VIDEO Prima zi de şcoală, două Românii paralele: de la maşini de lux la geamuri lipsă, ploaie în sala de clasă şi veceuri în curte

VIDEO Prima zi de şcoală, două Românii paralele: de la maşini de lux la geamuri lipsă, ploaie în sala de clasă şi veceuri în curte

Prima zi de şcoală nu arată la fel pentru toţi elevii. Imaginile surprinse de corespondenţii „Adevărul” în Bucureşti şi în sate din judeţele Botoşani, Gorj şi Hunedoara scot la iveală lumi paralele. În timp ce elevii din Capitală se plictisesc la festivităţile de început de an şcolar, la sate, copiii fac ochii mari şi ascultă indicaţiile învăţătorilor în legătură cu condiţiile precare în care urmează să înveţe.

Şcoală
Articol publicitar

Început de drum pentru cei 60 de elevi admişi în clasele de instalatori din sistemul de învăţământ profesional dual lansat de ENGIE Romania

Început de drum pentru cei 60 de elevi admişi în clasele de instalatori din sistemul de învăţământ profesional dual lansat de ENGIE Romania

10 septembrie înseamnă începutul de drum pentru cei 60 de elevi admişi la primele clase de instalatori în sistem de învăţământ profesional dual ale Grupului ENGIE Romania. ENGIE Romania, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” şi Asociaţia Hands Across România, a lansat anul acesta primul program de învăţământ profesional dual cu specific energetic din municipiul Bucureşti,

3.900 de şcoli nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 20 la sută din clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară

3.900 de şcoli nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 20 la sută din clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară

Aproape trei sferturi din clădirile în care se desfăşoară activităţi de învăţământ nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Asta în timp ce, aproape 3.900 de unităţi nu au autorizaţie de securitate la incendiu de funcţionare, iar 20 la sută dintre clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Prima zi de şcoală: şcoli fără autorizaţii şi rechizite scumpe. Ce rol trebuie să joace părinţii în această etapă din viaţa copiilor

Prima zi de şcoală: şcoli fără autorizaţii şi rechizite scumpe. Ce rol trebuie să joace părinţii în această etapă din viaţa copiilor

Luni, în prima zi de şcoală, aproximativ 284.000 de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi să treacă pragul claselor pentru prima oară doar în Bucureşti. Noul an şcolar însumează 168 de zile lucrătoare, un total de 34 de săptămâni. Experţii în educaţie arag atenţia asupra rolului important pe care îl au părinţii în această etapă importantă din viaţa copiilor.

STUDIU Începerea şcolii creşte vânzările de calculatoare cu 25%, preţul mediul al unui calculator fiind de 1.600 de lei

STUDIU Începerea şcolii creşte vânzările de calculatoare cu 25%, preţul mediul al unui calculator fiind de 1.600 de lei

Începerea noului an şcolar aduce o majorare a vânzărilor de calculatoare cu aproximativ 25%, pe fondul creşterii cererii de astfel de echipamente, preţul mediul al unui calculator urcând la 1.600 de lei, se arată într-un studiu evoMAG, unul dintre cei mai mari retaileri online electro-IT din România. Acesta menţionează că românii îşi doresc calculatoare de ultimă generaţie, cu tehnologie nouă şi putere de procesare mare.

După scandalul din vara de la liceu Pallo Imre vine răspunsul ISJ Harghita: Elevii desenează cu trupurile lor harta Ungariei Mari pe asfalt? Nu-i problemă!

După scandalul din vara de la liceu Pallo Imre vine răspunsul ISJ Harghita: Elevii desenează cu trupurile lor harta Ungariei Mari pe asfalt? Nu-i problemă!

După ce elevii liceului Pallo Imre din Odorheiu Secuiesc au desenat cu trupurile lor harta Ungariei Mari pe asfalt, anul acesta, în data de 4 iunie, iar presa a relatat despre asta, societatea civilă românească s-a scandalizat pentru scurt timp, după care subiectul a fost abandonat, fără o continuare logică.

Dacă garantarea dreptului la educaţie înseamnă accesul fiecărui copil la un profesor calificat, consider că în România dreptul la educaţie trebuie să însemne garantarea accesului unui ministru calificat la un mandat mai lung. Pentru că aşa funcţionăm – avem nevoie de lideri care să ne inspire. Iar pentru educaţie, avem nevoie de cel mai bun dintre noi.

acum 19 zile · comentarii (0)

Ieri, 16 octombrie 2018, Comisia Europeană a publicat Monitorul educaţiei şi formării, prilej să ne comparăm sistemele noastre de educaţie şi formare profesională cu cele similare din alte ţări ale UE. Este bine să ne privim în oglinda Comisiei Europene, dacă ne-am lua doar după declaraţiile oficialilor români din educaţie am avea sisteme de educaţie şi formare performante, generate de actualul program de guvernare.

acum 7 zile · comentarii (1)

Un nou examen şi o nouă abordare a testării în limba engleză destinată şcolarilor şi pre-şcolarilor sunt introduse în portofoliul European Examinations Centre (EECentre.ro). Lansarea oficială se face odată cu susţinerea unei serii de 3 workshop-uri, în Timişoara (11 oct. 2018), Iaşi (12 oct. 2018) şi Bucureşti (13 oct. 2018).

acum 12 zile · comentarii (0)

Una dintre cauzele analfabetismului nostru funcţional, care se apropie periculos de jumătate din totalul elevilor, este inadecvata predare a limbii române, încurajată de un grup de profesori care fac subiectele de examen şi, în acelaşi timp, vând comentarii literare, pe care apoi elevii trebuie să le înveţe pe de rost. De ce nu acţionează nimeni contra lor?

acum 24 zile · comentarii (39)

Bună ziua, domnule profesor! Sunt cadru didactic de 25 de ani şi v-am urmărit comunicările. Am câteva întrebări pentru dumneavoastră, dacă nu vă supăraţi şi dacă veţi găsi timp să răspundeţi: 1. În cadrul cărui sistem de învăţământ aţi ajuns absolvent al învăţământului primar, gimnazial, liceal şi universitar?

luna trecuta · comentarii (0)

Motto. Liviu Dragnea: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Atât de disperat este Liviu Dragnea de situaţia din şcoli, încât n-a găsit necesar să enumere printre zecile de proiecte faraonice de care este obsedat, unul simplu: construcţia a 2400 de WC-uri din şcolile care au WC-ul în curtea şcolii. Şi în care sunt umiliţi sute de mii dintre copiii noştri.

luna trecuta · comentarii (11)

Sunt foarte convinsă că ai citit deja numeroase articole legate de începerea anului şcolar, despre ce şi cât avem de cumpărat, de unde, cum şi aşa mai departe. Eu vreau să îţi propun o abordare diferită, legată de modul în care ne organizăm timpul, banii şi resursele pentru a fi cât mai eficienţi într-o perioadă de intense căutări.

acum 2 luni · comentarii (0)

Există un contract social: ca tânăr cetăţean frecventezi, înveţi, munceşti în şcoala care ţi se potriveşte, familia te susţine cu ceea ce poate (îşi poate permite) şi statul completează sprijinul familiei, pentru satisfacerea nevoilor diferite şi asigură, tuturor, educaţie de calitate. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie.

acum 3 luni · comentarii (12)

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 3 luni · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 4 luni · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 4 luni · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 4 luni · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 4 luni · comentarii (2)