Ministerul Educaţiei taie locurile de la licee. În multe judeţe elevii merg la profesională. Profesorii, acasă

Ministerul Educaţiei taie locurile de la licee. În multe judeţe elevii merg la profesională. Profesorii, acasă

Ministerul Educaţiei a reuşit să trimită planul de şcolarizare cu locurile la licee către inspectorate. Cu o întârziere de aproape două săptămâni. Potrivit documentului, inspectoratele sunt obligate să taie zeci de mii de locuri la liceu forţând astfel elevii cu note mai mici să meargă la profesională. În acelaşi timp, dascălii vor rămâne fără posturi, atrag atenţia sindicaliştii.

Ce se poate face până în septembrie? Totul sau aproape totul. Se pot organiza, bine, întâlniri rapide în fiecare judeţ, cu harta localităţilor pe masă, cu dosare şi fotografii pentru fiecare grădiniţă şi pentru fiecare şcoală care are nevoie de intevenţie. Se pot număra, pe bune, copiii şi nevoile.

luna trecuta · comentarii (2)

Nimeni nu mai înţelege nimic, dacă urmăreşte cifrele anunţate de Ministerul Educaţiei. Culmea este că nici functionarii ministerului nu-şi dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt contradictorii. Nimeni nu ştie care este situaţia reală a elevilor de clasa a VIII-a, deşi în funcţie de acest număr se formează clasele, catedrele profesorilor, se plătesc salariile.

acum 21 ore · comentarii (5)

Cand ne gandim la limbile straine si la abordarea lor in prezent, din perspectiva predarii si, de ce nu, a evaluarii cunostintelor lingvistice, nu putem sa omitem importanta inovatiei – fie ca vorbim despre metode originale de abordare, fie ca ne gandim la implicarea tehnologiei in discutie.

acum 29 zile · comentarii (0)

“Cea mai mare utopie (acum, n.m.) este statu-quo-ul.” Şcoala nu mai este ceea ce trebuie pentru copii şi societate. Noi chiar nu ştim ce ştiu copiii la finalul ei. Cu toate acuzele despre schimbările peste noapte se vor aduna 10 ani (2011- 2021) în care era posiblă pregătirea pentru un sistem nou de evaluare naţională. Într-o lume atât de dinamică să nu faci nimic şi să nu ai încredere în nimeni şi în nicio idee este extrem de scump.

acum 29 zile · comentarii (1)

Cu câteva zile în urmă, Camelia Gavrilă, şefa Departamentului Educaţie din PSD, a declarat: „Viziunea lui Andronescu nicicum nu a fost asumată politic de PSD”. Şi atunci, ce viziune promovează Ecaterina Andronescu în educaţie? Propria viziune, a luat educaţia pe persoană fizică. Cu atât mai ciudat cu cât Liviu Dragnea declara cu un an în urmă:

luna trecuta · comentarii (18)

Întrebaţi copiii şi părinţii din România ce înseamnă pentru ei tehnologia. Majoritatea vor răspunde „jocuri pe calculator“. Mindless entertainment. Moartea creierului. Dependenţă. Timp pierdut. Kidibot şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România, împreună cu diverse companii şi ONG-uri vor să schimbe acest lucru, învăţând copiii cum să creeze mici concepte de start-up-uri tehnologice prin joacă. Util şi distractiv.

luna trecuta · comentarii (0)

Încurcate sunt calculele doamnei Ecaterina Andronescu! Nu mai ştii ce să înţelegi din toate ideile, propunerile, „reformele“ avansate de către domnia sa. Cel mai recent caz, planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a liceu şi şcoala profesională, a fost modificat după ce abia apăruse pe site şi urmează să fie adoptat în şedinţa de guvern, posibil chiar săptămâna aceasta, pentru că suntem deja în întârziere cu acest act normativ.

acum 2 luni · comentarii (6)

Lansat in norocoasa dată de 13 decembrie 2018, de către European Examinations Centre în calitate de partener oficial pentru România, concursul internaţional de limba engleză Koala International Competition a ajuns la momentul festiv, acela al premierii celor 12 top-performerilor naţionali, dintre care 3 ne vor reprezenta în iunie la internaţionale, în capitala europeană a tineretului Novi Sad (Serbia).

acum 2 luni · comentarii (0)

Ar fi „normal“ să încep cu o definiţie. Sau cu ceva lămuriri terminologice. Aşa era „corect“ să fac în şcoală, la testele acelea pe care „normal“ că trebuia ca toţi elevii din clasă să le susţină în acelaşi timp, după aceleaşi reguli, cu aceleaşi standarde (obligatoriu, în scris), indiferent de nevoile de timp, de consolidare, de documentare, de evaluare şi de autoevaluare ale fiecăruia.

acum 2 luni · comentarii (27)

Patru din zece copii trăiesc în sărăcie. Aceasta este România, ţara în care aproape jumătate dintre copiii ei nu cunosc viaţa decât ca pe un lung şir de lipsuri. Lipsă de hrană, lipsă de apă curentă sau electricitate, lipsă de căldură, lipsă de îmbrăcăminte şi încălţăminte, lipsa copilăriei. Lipsa educaţiei şi lipsa unui orizont mai bun.

acum 2 luni · comentarii (23)

Am scris, în repetate rânduri, despre importanţa educaţiei în limba engleză ca a doua limbă, am evidenţiat relevanţa tot mai sporită a evaluării lingvistice, ca parte dintr-o cultură globală dinamică, punând aceste informaţii în contextul pe care l-am creat, de-a lungul anilor, la EECentre.

acum 2 luni · comentarii (0)

Începutul lunii aprilie 2019 aduce o abordare nouă în comunicarea cu utilizatorii platformei online a centrului de examinări lingvistice EECentre: site-ul se relansează cu o interfaţă actualizată, modernă şi prietenoasă.

acum 3 luni · comentarii (1)

Deşi o nouă lege a educaţiei a fost promisă pentru sfârşitul lui ianuarie 2019, suntem aproape în aprilie şi nu avem nici măcar un draft al legii, pus în dezbatere publică. Avem, totuşi, declaraţiile dnei Andronescu, referitoare la noutăţile pe care le va cuprinde noua lege, în principal cele referitoare la noua arhitectură şcolară. Analizăm în articolul de faţă ideile bune şi cele mai puţin bune ce rezultă din declaraţiile menţionate.

acum 3 luni · comentarii (19)

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a sunt dezastruoase. O recunoaşte şi Ecaterina Andronescu, când declara, vineri seara, la un post tv: „Rezultatele de la evaluarea de la clasa a opta au fost teribil de nemulţumitoare, e un semnal de alarmă“. Rezultate „teribil“ de nemulţumitoare avem de mulţi ani, fără ca cineva să analizeze cauzele şi să se treacă la măsuri de remediere.

acum 3 luni · comentarii (51)

Mi-am pus întrebarea „dacă şi cum se întâmplă «vrăjirea» copiilor pentru ceea ce este frumos în matematică în învăţământul primar, sau chiar în preşcolar?“ Fără matematică (un anume tip de a fi în relaţie cu matematica) este greu ca un copil să-şi construiască identitate personală şi profesională.

acum 3 luni · comentarii (9)

Oare câţi dintre părinţii din România ştiu ce înseamnă qubit, bio-programare, CRISPR-Cas9, inteligenţă artificială, computer cuantic, minarea asteroizilor, machine learning? Oare câţi părinţi conştientizează cum va arăta lumea peste 10-15 ani, când copiii lor vor intra în câmpul muncii?

acum 3 luni · comentarii (21)