Coaliţia pentru Educaţie. Zece ONG-uri din Învăţământ se aliază: Vrem să participăm la dezbaterile pentru noua Lege a Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaiţia pentru Educaţie s-a lansat joi
Coaiţia pentru Educaţie s-a lansat joi

Zece organizaţii non-guvernalentale care acţionează de ani de zile în sectorul Educaţiei s-au aliat într-o Coaliţie pentru Educaţie, pentru a oferi o voce comună reprezentanţilor din sistemul de învăţământ. Formaţiunea este entitate juridică şi îşi propune să creeze „o şcoală unde toţi copiii, dar şi profesorii să poată veni mai fericiţi şi să poată să îşi îndeplinească visul şi adevăratul potenţial”.

Proiectul consolidează o iniţiativă cu vechime a unui nucleu de organizaţii non-guvernamentale ce au peste 10 ani de experienţă în educaţie prin iniţiative susţinute la nivel de organizaţie: Asociaţia Communication for Community, Asociaţia Edusfera, Asociaţia ROI, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, Educativa, Fundaţia Noi Orizonturi, Grădiniţa Little London, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie, OvidiuRo, Teach for Romania şi Universitatea Alternativă.

„Anul acesta ne-am propus să lucrăm la structura Coaliţiei şi suntem deschişi să colaborăm şi cu alte astfel de iniţiative şi sperăm ca în timp să ni se alăture şi alte ONG-uri din sectorul educaţiei. Împreună, vom crea o voce puternică, prin care să fim prezenţi şi auziţi în procesul dezbaterilor care au loc în sectorul educaţiei”, a adăugat Simona David-Crisbăşanu.

Coaliţia îşi propune să acţioneze în cnci arii din Educaţie: sunt: calitatea resurselor umane, curriculum şi evaluare, descentralizare, finanţare bună şi guvernare, participare şi echitate.

Coaliţia pentru Educaţie vine şi pe fondul unei dezbateri naţionale pe tema educaţiei în România, care începe să se contureze odată cu lansarea iniţiativei unei noi legi a educaţiei.

„Anul acesta ne-am propus să lucrăm la structura Coaliţiei şi suntem dispuşi să colaborăm şi cu alte astfel de iniţiative şi sperăm ca în timp să ni se alăture şi alte ONG-uri din sectorul educaţiei. Am vrea să avem o voce prin care să fim prezenţi în procesul dezbaterilor care au loc în sectorul educaţiei, o voce comună pe care să o audă şi autorităţile şi să fim consultaţi”, a adăugat Simona David-Crisbăşeanu.

Ministrul Educaţiei: O nouă Lege a Educaţiei este necesară datorită evoluţiei societăţii

O nouă lege a Educaţiei este necesară datorită evoluţiei societăţii. Aşa a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a arătat că este hotărât să schimbe sistemul din temelii, precizând însă că noua lege ar putea fi adoptată, cel mai devreme, în 2016-2017.

„O nouă Lege a Educaţiei este necesară datorită evoluţiei societăţii. Este exclus să avem modificări generate de o nouă lege a Educaţiei în timpul anului şcolar sau universitar. Modificările vor produce efecte începând cu anul şcolar şi universitar următor, cel mai devreme”, a precizat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei declaraţii de presă care a avut loc miercuri.

De asemenea, el a adăugat că o Lege a Educaţiei trebuie să răspundă la câteva cerinţe: „una din cerinţe este debirocratizarea sistemului de învăţământ, profesorii nu mai trebuie să producă documente, ci un progres clar”.

Acesta a declarat că vor fi consultaţi şi reprezentanţii mediului socio-economic şi să fie consultate patronatele deoarece calificările trebuie să fie relevante pe piaţa muncii, urmând să fie consultaţi şi experţi din educaţie, inclusiv foşti miniştri ai Educaţiei.

„Numai în momentul în care vom avea identificat acel numitor comun vom promova noul proiect al Legii Educaţiei. Consider că în absenţa acestui mod de lucru nu putem să asigurăm realizarea acelui obiectiv mult aşteptat de modernitate, calitate a învăţământului românesc”, a completat ministrul.

Acesta a precizat că procesul de consultare va fi gestionat de Ministerul Educaţiei, iar în momentul în care va exista un proiect coerent, acesta va fi înaintat Parlamentului, nefiind adoptat „prin asumarea de răspunderi”.

Cîmpeanu a adăugat că, din punctul său de vedere, dezbaterile din Parlament vor putea fi realizate într-un „timp relativ scurt”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite