„Inventează-ţi viitorul!“ | dinu patriciu

„Inventează-ţi viitorul!“

Fundaţia „Dinu Patriciu“ oferă 500 de burse lunare pentru studenţi ai universităţilor care au performanţe academice bune şi care provin din familii cu venituri modeste. Înscrierile candidaţilor la bursele Fundaţiei „Dinu Patriciu“ se fac, în fiecare an, între 1 octombrie şi 15 martie.

A doua facultate, un avantaj discutabil

A doua facultate, un avantaj discutabil

Specialiştii spun că a doua specializare universitară trebuie să aibă legătură cu domeniul absolvit la prima. O altă facultate nu măreşte neapărat şansele de a găsi mai uşor un loc de muncă.  Ea îl poate face pe angajator să se întrebe dacă absolventul ştie de fapt ce meserie vrea să facă. 

Meditaţii gratuite pentru viitorii studenţi

Meditaţii gratuite pentru viitorii studenţi

Tinerii care se pregătesc pentru examenul de admitere pot urma cursuri de instruire online puse la dispoziţie de facultăţi. Profesorii universitari de la unele facultăţi de jurnalism, matematică sau inginerie oferă meditaţii pe site-urile instituţiilor de învăţământ superior, fără să ceară niciun ban.

Carieră sigură ca lup de mare

Carieră sigură ca lup de mare

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa are atât secţie de marină militară, cât şi de marină civilă.Dacă pentru studenţii militari, locul de muncă este asigurat în Forţele Navale, studenţii civili visează la veniturile substanţiale din Marina Comercială.

Facultatea care despică firu-n mii

Facultatea care despică firu-n mii

Diana Rizoiu, proaspăt absolventă de Filosofie, spune că fără această facultate nu ar fi devenit omul care este astăzi. „Meseria“ de filosof a fost introdusă în nomenclator. „Pasionaţii de înţelepciune“ declară că terminarea unei astfel de specializări nu îi face nicidecum filosofi, ci specialişti în filosofie.

Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

Diana Barbu,  23 de ani, spune că a intrat la Drept cu gândul să fie magistrat, dar iese lucrător bancar. Facultatea de Drept  este de ani buni în topul preferinţelor studenţilor, având o concurenţă de până la 10 candidaţi pe un loc. Însă nu toţi visează la o carieră în instanţă.

Care deschide uşile: diploma sau experienţa?

Care deschide uşile: diploma  sau experienţa?

Dacă pentru practicarea anumitor meserii diploma de licenţă este esenţială, pentru altele ea nu face decât să deschidă uşa angajatorului. De cele mai multe ori, experienţa şi performanţa la job contează la fel de mult ca şi diplomele obţinute în facultate. 

Trei meserii într-una

Trei meserii într-una

Absolvenţii de la horticultură şi peisagistică pot fi ingineri, profesori la liceele de profil şi arhitecţi-peisagişti. O afacere proprie cu flori sau fructe poate deveni din vis realitate pentru mulţi dintre studenţii de la agronomie. Tot ce trebuie este o bucată de teren şi multă pasiune. 

Topul universităţilor britanice pe specializări

Topul universităţilor britanice pe specializări

Clasamentul şcolilor superioare din Regatul Unit a suferit mici modificări la mijlocul ierarhiei, unde au reuşit să pătrundă şi instituţii private, precum Universitatea lui Margaret Thatcher. Cel mai nou clasament al universităţilor britanice arată că Oxford, Cambridge şi Colegiul Imperial din Londra rămânpe primele locuri.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 2 zile · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 12 zile · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 16 zile · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 18 zile · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 20 zile · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

luna trecuta · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

luna trecuta · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 2 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 2 luni · comentarii (5)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 2 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 2 luni · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 3 luni · comentarii (22)

Am salutat în momentul apariţiei programul CRED, un proiect cu finanţare europeană. Părea unul dintre posibile răspunsuri  la teribilul avertisment lansat  de Liviu Dragnea la recentul Congres PSD: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Din păcate, doar vorbe.

acum 3 luni · comentarii (0)

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

acum 3 luni · comentarii (3)