Ora de Religie, dezbătută la Comisia pentru Drepturile Omului, de la Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Dezbaterile despre modalitatea de înscriere la ora de Religie continuă la comisiile de la Camera Deputaţilor. Marţi, dezbaterea a avut loc la Comisia pentru Drepturile Omului de la deputaţi, urmând ca săptămâna viitoare, cel mai probabil marţi, Comisia pentru Învăţământ să dezbată, din nou, cum să pună în acord, înscrierea la Religie cu decizia Curţii Constituţionale.

Deputatul independent Remus Cernea a adus o serie de amendamente pe proiectul de lege care a fost discutat la Comisia pentru Drepturile Omului. Amendamentele au primit, însă, aviz negativ la Comisie.

1. Pentru elevii care nu vor participa la orele de religie, şcoala va oferi ore de etică, ca disciplină inclusă în trunchiul comun.

2. La orele de religie elevii vor fi notaţi prin calificative, admis sau respins, care nu vor conta la media generală.

3. Notificările către şcoală pentru a fi urmate orele de religie vor fi depuse pentru fiecare an şcolar în parte.

4. La solicitarea scrisă a elevului cu vârsta de cel puţin 14 ani, în conformitate cu prevederile art. 491 şi art. 498 din Codul Civil, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul cu vârsta mai mică de 14 ani, elevul poate să frecventeze orele de religie.

5. Orele de religie vor figura în orar la început sau la sfârşitul programului.

6. Orele de religie sunt incluse în programul şcolar pe parcursul claselor I – XII.

7. La fiecare patru ani (în clasele a IV-a, a VIII-a şi a XII-a), orele de religie vor fi predate în mod neutru, nu confesional, iar programa va include o prezentare a marilor religii, a istoriei acestora şi a conexiunilor lor culturale.

Legea care reglementa procedura de înscriere a fost anulată

Din data de 8 martie, articolul din Legea Educaţiei care reglementa participarea la ora de Religie a fost automat abrogat, în urma deciziei Curţii Constituţionale care a schimbat regula de înscriere la această disciplină. Parlamentarii au avut la dispoziţie 45 de zile la publicarea motivării sentinţei CCR în Monitorul Oficial, să modifice Legea Educaţiei în sensul cerut de judecători, însă nu au decis încă nimic.

Între timp, această disciplină se va desfăşura în continuare ca până acum pentru elevii care au depus cerere de participare până pe 6 martie, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite