comisiei Europene, dacă ne-am lua doar după declaraţiile oficialilor români din educaţie am avea sisteme de educaţie şi formare performante, generate de actualul program de guvernare.

luna trecuta · comentarii (1)

Un nou examen şi o nouă abordare a testării în limba engleză destinată şcolarilor şi pre-şcolarilor sunt introduse în portofoliul European Examinations Centre (EECentre.ro). Lansarea oficială se face odată cu susţinerea unei serii de 3 workshop-uri, în Timişoara (11 oct. 2018), Iaşi (12 oct. 2018) şi Bucureşti (13 oct. 2018).

luna trecuta · comentarii (0)

Dacă garantarea dreptului la educaţie înseamnă accesul fiecărui copil la un profesor calificat, consider că în România dreptul la educaţie trebuie să însemne garantarea accesului unui ministru calificat la un mandat mai lung. Pentru că aşa funcţionăm – avem nevoie de lideri care să ne inspire. Iar pentru educaţie, avem nevoie de cel mai bun dintre noi.

acum 2 luni · comentarii (0)

Una dintre cauzele analfabetismului nostru funcţional, care se apropie periculos de jumătate din totalul elevilor, este inadecvata predare a limbii române, încurajată de un grup de profesori care fac subiectele de examen şi, în acelaşi timp, vând comentarii literare, pe care apoi elevii trebuie să le înveţe pe de rost. De ce nu acţionează nimeni contra lor?

acum 2 luni · comentarii (39)

Bună ziua, domnule profesor! Sunt cadru didactic de 25 de ani şi v-am urmărit comunicările. Am câteva întrebări pentru dumneavoastră, dacă nu vă supăraţi şi dacă veţi găsi timp să răspundeţi: 1. În cadrul cărui sistem de învăţământ aţi ajuns absolvent al învăţământului primar, gimnazial, liceal şi universitar?

acum 2 luni · comentarii (0)

Motto. Liviu Dragnea: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Atât de disperat este Liviu Dragnea de situaţia din şcoli, încât n-a găsit necesar să enumere printre zecile de proiecte faraonice de care este obsedat, unul simplu: construcţia a 2400 de WC-uri din şcolile care au WC-ul în curtea şcolii. Şi în care sunt umiliţi sute de mii dintre copiii noştri.

acum 2 luni · comentarii (11)

Sunt foarte convinsă că ai citit deja numeroase articole legate de începerea anului şcolar, despre ce şi cât avem de cumpărat, de unde, cum şi aşa mai departe. Eu vreau să îţi propun o abordare diferită, legată de modul în care ne organizăm timpul, banii şi resursele pentru a fi cât mai eficienţi într-o perioadă de intense căutări.

acum 3 luni · comentarii (0)

Există un contract social: ca tânăr cetăţean frecventezi, înveţi, munceşti în şcoala care ţi se potriveşte, familia te susţine cu ceea ce poate (îşi poate permite) şi statul completează sprijinul familiei, pentru satisfacerea nevoilor diferite şi asigură, tuturor, educaţie de calitate. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie.

acum 4 luni · comentarii (12)

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 4 luni · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 4 luni · comentarii (5)
Postari Recente