Începe reconstrucţia şcolii din Dorohoi

Începe reconstrucţia şcolii din Dorohoi

Salvaţi Copiii renovează clădirea în care învaţă 200 de copii și care a fost distrusă de ape. Constructorii se pregătesc de refacerea uneia dintre cele mai mari școli afectate de inundaţiile din luna iunie. Grădiniţa unde sunt înscriși 125 de copii va fi și ea renovată.

Şcoli pentru copiii emigranţilor români

Şcoli pentru copiii emigranţilor români

Elevii români sunt risipiţi în şcoli de pe tot continentul după ce, forţaţi de criză, părinţii lor au plecat să-şi caute de lucru în alte ţări. Mulţi dintre românii care au emigrat în ultimii ani, în căutarea unei slujbe mai bune, şi-au luat copiii cu ei.

70% din studenţii francezi copiază

70% din studenţii francezi copiază

Un studiu efectuat pe un eşantion de 1.815 studenţi dintr-o universitate cu mai multe specializări s-a concentrat pe metodele de copiere în clasele mici, gimnaziu şi liceu. Fenomenul „copiatului la examen“ a fost cercetat pentru prima oară în Franţa. Studiul arată că practica este răspândită în şcoli. Trişorii sunt de obicei liceeni, potrivit cotidianului „Le Figaro“.

Note de la judecător

Note de la judecător

O elevă din Timiş se judecă cu o profesoară pentru un an din viaţă: a fost lăsată repetentă fără justificare şi obligată să reia clasa a IX-a. Atunci când sistemul de învăţământ pare să se fi întors împotriva lor, tinerii caută dreptatea în sala de judecată.

Cum poţi să denunţi discriminarea din liceu

Cum poţi să denunţi discriminarea din liceu

Nu este uşor să dovedeşti că ai fost victima unei fapte de discriminare şi să ajuţi la identificarea persoanei care se face vinovată. În primul rând, este nevoie de dovezi. Elevii se confruntă în şcoli cu fenomenul discriminării pe diferite motive: etnie, sex, aspectul fizic, boală sau religie.

Alege o specializare diferită la masterat

Alege o specializare diferită la masterat

Dacă nu obţin un loc la buget, viitorii masteranzi trebuie să  plătească între 2.200 şi 3.600 de lei pentru un an universitar de studii. Însă, pentru performanţă reală, specialiştii recomandă un masterat în afara ţării. Sesiunea cea mai importantă de admitere la master începe în septembrie. Interviul şi eseul sunt cele mai folosite metode de evaluare.

Ore de economie şi de civilizaţie

Ore de economie  şi de civilizaţie

Şcolile pot alege pentru elevii de gimnaziu opţionalele de educaţie economică şi educaţie interculturală. Şi părinţii ar putea avea un cuvânt de spus. În timp ce religia este materie opţională, dar se află în trunchiul comun, la gimnaziu cele două materii se predau doar dacă li se face loc în orar.

Lecţie de curaj: erou la 11 ani

Lecţie de curaj: erou la 11 ani

Daniel Anton a primit titlul de pompier la sediul Primăriei Ţibăneşti, devenind astfel cel mai tânăr salvator de vieţi. Daniel (11 ani), din Glodenii Gândului (Iaşi), care a scos din flăcări un bebeluş în martie, trăieşte fără electricitate. 

Vasile Ernu în dialog cu Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător ştiinţific la ICCV. Recent a apărut o carte foarte utilă şi importantă. Este de fapt un studiu semnat de cercetătorul Sebastian Ţoc – „Clasă şi educaţie. Inegalitate şi reproducere socială în învăţământul românesc”, Editura Pro Universitaria 2018

luna trecuta · comentarii (4)

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a sunt dezastruoase. O recunoaşte şi Ecaterina Andronescu, când declara, vineri seara, la un post tv: „Rezultatele de la evaluarea de la clasa a opta au fost teribil de nemulţumitoare, e un semnal de alarmă“. Rezultate „teribil“ de nemulţumitoare avem de mulţi ani, fără ca cineva să analizeze cauzele şi să se treacă la măsuri de remediere.

