Pacheţelul pentru şcoală al copiilor mofturoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii sunt tentaţi de  mâncarea fast-food, în  defavoarea sandviciului  de acasă
Elevii sunt tentaţi de mâncarea fast-food, în defavoarea sandviciului de acasă

Ca să înveţe, copiii au nevoie de energie. Între randamentul şcolar şi calitatea alimentelor consumate există, ştim bine, o strânsă legătură. Aşadar, ce le punem în pacheţelul pentru şcoală?

Pe la 11 şi jumătate, părinţi şi bunici se adună în curtea Şcolii Nr. 5 din Bucureşti. Stau în grupuri mici, bat pasul pe loc ca să nu îngheţe şi vorbesc despre copii.  „M-a disperat cu mâncarea", zice Lucreţia, în timp ce-o aşteaptă pe fetiţa ei, Irina, elevă în clasa a III-a. „Nu mănâncă nimic, în general. Doar cornul pe care-l primeşte la şcoală. Mă şi mir! Laptele nu-i place."

„Al meu nu mănâncă deloc carne, numai brânzeturi: caşcaval, creme de brânză", spune Elena, mama lui Teo, elev în clasa a II-a. „Al meu mănâncă foarte multă carne, dar nicio legumă. Doar castravete murat!", zice altă mămică.  Cum se face 12, copiii „rup" uşa. Irina zburdă spre maică-sa, cu ghiozdanul roz desfăcut. În buzunarul din faţă zace un rest de sandvici, în şerveţel galben, mototolit. „Ia uite, nici n-ai mâncat ce ţi-am pus!", o apostrofează Lucreţia. „Ba da, jumate!" 
 
Sandviciul cel de toate zilele

Şcoala Nr. 5 e un caz special. Având program de semi-internat, copiii care stau şi după-amiază primesc mâncare de la catering: supe, felul doi, desert. Nimic prăjit, totul fiert sau pregătit la cuptor. Ceilalţi însă vin cu pacheţel. „Le pun părinţii sandviciuri. Unii vin chiar cu o cutiuţă în care au salată, un şniţel. Depinde de părinţi. Unii le pregătesc pacheţelul mai minuţios, alţii le dau bani. La cei mici cel puţin le-am spus părinţilor să nu le dea, că ei nu ştiu să aleagă o mâncare sănătoasă", spune învăţătoarea Cristina Sora.

Marciana, mama lui Mark, elev în clasa I, şi-ar dori ca băiatul ei să mănânce sănătos, dar copilul e mofturos. „Eu îi fac un sandvici, acelaşi în fiecare dimineaţă, la toaster, cu unt şi parizer - altceva nu mănâncă. Îi mai pun un pachet de biscuiţi, un corn cu ciocolată, o sticlă de apă. Îi dădeam într-o vreme şi bani, 2-3 lei, îi plăcea să-şi ia chipsuri de la chioşc. Acum îi mai iau câte un covrig. E foarte mofturos, fructe nu mănâncă deloc, nici nu vrea să pună mâna pe ele!"

Trăim într-o  „supă de bacterii"

Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu atenţionează că la sfârşit de iarnă sistemul imunitar al copiilor e pus la grea încercare în lupta cu viruşii. „O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece, când trăim în mod constant într-o adevărată «supă» de bacterii şi viruşi."

Dacă de cele mai multe ori acasă mămicile se străduiesc să gătească nu doar gustos, dar şi dietetic şi cât mai natural, Lygia Alexandrescu spune că ele trebuie să fie la fel de preocupate şi de pacheţelul pentru şcoală. Sandviciul pregătit acasă ar trebui să conţină pâine integrală sau neagră, cu brânză, sare mai puţină, şi unt în loc de margarină. Mezelurile şi brânzeturile topite ar trebui evitate. Pe lângă sandvici, un iaurt simplu, natural, fără fructe sau conservanţi, ajută sistemul imunitar.

„Un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, poate susţine ritmul de viaţă al şcolarului de azi. Ca părinţi, trebuie să încercăm să fim inventivi şi să-i determinăm să mănânce sănătos şi la şcoală", conchide nutriţio­nistul.

"Un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, poate susţine ritmul de viaţă al şcolarului de azi.''
Lygia Alexandrescu nutriţionist

Idei practice pentru gustări sănătoase

Lygia Alexandrescu

Copiii sunt mai atraşi de mâncarea frumos ambalată

Nu este uşor să concurezi cu punga de snacks colorată şi strălucitoare de la bufetul şcolii, însă nu e imposibil - trebuie răbdare şi timp alocat educaţiei copilului. Iată câteva idei de pacheţel propuse de medicul
nutriţionist Lygia Alexandrescu:
- Sandvici cu pâine integrală sau de secară, cu brânză nesărată sau carne de pui/curcan şi foaie de salată.
- Fructe proaspete sau suc proaspăt stors.
- Legume proaspete, curăţa­te şi tăiate în felii sau rondele: ardei, gogoşari, morcovi, ţelină împreună cu migdale.
- Fructe uscate în amestec cu nuci, migdale, alune neprăjite
- Sana sau lapte bătut natural cu biscuiţi digestivi (bogaţi în fibre) sau cu o chiflă de graham unsă în mijloc cu unt de alune.

Ponturi pentru părinţi

Când pregătiţi pacheţelul pentru şcoală, luaţi în considerare şi următoarele aspecte:
- Înainte de toate, puneţi în ghiozdan un articol de igienă pentru dezinfectarea mâinilor înainte de masă (gel antibacterian sau şerveţele umede).
- Ţineţi seama de faptul că pauza nu durează mai mult de 10-15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie să fie proporţională cu timpul necesar ingerării ei.
- Pentru copii, aspectul alimentului contează enorm, de aceea se pot folosi containere din plastic, cu capac, pentru ca alimentele să-şi păstreze forma.
- Evitaţi alimentele gătite care sunt perisabile, greu de manevrat şi au un miros neplăcut pentru cei din jur.

Copiii sunt mai atraşi de mâncarea frumos ambalată
INFO
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite