Ora de Educaţie Rutieră: 2.500 de elevi din Bucureşti vor învăţa despre regulile de circulaţie direct de la poliţiştii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Profesională a Politiştilor Locali „A.I. Cuza” susţine o oră de educaţie rutieră la Şcoala Gimnazială nr. 88 din sectorul 3, Bucureşti. FOTO Ana Neacşa
Asociaţia Profesională a Politiştilor Locali „A.I. Cuza” susţine o oră de educaţie rutieră la Şcoala Gimnazială nr. 88 din sectorul 3, Bucureşti. FOTO Ana Neacşa

Asociaţia Profesională a Politiştilor Locali „A.I. Cuza” derulează, în perioada 16-20 noiembrie 2015, în 32 de şcoli gimnaziale din Bucureşti, o nouă ediţie a proiectului „Ora de Educaţie Rutieră”.

Programul educaţional îşi propune să conştientizeze elevii cu privire la problemele care pot apărea pe timpul deplasărilor în spaţii rutiere şi să le îmbunătăţescă acestora cunoştiinţelor privind regulile de circulaţie în calitate de pieton în mediul urban. 

Proiectul a fost coiniţiat de Asociaţia Profesională a Politiştilor Locali – “A.I. Cuza” şi Poliţia Locală Sector 3, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 – Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Bucureşti, Facultatea de Psihologie Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea Bucureşti) şi Asociaţia “Împreună Pas cu Pas”.

La prima ediţie a proiectului, cea de anul trecut, specialiştii în educaţia copiilor au realizat un studiu anterior demarării programului educaţional, din care a reieşit că 3 din 4 elevi nu ştiau cum trebuie să circule corect pietonii în oraşe. După implementarea programului de educaţie rutieră, studiul de impact a demonstrat că aceeaşi elevi chestionaţi au fost cu 13,66% mai pregătiţi în trafic. În ediţia din acest an, publicul-ţintă a crescut de la 1.100 la 2.500 de elevi, iar în anii viitor se va extinde şi la nivel naţional.

Cursurile practice au o durată de 50 de minute, sunt concepute astfel încât să-i angreneze pe elevi să participe activ şi vor fi susţinute de 8 echipe formate din câte 2 poliţişti locali şi 3 studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea Bucureşti), în 80 de clase din cele 32 de şcoli implicate în proiect. Pe tot parcursul proiectului vor fi împărţite în trafic 15.000 de fluturaşi informativi, având drept scop conştientizarea şoferilor, vor fi implicaţi 30 de poliţişti locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenţi, 5 instituţii publice şi 2 organizaţii nonguvernamentale.

„După succesul de care s-a bucurat, în 2014, “Ora de Educaţie Rutieră”, în rândul a 1.100 de elevi, am decis în acest an să mărim publicul-ţintă la 2.500 de elevi şi să extindem proiectul în 32 de şcoli gimnaziale din Bucureşti. Considerăm că un astfel de program de educaţie nonformală este foarte util pentru elevi, deoarece îi încurajăm să adopte o atitudine vigilenta şi responsabilă în trafic. În ţara noastră, derularea unui astfel de proiect este cu atât mai importantă, cu cât rapoartele Comisiei Europene relevă faptul că ocupăm locul secund în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. Am reuşit să aducem la aceeaşi masă instituţiile abilitate ale statului, mediul academic şi societatea civilă şi ne punem de acord cu privire la organizarea acestui program educaţional în şcolilele româneşti, iar la ediţiile viitoare ne dorim să-l extindem şi la nivel naţional”, declară Liviu Zorilă, manager de proiect.
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite