Doar o treime dintre copii vor merge la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale

Doar o treime dintre copii vor merge la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale

Inainte de exemanele naţionale, un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online

Mai puţin de o treime dintre copiii monitorizaţi de World Vision România vor merge la şcoală în perioada 2 – 12 iunie, la pregătirea pentru examenele naţionale. Cu toate acestea, conform informaţiilor oferite de părinţi, 70% dintre aceştia spun că îşi vor trimite copiii pentru a da examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei 75% dintre copiii care au spus că nu vor merge la şcoală în cele zece zile de pregătire au invocat motive legate de siguranţă a lor şi a familiei. Ei susţin că au părinţi sau bunici care sunt în categoriile aflate la risc pentru COVID-19 sau că nu au încredere în capacitatea şcolilor de a asigura respectarea distanţării sociale. În plus, este accentuată teama de îmbolnăvire în mijloacele de transport în comun pe care copiii le folosesc pentru a ajunge la şcoală.
 
„Fundaţia World Vision România reiterează solicitarea către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de a comunica clar părinţilor şi elevilor cum se vor aplica măsurile de protecţie incluse în Ordinul comun semnat cu Ministerul Sănătăţii în 8 mai şi publicat în Monitorul Oficial în 12 mai prin care au fost stabilite o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire şi în vederea susţinerii examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională în unităţile de învăţământ, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu COVID-19”, arată organizaţia. Informarea părinţilor şi elevilor şi asigurarea acestora că măsurile stabilite vor fi aplicate şi monitorizate cu atenţie este un factor care poate contribui la creşterea ratei de participare atât la pregătirea pentru examene, cât şi la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, se mai arată în comunicat.

Se aşteaptă rezultate mai slabe

„Este foarte important să continuăm să învăţăm şi să găsim soluţii care să permită accesul copiilor la educaţie şi în perioade neobişnuite, aşa cum este aceasta. Educaţia trebuie să fie o prioritate pentru părinţi şi pentru întreaga comunitate. Însă ceea ce vedem zilele acestea ne demontrează în continuare contrariul, iar acest drept fundamental al copilului, educatia, este tratat cu superficialitate. Numărul foarte mic al elevilor care vor participa la pregătirea pentru examene este un semnal de alarmă pentru autorităţi, mai ales după o perioadă în care aproape un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online. Cu siguranţă rezultatele la examenele naţionale în acest condiţii vor fi slabe, sub nivelul anilor trecuţi. 

Este esenţial ca toate părţile implicate în sistemul de educaţie, de la noi, ONG-urile care activăm în acest domeniu, la autorităţile responsabile, să ne punem împreună resursele, să evaluăm situaţia la zi, să facem un plan de remediere şi recuperare a deficitului educaţional acolo unde este nevoie, cu precădere în mediile defavorizate şi în mediul rural. Suntem în prag de examene, iar în sistemul de educaţie ceea ce domină este haosul şi lipsa unor măsuri coerente şi clare care să permită accesul copiilor la educaţie în condiţii de siguranţă”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: