Debutul anului şcolar, tot mai tulbure

Debutul anului şcolar, tot mai tulbure

Cu doar un weekend înainte de începerea şcolii, elevii, părinţii şi profesorii se întreabă cum vor începe cursurile de luni. Teoretic, astăzi unităţile de învăţământ ar trebui să anunţe fiecare elev în parte cum va participa la ore.

România este pe primul loc în UE la numărul de elevi care îi revin unui singur învăţător – Eurostat

România este pe primul loc în UE la numărul de elevi care îi revin unui singur învăţător – Eurostat

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene erau în 2018 în învăţământul primar 24,5 milioane de elevi şi 1,8 milioane de învăţători, o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic, România având cel mai mare număr de elevi – 19,5 – care îi revin unui învăţător, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Primăria Capitalei intenţionează să testeze COVID elevii şi cadrele didactice, dar şi pe angajaţii STB şi cadrele medicale | coronavirus

Primăria Capitalei intenţionează să testeze COVID elevii şi cadrele didactice, dar şi pe angajaţii STB şi cadrele medicale

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă luni, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând 27 de proiecte de hotărâre, care vizează testarea elevilor, cadrelor didactice, personalului medical şi angajaţilor STB, lansarea programului "Supa comunitară", precum şi acordarea titlului de cetăţean de onoare actorilor Mitică Popescu şi Horaţiu Mălăele.

„Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluţii! Aştept soluţii, dacă au!”, spune ministrul Monica Anisie. Dacă metodologia aceasta era supusă dezbaterii publice timp de o lună, cum era normal, veneau şi soluţii, de la cei interesaţi şi pricepuţi în domeniu. Publicată cu doar 2 zile înaintea începerii anului şcolar, cum să vină soluţii? După publicare? Vin doar critici, pe care dna ministru le respinge.

acum 7 zile · comentarii (6)

Câteva dintre amintirile mele cele mai dragi despre primele săptămâni din septembrie se leagă de începutul şcolii. Nu cred că am avut vreodată vreun sentiment de îngrijorare faţă de începutul şcolii; în fond, deocamdată era încă vacanţă, iar de pregătiri se ocupau alţii: familia, de rechizite, manuale şi alte lucruri de care aveam nevoie, iar de restul, şcoala.

acum 7 zile · comentarii (1)

Doamna ministru a Educaţiei, şefa peste câteva mii de salariaţi cu salarii frumoase, stăpâna unui buget de multe miliarde, aşteaptă soluţii de la cei care critică. Adică de la presă, profesori, elevi, părinţi. Criticii n-au nici putere, nici bani, nici acces la bugetul naţional. Aşa că să caute vinovaţii la domnia sa şi la „structurile” pe care le conduce.

acum 8 zile · comentarii (17)

Ieri, 10 septembrie, a fost lansat în conferinţă de presă Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional în anul şcolar 2019-2020, realizat de Societatea Academică din România, think-thank activ în domeniul bunei guvernări în educaţie prin proiectul Şcoli curate, şi Avocatul Poporului, autoritate publică cu rolul consacrat de art. 58 alin. (1) din Constituţie de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

acum 9 zile · comentarii (2)

Mare preocupare în şedinţa de guvern de ieri pentru deschiderea şcolilor. De care ne desparte un weekend. N-a fost creat, cu luni în urmă, un grup de lucru interministerial, care să anticipeze şi să găsească soluţii la problemele care apar inevitabil odată cu deschiderea şcolilor. Nici preşedintele Iohannis nu a chemat la Cotroceni responsabilii cu educaţia să vadă cum merg lucrurile în privinţa deschiderii şcolilor. Acum vor plăti cu toţii.

acum 9 zile · comentarii (9)

Nu-mi doresc să se întâmple acest lucru. Mă leagă de şcoală 35 de ani de muncă. Dar nu pot să mă prefac că nu văd auspiciile sub care începe şcoala luni. Să ascunzi totul sub sintagma mistică „online”, e cea mai proastă soluţie. Iar guvernul a greşit când a lăsat-o singură pe Monica Anisie. Era necesar un grup de lucru interministerial, condus de vicepremierul Raluca Turcan, pentru rezolvarea deschiderii şcolilor.

acum 10 zile · comentarii (6)

Vara aceasta am primit şi am donat mai departe aproximativ 60 calculatoare. Unele noi-nouţe, altele second-hand, dar funcţionale. Am selectat familii cu copii cu situaţii materiale foarte grele. Dar am avut neplăcuta surpriză ca unele dintre ele să ne aducă înapoi donaţiile din motive de ”muieţi-s posmagii”.

acum 10 zile · comentarii (23)

A devenit limpede că majoritatea şcolilor vor funcţiona în scenariul galben (hibrid), cu prezenţa fizică la şcoală pentru jumătate dintre elevi. Celalaltă jumătate stă acasă o săptămână, revine la şcoală şi face schimb cu jumătatea prezentă la şcoală. În felul acesta se asigură distanţarea socială în clase, cât şi supravegherea elevilor aflaţi în şcoală, jumătate din numărul obişnuit de elevi.

acum 11 zile · comentarii (2)

Ca om care a trăit în şcoală 35 de ani, inclusiv în funcţia de director, caut şi nu găsesc răspunsuri la multe întrebări. Ca mine sunt mulţi alţi profesori şi directori care mai au câteva zile până la deschiderea şcolilor în condiţii cu totul excepţionale. Îi rog pe cititorii care lucrează în învăţământ să completeze, la comentarii, cu alte întrebări şi răspunsuri. Pe cele mai interesante le voi posta în articol.

acum 12 zile · comentarii (8)

Văzând în presă şi la televiziuni câte probleme nerezolvate ridică deschiderea anului şcolar, premierul Orban şi-a propus să amâne până la 1 octombrie acest eveniment din viaţa şcolară. După ce au pierdut 3 luni din predarea materiei în anul şcolar trecut, fără a avea timpul necesar recuperării materiei, acum elevii mai au un „cadou otrăvit”: încă două săptămâni de vacanţă.

acum 15 zile · comentarii (17)

Dacă faci parte dintr-un departament L&D sigur te-ai gândit cum se va transforma învăţarea în compania ta şi cum îi vei măsura eficienţa. Pentru a creşte performanţa în orice condiţii, iată 4 aspecte de care să ţii cont atunci când măsori rezultatele învăţării online, fie că se face in house sau prin parteneri.

acum 15 zile · comentarii (0)

Este foarte probabil să asistăm la un haos generalizat la început de an şcolar, dacă nu înţelegem exact ce trebuie să facem pentru a evita această situaţie nedorită. Există riscul ca mulţi profesori în vârstă, şi/sau cu boli importante, să intre în concedii medicale. Apoi, unii părinţi nu-şi vor lăsa copiii la şcoală, cel puţin în primele săptămâni, pentru a vedea care sunt riscurile.

acum 16 zile · comentarii (25)

Am impresia că este ignorat acest aspect important. Nu sunt expert în transmisii live dar e de bun simţ să te întrebi ce aparatură presupune şi ce personal care să ştie să opereze cu această aparatură. N-am auzit şi n-am văzut un experiment înregistrat şi apoi prezentat elevilor, părinţilor şi profesorilor, pentru a fi lămuriţi cum s-ar derula aceste transmisiuni live.

acum 17 zile · comentarii (13)

Toate ţările se confruntă cu problemele ridicate de pandemie în funcţionarea învăţământului. Este o premieră acest început de an şcolar, şi mai toată lumea bâjbâie şi caută soluţii. La noi, foarte multe şi importante sarcini revin APL-urilor (Autorităţi Publice Locale). Numai că multe APL-uri nu au resurse financiare şi nici oameni calificaţi să facă faţă acestor sarcini.

acum 18 zile · comentarii (5)

Ministerul Sănătăţii a publicat în 18 august  un proiect de Ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei. În 28 august apare în MOf ordinul 1456 din  25 august, emis doar de ministerul Sănătăţii, privind Normele de igienă ce trebuie respectate după începerea anului şcolar. Dna ministru a Educaţiei a declarat că ministerul său se ocupă doar de procesul educativ.

acum 20 zile · comentarii (14)

Pe 20 august 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 185/2000, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, care abrogă art. I, pct 4 din legea 221/2019, ce prevedea reducerea numărului de ore la 20, 25, 30 de ore pe săptămână, la primar, gimnaziu, liceu. Este motivul pentru care ministrul Educaţiei stă pasiv şi nu publică planurile cadru care ar îndrepta această eroare grosolană.

acum 21 zile · comentarii (16)

Mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea anului şcolar şi vin tot mai multe semnale că rezolvarea problemelor impuse de pandemie pluteşte într-o ceaţă deasă. Cel mai vinovat pentru acest lucru este ministerul Educaţiei. Tot mai multe voci ale elevilor, părinţilor, sindicatelor cer o clarificare a modului în care va începe anul şcolar, dar de la minister ne vine doar o tăcere asurzitoare.

acum 22 zile · comentarii (38)