acum 2 zile · comentarii (51)

Mi-am pus întrebarea „dacă şi cum se întâmplă «vrăjirea» copiilor pentru ceea ce este frumos în matematică în învăţământul primar, sau chiar în preşcolar?“ Fără matematică (un anume tip de a fi în relaţie cu matematica) este greu ca un copil să-şi construiască identitate personală şi profesională.

acum 3 zile · comentarii (9)

Oare câţi dintre părinţii din România ştiu ce înseamnă qubit, bio-programare, CRISPR-Cas9, inteligenţă artificială, computer cuantic, minarea asteroizilor, machine learning? Oare câţi părinţi conştientizează cum va arăta lumea peste 10-15 ani, când copiii lor vor intra în câmpul muncii?

acum 11 zile · comentarii (21)

Învăţământul din ţara noastră este profund inechitabil, iar cazul recent al şcolilor de la Braşov nu a facut altceva decât să ne arate cât de nedrept este croit „sistemul“. Ministrul Andronescu a anunţat o nouă lege a Educaţiei. Nu cred că este nevoie de ea, dar dacă este în lucru, ar trebui să aibă ca prioritate eliminarea inechităţilor.

acum 21 zile · comentarii (3)

Cu ceva timp în urmă, vă povesteam despre cum una dintre cele mai iubite competiţii de limba engleză, care se adresează tinerilor cu vârste între 8-18 ani, urma să se desfăşoare în România, prin European Examinations Centre.

acum 22 zile · comentarii (0)

Până într-a IX-a am învăţat într-o şcoală de comună, undeva în nordul Moldovei. Ştiu ce înseamnă frig în clase sau fum de la focul în sobe. Am văzut şi laboratorul de chimie degradându-se, pentru că şcoala nu mai primea fonduri pentru instrumentar sau substanţe. Îmi amintesc şi de aparatele şi de accesoriile din sala de sport a şcolii care se distrugeau de la un an la altul, pentru că nu erau înlocuite.

acum 2 luni · comentarii (13)

Modul de organizare indică o anume viziune asupra funcţionării şcolii. Ceea ce observăm noi, în continuare, este o şcoală organizată în jurul planificării vieţii cadrelor didactice şi structurilor administrative din sistem. În prezent este nevoie să oprim cursurile pentru organizarea de examene şi avem nevoie de timpi pentru organizare, planificare, raportări, concedii şi reparaţii, demersuri mai degrabă de suport pentru educaţia propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care are copilul la liceu. Ştiind afinitatea mea către educaţia pentru înaltă tehnologie, m-a întrebat ce să îi recomand, ce să facă cu copilul ei astfel încât să aibă o şansă în plus în viaţă. Ce materii să urmărească, ce să citească, ce să studieze, ce oameni să întâlnească, în ce anturaje noi inspiraţionale să intre? Cum să aibă motivaţia corectă?

acum 2 luni · comentarii (2)

Atunci când vrei să înveţi o limbă străină nu există prescurtări. Altfel spus, “no shortcuts”! Nu s-a inventat programul magic prin care să îţi poată fi imprimat în memorie vocabularul unei limbi străine şi nici nu te vei trezi vorbind fluent dacă asculţi poveşti, în timpul somnului.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 2 luni · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 3 luni · comentarii (0)

Citatul exact din ultimul interviu al dnei Andronescu acordat ziarului Adevărul: „cred că am puterea şi determinarea de la Dumnezeu pentru a aduce ceva în plus în învăţământ şi de a creşte calitatea“. Dna Andronescu nu se consideră responsabilă de starea în care se află acum şcoala românească, deşi pe lângă funcţiile de ministru a fost şi şefa Comisiei de Învăţământ la Senat, responsabila PSD pe educaţie.

acum 3 luni · comentarii (52)